به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا، سابقه فلج اطفال به زمان باستان برمی گردد؛ ولی نخستین تشخیص بالینی آن توسط یك پزشك انگلیسی به نام مایكل آندروود در سال 1789 میلادی صورت گرفت. ابتكار ریشه كنی فلج اطفال از سال 1988 میلادی توسط اتحاد دولت ها با سازمان هایی نظیر یونیسف، سازمان جهانی بهداشت و روتاری بین المللی آغاز شد.
ویروس فلج اطفال معمولا كودكان زیر 5 سال را تحت تاثیر قرار می دهد و اغلب از طریق ویروس های دهانی یا مدفوع و همچنین از طریق مواد غذایی و آب آلوده منتقل می شود. این ویروس به سرعت در روده گسترش پیدا كرده و به سیستم اعصاب حمله می كند و در عرض چند ساعت منجر به فلج و معلولیت می شود. تب، خستگی، سردرد، استفراغ، سفتی گردن و بدن درد از مهمترین علایم این بیماری هستند. هیچ درمانی برای این عارضه وجود ندارد و فقط می توان با واكسن از وقوع آن پیشگیری كرد.
***حقایق منتشر شده از سازمان جهانی بهداشت در مورد فلج اطفال :
- فلج اطفال (پولیومیلیت) عمدتا كودكان زیر پنج سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
- از هر 200 مورد ابتلا به عفونت، یك مورد منجر به فلج غیر قابل بازگشت می شود و از این میان 5 تا 10 درصد به دلیل ضعف عضلات تنفسی، جان خود را از دست می دهند.
- موارد گزارش شده در سال 1988 میلادی حدود 350 هزار نفر بود كه در سال 2015 با 99 درصد كاهش، به 74 نفر رسید و این موفقیت نتیجه تلاش جهانی برای ریشه كنی فلج اطفال است.
- تازمانی كه یك كودك مبتلا به فلج اطفال در منطقه ای وجود داشته باشد، كودكان سراسر آن كشور در معرض خطر ابتلا قرار دارند.
-عدم ریشه كنی فلج اطفال در چند منطقه باقیمانده، می تواند منجر به ابتلای 200 هزار كودك در سال شود و پس از 10 سال، در تمام جهان گسترش یابد.
***پیشرفت های صورت گرفته در زمینه ریشه كنی فلج اطفال
در سال 1994 میلادی، سازمان جهانی بهداشت گواهینامه حوزه عاری از فلج اطفال را به منطقه آمریكا اعطا كرد. به دنبال آن، منطقه غربی اقیانوس آرام در سال 2000 و منطقه اروپا در ژوئن سال 2002، عاری از این ویروس اعلام شد. در 27 مارس سال 2014 میلادی، سازمان جهانی بهداشت اعلام كرد كه جنوب شرقی آسیا نیز عاری از این ویروس است. این دستاورد موفقیت بزرگی در ریشه كنی فلج اطفال قلمداد می شود و نشان می دهد كه حدود 80 درصد از جمعیت جهان در مناطق عاری از فلج اطفال زندگی می كنند. در عین حال، سازمان جهانی بهداشت اعلام كرده است كه با توجه به گسترش جنگ و توقف واكسیناسیون، هنوز هم این ویروس مرگبار كودكان را تهدید می كند.
متخصصان بر این باورند كه زمانی می توان از این ویروس در امان بود كه حتی یك مورد آن نیز در سراسر جهان وجود نداشته باشد؛ زیرا دنیا یك دهكده جهانی است.
استراتژی های موجود برای ریشه كنی فلج اطفال زمانی كارایی دارد كه به طور كامل اجرا شود و توقف این بیماری در ژانویه سال 2011 میلادی در هند و در منطقه جنوب شرق آسیا در سال 2014، گواهی بر موفقیت این استراتژی هاست. عدم اجرای این استراتژی ها منجر به وجود این ویروس در پاكستان، افغانستان و نیجریه است كه می تواند تهدیدی برای كودكان سراسر جهان باشد.
مدلسازی اقتصادی نشان می دهد كه با ریشه كنی فلج اطفال، حداقل مبلغی معادل 40 تا 50 میلیارد دلار آمریكا بین سال های 1988 تا 2035 میلادی، صرفه جویی خواهد شد.
علمی (6) ** 9259**1440
مترجم:سپیده علیكاشانی** انتشاردهنده: معصومه گلشن
تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۳
تهران - ایرنا - بیست و چهارم اكتبر به منظور بزرگداشت تولد جوناس سالك كاشف لهستانی الاصل واكسن فلج اطفال و در راستای افزایش آگاهی عمومی و پیشگیری از این بیماری كه همچنان یك تهدید محسوب می شود، روز جهانی فلج اطفال نامگذاری شده است.