تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۹

تهران – ایرنا - عربستان سعودی، بزرگترین كشور نفت خیز خاورمیانه، اكنون كه با چالش های اقتصادی و سیاسی زیادی مواجه شده است، می كوشد تا با نفوذ مذهبی و سیاسی در نهادهای سیاسی كشورهای آفریقایی به دنبال راهی برای سرپوش گذاشتن بر مشكلات داخلی و منطقه ای از مسیر نزدیك شدن به این كشورها باشد.

«مداوی بن محمد الرشید» استاد مركز خاورمیانه مدرسه علوم سیاسی و اقتصادی لندن در حاشیه نشست سلفی گری و تاثیر آن بر جوامع كه به تازگی در مالزی برگزار شد، با اشاره به اینكه تجاوز سعودی ها به یمن باعث بی اعتباری آنان در جهان شده، تاكید كرد كه چالش های اقتصادی، عربستان را به سمت سیاست خشونت آمیز كشانده است.
سخن این كارشناس منطقه ای درحالی مطرح شده كه رژیم سعودی امروز در چارچوب فرقه افراطی وهابیت كه پایه و اساس گروه های تروریستی در منطقه خاورمیانه و آفریقاست، به دنبال افزایش نفوذ مذهبی و سیاسی خود در مناطق گوناگون قاره سیاه است.
تلاش های رژیم سعودی در حالی تشدید شده كه اندیشه اصیل و مبتنی بر عقلانیت شیعی، اكنون مورد استقبال گسترده طبقات روشنفكر و دانشگاهی قاره آفریقا قرار گرفته و افزون برآن، تقابل آشكار اندیشه های خشن و خشك وهابیگری با آموزه ها و معارف انسان محور و خردگرای دینی و جهانی، موجب شده است، صحنه دیپلماسی شاهد افزایش دشمنی های متخاصمانه با اندیشه بلند تشیع در قاره آفریقا باشد.
در حال حاضر و با توجه به استنكاف عموم مسلمانان از آیین وهابیت، رهبران دگم اندیش وهابی، از روی عجز و ناامیدی، می كوشند تا با توسعه مناسبات اقتصادی و به ظاهر خیریه نظیر ساخت و احداث مساجد و مدارس مذهبی و مراكز آموزشی، ساخت بیمارستان و مراكز درمانی، حفر چاه های آب آشامیدنی در روستاها و مناطق دورافتاده، ترمیم زیرساخت های عمرانی و شهری كه، فی الواقع، همه این اقدامات با هزینه انسانی و مادی این خود كشورها صورت می گیرد، وجهه منفور و شكست خورده خود را نزد افكار عمومی منطقه و جهان تغییر داده و راه را برای تداوم حاكمیت رژیم بدوی و خرد گریز سعودی هموار سازند.
اجرایی شدن استراتژی «چهره ی خوشایند» از سوی حاكمان مردم گریز سعودی در قاره آفریقا در حالی است كه این سیاست منسوخ، مبتنی بر سوء استفاده از فقر شدید و كمبودهای اقتصادی كشورهای آفریقایی صورت می گیرد و این به معنای شكست محرز عربستان در منطقه و روی آوردن به اقدامات شهری در ژئوپلتیك قاره سیاه است.
براساس گزارشات رسمی و میدانی، رژیم سعودی برای فرار از تنگناهای سیاسی و اقتصادی در منطقه و جهان و جبران شكست های دنباله دار خود و نیز در جهت تقویت اندیشه تروریست پرور وهابیت و تحقق منافع نامشروع رژیم صهیونیستی برنامه وسیعی را برای ورود به قاره آفریقا تدارك دیده است.
اما آنچه امروز توجه بدان دارای اهمیت است، چرایی اجرای این سیاست ها و شناسایی اهداف طراحی شده از سوی اربابان غربی رژیم بدوی سعودی است.
با نگاه به آنچه گفته شد و نیز برآیند مختصات سیاسی و اقتصادی عربستان در منطقه، توجه به نكات ذیل ضروری به نظر می رسد:

** تداوم حمایت عربستان از گروه های تروریستی و معارض در كشورهای آفریقایی
ظهور قارچ گونه گروه های تروریستی و ضد شیعی الشباب در سومالی و كنیا، بوكوحرام در نیجریه و كشورهای همجوار، گروه تروریستی « خالد بن ولید» در مالی كه همه آنها ارتباط نزدیكی با گروه تكفیری- تروریستی داعش دارند، با حمایت لجستیكی، مالی و تسلیحاتی مستقیم دولت سعودی امكان پذیر شده است و این گروه ها تحت حمایت مستقیم ریاض و اربابان غربی آنها، به كشتار شهروندان بی گناه و تخریب سرزمین های آفریقایی ادامه می دهند.
این در حالی است افزایش شعاع عملیاتی و نظامی از طریق كنترل كامل تنگه «باب المندب» و شاهراه های منتهی به دریای سرخ و تبدیل آن به منطقه ویژه راهبردی - نظامی، از ابعاد ناشناخته نفوذ رژیم وابسته سعودی در كشورهای آفریقایی است.
گروه تروریستی داعش امروزه با كمك گروه های تروریستی دیگر در آفریقا تنها با حمایت رژیم سعودی و رژیم صهیونیستی هم چنان به كشتار زنان، كودكان و همه شهروندان آفریقایی، (نظامی و غیر نظامی) ادامه می دهد.
براساس شواهد متقن سیاسی، شكست داعش در عراق و سوریه و اكنون در كشورهای آفریقایی به معنای شكست عربستان سعودی در منطقه آفریقا از سوی این گروه ها تلقی می شود و به همین علت است كه عناصر وابسته به این تروریست ها در روزهای اخیر بر شدت جنایات خود در قاره سیاه شدت بخشیده اند.

