قزوین - ایرنا - رئیس مركز بهداشت استان قزوین از روند رو به رشد مرگ های ناشی از سرطان در استان خبر داد و گفت: سال گذشته 819 نفر در قزوین بر اثر این بیماری فوت شدند.

به گزارش ایرنا، دكتر سیدسعید اسكویی روز چهارشنبه در همایش پیشگیری از بیماری های غیرواگیر كه با موضوع سرطان ها در استانداری قزوین برگزار شد، افزود: سلامت بزرگترین سرمایه هر كشوری به حساب آمده اما متاسفانه این نعمت رایگان خداوندی توسط انسان ها مورد بی توجهی قرار گرفته و گاهی نیز اثر تلخ و جبران ناپذیری از خود برجا می گذارد.
وی میزان امید به زندگی در استان قزوین را 77 سال اعلام و یادآور شد: این شاخص در مقایسه با زمان پیروزی انقلاب اسلامی افزایش قابل توجهی داشته اما تلاش ما این است كه در كنار افزایش آن، سطح كیفی زندگی را بهبود بخشیم و در غیر این صورت وجود یك جامعه سالمند، هیچ لذتی را از زندگی خود نمی برد.
اسكویی با اشاره به فوت 5 هزار و 461 نفر طی سال گذشته در قزوین، اضافه كرد: در میان این تعداد فوت شده، مرگ های ناشی از بیماری های قلبی و عروقی با 43.1 درصد، سرطان ها با 14.9 درصد، سوانح و حوادث با 8.5 درصد و بیماری های دستگاه تنفسی با 6درصد بیشترین علت های مرگ و میر بوده است.
وی با بیان اینكه چهار مورد یاد شده در مجموع 73 درصد علت مرگ و میر را در این استان تشكیل می دهد، ادامه داد: باید با برنامه ریزی درست این روند را كنترل تا از این میزان مرگ و میرها جلوگیری كرد.
اسكویی از روند رو به رشد ابتلا و مرگ ناشی از سرطان طی سال های گذشته خبر داد و گفت: این روند افزایشی به گونه ای است كه میزان مرگ و میرهای ناشی از سرطان را از 8 درصد در سال 83 به 15 درصد در سال 94 افزایش اما مرگ ناشی از سوانح و حوادث از 13 درصد در سال 83 به 8.5 درصد در سال 94 كاهش یافته است.
به گفته این مسئول، در بین علت مرگ و میرهای ناشی از سرطان در قزوین، سرطان های معده، ریه، كلون و دستگاه ادراری عصبی از بیشترین موارد علت مرگ در سال گذشته بوده اند.
رئیس مركز بهداشت استان قزوین ادامه داد: امروزه با شیوع بیماری های غیرواگیر شاهد تغییر سیمای برخی بیماری ها هستیم به گونه ای كه دیگر ابتلا به عفونت و مرگ ناشی از آن كاهش و به جای آن شاهد بیماری های غیرواگیر از جمله مشكلات قلبی، عروقی و سرطان ها هستیم.
وی، اپیدمی بیماری های مزمن، افزایش جمعیت سالمند، سالمندی با چند بیماری مزمن و عوامل اجتماعی و سبك زندگی را از چالش های پیش رو در این زمینه عنوان كرد.
اسكویی در ادامه به تعداد سرطان های ثبت شده در سال گذشته اشاره و اضافه كرد: در این زمینه نیز تعداد سرطان های ثبت شده از 799 نفر در سال 85 به یك هزار و 563 نفر در سال گذشته رسیده است.
وی با بیان اینكه 70 درصد سرطان ها با شیوه زندگی و 30 درصد مابقی با تغذیه در ارتباط هستند، افزود: اولویت برنامه كنترل در امر پیشگیری از سرطان های قابل پیشگیری، تشخیص سریع آن با تست های غربالگری و درمان سرطان های درمان پذیر است.
مسئول واحد پیشگیری از بیماری های غیرواگیر مركز بهداشت استان قزوین نیز در ادامه این مراسم، گفت: سبك زندگی از جمله تغذیه ناسالم، كاهش فعالیت بدنی، استرس، مصرف سیگار و دخانیات، الكل، ژنتیك، سن بالا به همراه عوامل محیطی، عفونی و شغلی از جمله عوامل خطر بیماری سرطان هستند.
سولماز فرخزاد، سرطان را دومین عامل مرگ و میر در جهان و سومین آن در كشور دانست و ادامه داد: این بیماری گروه بزرگی از بیماری های مزمن را تشكیل می دهد كه قابل پیشگیری و تشخیص است.
وی، تغییرات طولانی در نظم و دفع مدفوع یا ادرار، هر زخم سطحی كه پس از 10 روز بهبود نیابد، هر نوع خون ریزی و ترشح غیر طبیعی از منافذ طبیعی بدن، پیدایش هر توده در بدن، سوء هضم و اشكال در فرو بردن لقمه، تغییرات واضح در شكل و رنگ خالی كه قبلا وجود داشته، سرفه های مكرر و مزاحم و كلفت شدن صدا را از جمله علائم سرطان عنوان و افزود: البته در بیماری های غیرسرطانی هم چنین علائم مشابهی وجود دارد كه باید پس از مراجعه به پزشك نوع دقیق آن تشخیص داده شود.
مسئول واحد پیشگیری از بیماری های غیرواگیر مركز بهداشت استان قزوین با اشاره به اقدام های انجام شده از سوی این مركز، یادآور شد: ما علاوه بر آموزش، به منظور افزایش سطح آگاهی مردم از بیماری ها و تغییر سبك زندگی آنان غربالگری 3 سرطان سینه، روده بزرگ و دهانه رحم را نیز انجام می دهیم.
براساس اعلام معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی قزوین، بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها و سوانح و حوادث سه علت اصلی مرگ و میر در این استان بوده كه سال گذشته به ترتیب 2 هزار و 359 نفر براثر بیماری های قلبی و عروقی، 819 نفر بر اثر سرطان و 469 نفر بر اثر سوانح و حوادث در قزوین فوت شدند.
7388/8054* خبرنگار:پریسا نوروزی/انتشار دهنده: رضا اسدی