لندن - ایرنا - دولت محافظه‌كار انگلیس به‌رغم درخواست صریح احزاب مخالف و نیز گروه‌های مدنی همچنان بر حمایت از رژیم سعودی و فروش سلاح به این رژیم به‌رغم نقض گسترده حقوق بشر و ادامه جنایت‌هایش در یمن، پای می فشارد.

به گزارش ایرنا، مجلس عوام انگلیس روز چهارشنبه گذشته بار دیگر شاهد سؤالات متعدد نمایندگان احزاب مخالف از جمله رهبر حزب كارگر از 'ترزا می' نخست‌وزیر و 'بوریس جانسون' وزیر خارجه انگلیس در این خصوص بود.
حزب كارگر همراه با حزب ملی اسكاتلند و حزب لیبرال دمكرات بارها از دولت محافظه‌كار 'ترزا می' درخواست كرده‌اند كه از حمایت از عربستان سعودی كه هم‌اینك هدایت جنگی 18 ماهه علیه یمن را رهبری می‌كند، دست بكشد.
دولت انگلیس در ماه‌های اخیر به‌ ویژه به دنبال حمله اخیر جنگنده‌های ائتلاف سعودی به یك مراسم ختم در صنعا كه منجر به كشته شدن بیش از 140 نفر و زخمی شدن بیش از 500نفر شد، به دلیل حمایت از عربستان خصوصاً صادرات سلاح به این كشور، با محكومیت‌های داخلی و بین‌المللی مواجه شده است.
نمایندگان حزب كارگر و حزب استقلال اسكاتلند در مخالفت با فروش سلاح به عربستان سعودی روز گذشته بار دیگر خواستار بررسی این مساله و انجام تحقیقات در این‌ باره شدند.
جرمی كوربین در جلسه روز گذشته مجلس عوام بار دیگر به 'ترزا می' گفت كه حقوق زنان در عربستان سعودی پایمال می‌شود و مردم این كشور شكنجه می‌شوند.
رهبر حزب كارگر از «ترزا می» نخست‌وزیر پرسید آیا دولت بریتانیا با چنین اوصافی همچنان از «دیكتاتوری سعودی» برای عضویت در شورای حقوق بشر حمایت می‌كند.
جرمی كوربین ضمن تكرار درخواست برای انجام شدن تحقیقات مستقل در مورد جرائم جنگی صورت گرفته در یمن، گفت كه بحران یمن دارد به فراموشی سپرده می‌شود و انگلیس باید از نفوذ خود استفاده كند تا به مردم این كشور یاری برساند.
وی خطاب به 'ترزا می ' گفت كه آیا وقت آن نرسیده است كه انگلیس فروش سلاح را به عربستان پایان دهد.
'امیلی ثورنبری' وزیر امور خارجه كابینه در سایه حزب كارگر نیز در نشست مجلس عوام گفت دولت انگلیس تا زمان مشخص شدن تحقیقات مستقل سازمان ملل در مورد جنایت جنگی عربستان متحدانش در یمن، بایستی حمایتش را از ریاض متوقف سازد.
وی افزود: این تحقیقات مستقل بازرسان سازمان ملل مشخص می‌كند كه آیا مرگ هزاران غیرنظامی یمنی ناشی از نقض قانون بین‌الملل بشردوستانه بوده است یا نه.
این نماینده مجلس عوام همچنین از دولت انگلیس خواست تا زمان مشخص تحقیقات سازمان ملل فروش سلاح را به عربستان متوقف كند.
اگرچه این درخواست حزب كارگر از دولت انگلیس كه از پشتیبانی حزب ملی اسكاتلند نیز برخوردار بود، به دلیل عدم‌ حمایت نمایندگان مجلس عوام نتوانست رأی بیاورد .
در جریان رأی‌گیری صورت گرفته در مجلس عوام كه اكثر كرسی آنها در اختیار حزب محافظه‌كار است، این درخواست در برابر 289 رأی مخالف تنها 193 رأی مثبت آورد و شكست خورد.