** ارسال مفتی های دگم اندیش وهابی به كشورهای هدف در قاره آفریقا با هدف ترویج وهابیت
وهابیون وابسته به رژیم سعودی با هدف بدنام كردن شیعیان اقدامات مخرب زیادی را علیه شیعیان ساكن در كشورهای آفریقایی صورت داده اند كه البته با تلاش های اندیشمندان و روشنگری های مدبرانه عالمان شیعه، به نتیجه‌ محسوسی نرسیده است.
رژیم سعودی با همكاری سازمان خود ساخته «رابطة العالم الاسلامیه» و با اقداماتی نظیر توزیع كتب و مجلات دینی با محوریت وهابی گری، فریب جوانان مسلمان و كشاندن آنان به سوی سیاست های تبلیغی وهابیت را در دستور كار قرار داده و با تاسیس و نوسازی مساجد و ساخت مراكز بهداشتی برای مسلمانان، درصدد مستحكم كردن محور وهابی – سعودی در منطقه آفریقا است.
تاسیس مراكزی چون « بنیاد الحرمین» و « دار الفتوا» و ده ها مركز وهابیت در كشوهای آفریقایی نیز در همین راستا صورت می گیرد.
اساسا خشونت و بسته ذهنی مضحك نهفته در فرقه وهابیت اكنون و خاصه پس از حوادث پدیدآمده در برخی كشورهای آفریقایی نظیر نیجریه، مالی، ساحل عاج و مغرب، فاقد محبوبیت قابل توجه نزد افكار عمومی و مجامع علمی دانشگاهی آفریقا است.
پیش از انقلاب اسلامی ایران افراد بسیار كمی بودند كه با آموزه های انسان ساز تشیع و اهل‌ بیت(ع) آشنا بودند و بیشتر پیرو مذهب تسنن بودند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و رشد اندیشه بلند تشیع در صحنه سیاسی و اجتماعی منطقه و جهان و نیز افزایش آگاهی و بیداری جوامع مذهبی، شهروندان آفریقایی علاقه بسیار زیادی به پذیرش تشیع در قاره آفریقا نشان دادند و اكنون اگرچه به دلیل پراكندگی جغرافیایی و نبود ساختار متقن آمارگیری، نمی توان آمار دقیقی از تعداد دقیق شیعیان ارائه داد، شمار شیعیان در قاره آفریقا قابل توجه است.

** نفوذ در اركان تصمیم گیری آفریقا
بیش از نیمی از جمعیت قاره آفریقا را مسلمانان تشكیل می دهند. این تعداد حدود 54 میلیون نفر را شامل می شود. شورای عالی مسلمانان در كشورهای آفریقا به عنوان تنها نهاد رسمی مسلمانان در این كشورها فعالیت دارد. رژیم سعودی برای تاثیرگذاری و سوق دادن بدنه مسلمانان قاره آفریقا به سوی سیاست های خود، همواره از گروه های سنی مذهب حمایت مالی و سیاسی می كند. از سوی دیگر فشار بر بدنه سیاسی كشورهای مهم آفریقایی نظیر مغرب، نیجریه و آفریقای جنوبی برای پیشبرد سیاست های خود در مجامع بین الملی از دیگر اقدامات این رژیم در منطقه آفریقا است.
به هر روی، حضور مالی و تسلیحاتی و تبلیغی عربستان در آفریقا ادامه دارد اما گذر زمان و تاریخ نشان داده است راهبرد یك كشور برای فریب مذهبی در قاره ای دیگر، نشان از استیصال رژیم بدوی سعودی در منطقه آفریقا دارد.
همین ویژگی های متناقض گونه سعودی هاست است كه باعث شده جایگاه عربستان نزد نخبگان، اندیشمندان و سیاست مداران جهان به كشوری تروریست پرور و بدوی، تقلیل یابد.
این در حالی است كه نقض آشكار حقوق بشر، بدرفتاری متعصبانه و بدوی با زنان، حاكمیت خشونت قبیله ای برآمده از وهابیت، رشد فزاینده بیكاری، آسیب های اجتماعی مربوط به كارگران مهاجر ( حدود 10 میلیون تن )، كمبود آب و خشكسالی پیش روی این كشور، افزایش اعتراضات اجتماعی و صنفی، كاهش محبوبیت در میان مردمان منطقه، از مشكلات جدی پیش روی عربستان است.
از دیگر سو، اما، آمارهای منتشر شده از سوی نهادهای منطقه ای و بین المللی حاكیست كه شهروندان عربستان در یك سال گذشته شرایط سختی را پشت سر گذاشته و سیاست دولت برای ریاضت اقتصادی، زندگی عادی مردم این كشور را مختل كرده است.
به هر روی، سخن گفتن از بسته ذهنی و دگم اندیشی رژیم سعودی در منطقه و جهان، داستانی كسالت آور و تكراری است كه پرداختن به آن امری غیرضرور می نماید. واضح و مبرهن است كه این داستان كسالت آور به پایان راه خود رسیده و آفریقا و مسلمانان سیاه پوست این قاره از اندیشه های بدوی و منسوخ سعودی و نیز هر نوع تروریسم و افراطی گرایی، بیزارند و این نشان از شكست اندیشه وهابی- سعودی در قاره آفریقاست؛ شكستی كه از خاورمیانه آغاز و اكنون به مركز آفریقا رسیده و این دور باطل، بدون شك، به پایان خود نزدیك شده است.
خاورم**9377** 1144 گزارش از: حمید اوضح * انتشار دهنده: علیرضا جباری