' ترزا می' در جریان نشست روز چهارشنبه گذشته مجلس عوام ضمن طفره رفتن از پاسخ صریح به سؤالات مطرح‌شده در مورد ضرورت متوقف شدن حمایت لندن از ریاض و لغو فروش سلاح به رژیم سعودی گفت: رابطه انگلیس و عربستان سعودی رابطه مهمی است و در مسائلی چون مبارزه با تروریسم اهمیت دارد.
وی در مورد بحران یمن نیز گفت كه باید راه‌حلی سیاسی برای پایان دادن به این بحران و بازگرداندن ثبات در آن، ارائه شود.
'ترزا می' نخست‌وزیر انگلیس روز چهارشنبه هفته گذشته نیز در جریان نشست مجلس عوام ضمن تأكید بر روابط نزدیك ریاض و لندن از دادن این تضمین كه حملات وحشیانه عربستان به یمن با تسلیحات انگلیسی صورت نمی‌گیرد، طفره رفته بود.
'ترزا می' در نشست هفته گذشته مجلس عوام از سوی 'انگوس روبرتسون' نماینده پارلمانی حزب ملی اسكاتلند با این سؤال جدی مواجه شد كه آیا می‌تواند تضمین بدهد كه موشك‌های انگلیسی فروخته‌ شده به عربستان سعودی، در جریان حمله این كشور به یمن كه باعث مرگ هزاران غیرنظامی شده است، مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.
'انگوس روبرتسون' نماینده حزب ملی اسكاتلند گفته بود: هزاران انسان بی‌گناه در جریان حملات هوایی عربستان سعودی در یمن كشته‌شده‌اند، آیا نخست‌وزیر می‌تواند به مجلس عوام این تضمین را بدهد كه این افراد غیرنظامی توسط موشك‌های 'پیووی 4' ( Paveway IV) كه بخش‌هایی از آن در اسكاتلند ساخته می‌شود، كشته نشده‌اند.
بمب هدایت‌لیزری و ماهواره‌ای ' پیووی 4 ' ساخته انگلیس است كه از جنگنده‌های تایفون و تورنادو پرتاب می‌شود.
'ترزا می' در پاسخ به این سؤال گفت: 'همان‌طور كه می‌دانید ما یكی از سخت‌گیرانه‌ترین رژیم‌ها در جهان در ارتباط با صادرات سلاح داریم و زمانی كه این‌گونه ادعاها مطرح شد ما دولت عربستان را تحت‌فشار گذاشتیم كه تحقیقات مناسبی را در این خصوص صورت دهد.'
انگوس روبرتسون به دنبال این پاسخ مجدد این پرسش را مطرح كرد: بدون شك عربستان سعودی در حملات هوایی‌اش به یمن از هواپیماهای ساخت انگلیس و توسط خلبانانی كه در انگلیس آموزش‌دیده‌اند و موشك‌هایی كه در انگلیس ساخته‌شده‌اند، استفاده می‌كند.
وی افزود:' من درخواست كردم كه شما پاسخ صریح بدهید و شما این پاسخ را ندادید و من برای بار دوم این سؤال را مطرح می‌كنم. و اگر شما پاسخ را نمی‌دانید چگونه باوجدان راحت همچنان به فروش سلاح به عربستان ادامه می‌دهید.؟'
'ترزا می' بار دیگر بابیان اینكه انگلیس از عربستان خواسته است كه تحقیقاتی را در خصوص این مساله صورت دهد گفت: بیش از هرگونه تصمیم و نتیجه‌گیری بایستی این مساله صورت گیرد.
نخست‌وزیر انگلیس افزود: ما دارای روابط قوی با عربستان سعودی هستیم و این مساله با توجه به مبارزه با تروریسم و سایر مسایل بسیار مهم است.
بوریس جانسون وزیر خارجه انگلیس نیز در نشست روز چهارشنبه گذشته مجلس عوام در پاسخ به درخواست متوقف شدن فروش سلاح به ریاض گفت: درصورتی‌كه لندن تحت‌فشارها فروش سلاح را به عربستان متوقف كند دیگر كشورها با 'خوشحالی' به عربستان سلاح خواهند فروخت و جای انگلیس را پر خواهند كرد.
وی مدعی شد كه متوقف كردن فروش سلاح به عربستان سبب می‌شود كه نفوذ دیپلماتیك انگلیس در بحران یمن كاهش یابد.
وزیر خارجه انگلیس همچنین در مورد درخواست صورت گرفته برای تحقیقات مستقل در مورد جنایت‌های جنگی عربستان و متحدانش در یمن گفت این تحقیقات باید قبل از هر چیزی از سوی خود ریاض صورت گیرد.
بوریس جانسون' وزیر خارجه انگلیس در اواسط شهریورماه گذشته نیز در بیانیه‌ای كتبی به پارلمان این كشور، از فروش تسلیحات نظامی به عربستان سعودی به‌رغم متهم شدن ریاض به جنایت جنگی در یمن، دفاع كرده بود.
وی در این بیانیه گفته بود كه ادعای مطرح‌ شده در خصوص نقض قانون بین‌الملل بشردوستانه در جریان حملات هوایی عربستان سعودی و متحدانش در یمن، تاكنون ثابت نشده است.
جانسون در این بیانیه تصریح داشت كه آزمون كلیدی برای ادامه صادرات سلاح به عربستان سعودی، قانون بین‌الملل بشردوستانه و نقض احتمالی این قانون در جریان استفاده از این تسلیحات است.
وی افزود: 'با توجه به جمیع اطلاعاتی كه به دست آورده‌ایم، ارزیابی ما این است كه این اتفاق تاكنون صورت نگرفته است.'
مایكل فالون وزیر دفاع انگلیس نیز اخیرا در پاسخی كتبی به پرسش 'تام برك' سخنگوی امور خارجی حزب لیبرال دمكرات و عضو مجلس عوام در خصوص نوع همكاری‌های نظامی لندن و ریاض، تایید كرده بود : انگلیس در چارچوب همكاری‌های دفاعی‌اش با عربستان سعودی، به نیروهای هوایی این كشور آموزش نظامی ارائه داده است.
«تام برك» در یادداشتی از فالون وزیر دفاع انگلیس خواسته بود تا نوع تعالیم نظامی و مشاوره‌هایی كه دولت انگلیس به عربستان سعودی ارائه داده است را مشخص كند.
مایكل فالون وزیر دفاع انگلیس در پاسخ به یادداشت وی عنوان كرده بود: «لندن در چارچوب همكاری‌های دفاعی‌اش با ریاض ، به پرسنل نیروی هوایی سعودی در انگلیس و نیز در عربستان، آموزش‌هایی را ارائه داده است.»
فالون افزود: «این آموزش‌ها شامل دوره‌های بین‌المللی به‌منظور تقویت پروسه هدف‌گیری( اهداف هوایی)، در چارچوب حمایت از قوانین بین‌المللی حقوق بشر صورت گرفته است.»
وزیر دفاع انگلیس در همین حال تصریح كرد كه كشورش «هیچ ‌گونه مشاوره مستقیمی را به عربستان سعودی در خصوص عملیات یمن» ارائه نداده است.
«برك» متعاقباً در سخنانی ضمن «شرم» آور خواندن ادامه حمایت‌های لندن از عربستان سعودی گفته بود: «این شرم‌آور است كه دولت انگلیس نه‌تنها به عربستان سلاح می‌فروشد بلكه به آنها آموزش نظامی ارائه می‌دهد. بمباران غیرنظامیان یمنی از سوی رژیم آل سعود، نقض صریح قوانین بین‌الملل است و دولت بایستی هرچه سریع‌تر به همدستی با این رژیم پایان دهد.»
به نوشته 'ایندیپندنت'، تام برك در نظر دارد تا لایحه‌ای را به مجلس عوام ارائه دهد كه براساس آن وزارت خارجه این كشور را موظف نماید، به هیچ‌یك از 28 كشوری كه در فهرست كشورهای «نگران كنند» - ازجمله چین و روسیه - قرار دارند اسلحه نفروشد.
به نوشته ایندیپندنت، آموزش نظامی نیروهای سعودی باب جدیدی از انتقادات را علیه دولت محافظه‌كار انگلیس باز خواهد كرد.
براساس گزارش‌های منتشر شده، حملات هوایی صورت گرفته از سوی ائتلاف به رهبری عربستان در ماه گذشته میلادی در یمن، دست‌كم 140 تن را كشته و 600 تن زخمی بر‌ جای گذاشته است. این در حالی است كه ریاض اصرار دارد، ائتلافی را كه رهبری‌اش را برعهده‌گرفته پایبند به قوانین بین‌المللی و در حمایت از دولت مشروع یمن هست.
در این میان بسیاری از رسانه‌های انگلیسی و گروه‌های مدنی ضد جنگ این كشور از جمله كارزار تبلیغاتی ائتلاف برای توقف جنگ و نیز كارزار تبلیغاتی مبارزه با تجارت سلاح علاوه بر محكوم كردن حمله اخیر سعودی و متحدانش به مجلس ترحیم در صنعا ، خواهان متوقف شدن فروش سلاح به عربستان شده‌اند.
وزارت خارجه انگلیس در گزارشی كه اخیرا بر روی تارنمای خودش در این خصوص منتشر كرده، گفته بود: 'ما انتظار داریم كه جزییات بیشتری از این حادثه دریافت كنیم. ما از این گزارش برای جمع‌بندی دیدگاه خود در مورد رهیافت و رفتار عربستان سعودی در قبال قانون بشردوستانه بین‌الملل استفاده خواهیم كرد. به‌نوبه خود از این اطلاعات در مورد ارزیابی معیارهای صادرات سلاح استفاده خواهد شد. '
براساس این گزارش، 'توبیاس ال وود' معاون وزیر امور خارجه انگلیس ضمن استقبال از گزارش تیم ارزیابی تحقیقاتی مشترك ائتلاف ( JIAT ) تحت رهبری عربستان در خصوص حمله مرگبار به سالن بزرگ صنعا، گفت: ما در حال بررسی جزییات این گزارش هستیم.
وی همچنین بابیان اینكه درگیری‌ها در یمن راه‌حل نظامی ندارد؛ گفت: ما از تمامی طرف‌های درگیر درخواست می‌كنیم به مذاكره سیاسی روی آورده و به مخاصمات پایان دهند.
انگلیس هم‌اكنون دومین فروشنده بزرگ سلاح در سطح جهان است و از سال 2010 میلادی تاكنون، دو سوم تسلیحات فروخته‌شده لندن روانه كشورهای منطقه خاورمیانه شده است.
گزارش‌های منتشرشده حاكی از آن است كه انگلیس از زمان آغاز حملات عربستان سعودی به یمن در فروردین 1394، حدود 3 میلیارد پوند مجوز فروش سلاح به عربستان سعودی صادر كرده است.
براساس آمار رسمی كارزار تبلیغاتی مبارزه با تجارت سلاح، عربستان سعودی بزرگترین خریدار تسلیحات از انگلیس است و از سال 2010 تجهیزاتی به ارزش 6 میلیارد و 700 میلیون پوند از این كشور دریافت كرده است.
در اثر حملات عربستان و متحدانش علیه یمن در طی 19 ماه گذشته, تاكنون هزاران یمنی ازجمله صدها زن و كودك شهید یا زخمی شده و ده‌ها هزار نفر نیز آواره شده‌اند و به تأسیسات زیربنایی، خدماتی و درمانی این كشور آسیب‌های جدی واردشده است.
براساس گزارش جدید 'برنامه جهانی غذا' سازمان ملل در حال حاضر بیش از 14 میلیون یمنی دچار گرسنگی هستند كه نیمی از آنها به دلیل گرسنگی شدید در معرض خطر قرار دارند و از 21 استان این كشور حداقل ده استان با قحطی مواجه هستند .
اروپام**1**1552/انتشاردهنده: قاسم شریعتی