به گزارش ایرنا، اغلب شهرهای مازندران به گفته مسئولان و دست اندركاران ذیربط به خاطر قرار گرفتن در مجاورت دریا و درپی آن بالا بودن آب های زیرزمینی با نفوذ ناپذیری خاك روبه رو هستند و همین عامل دفع بهداشتی فاضلاب را در این مناطق با مشكل مواجه كرده است.
مساله مهم تر آن است كه عمده رودخانه های مهم استان مازندران نیز به علت عبور از داخل شهرهای ساحلی به تخلیه گاه فاضلاب این شهرها تبدیل شده و این اتفاق فاجعه بار علاوه بر پیدایش مشكلات حاد زیست محیطی ، اكوسیستم دریای خزر را نیز به مخاطره انداخته است.
نكته پراهمیت تر از این موضوع، آب آشامیدنی اغلب مردم این استان نیز از طریق سفره های زمینی تامین می شود كه با استفاده از چاه های جاذب و آلوده كردن این سفره ها امنیت منابع تامین آب آشامیدنی نیز در معرض تهدید جدی قرار گرفته است.
طبق آمار منابع رسمی اكنون سالانه 400 میلیون متر مكعب انواع آلاینده در شمال كشور تولید می شود كه فقط 40 درصد آن تصفیه و بقیه به صورت مستقیم و غیر مستقیم به دریای خزر می ریزد.
با توجه به سلامت مردم ، اهمیت دریای خزر به عنون بزرگ ترین دریاچه جهان و حفظ اكوسیستم آن و همچنین ضرورت حفظ سفره های زیرمینی طرح جمع آوری فاضلاب های شهری از سال 1385در دستور كار دولت نهم قرار گرفت اما با وجود وعده های داده شده كه بنا بود تا پایان دولت های نهم و دهم این طرح در تمامی شهرهای استان مازندران عملیاتی و به بهره برداری برسد متاسفانه چنین نشد.
جلوگیری از آلودگی منابع آب های سطحی، زیرزمینی و حفاظت از منابع آب در بخش های شرب، صنعت و كشاورزی، ارتقای سطح بهداشت عمومی و كاهش بیماری های ناشی از آلودگی آب ، حل معضل دفع بهداشتی فاضلاب منازل و اماكن عمومی، جلوگیری از اشاعه بیماری های عفونی و روده ای ، كاهش هزینه سرمایه گذاری دولت در بخش درمان ، جلوگیری از آلودگی منابع آب، خاك و هوا ،فراهم آوردن امكان ادامه بقای آبزیان ، نیل به توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست ، بازیافت پساب تصفیه شده و استفاده مجدد از آن در بخش كشاورزی از اهداف اجرای كامل این طرح دراین استان اعلام شده بود.
مدیر امور آب و فاضلاب شهری نوشهر و چالوس میزان اعتبار مورد نیاز برای اجرای كامل طرح شبكه جمع آوری فاضلاب دراین شهرها را حدود 700 میلیارد ریال اعلام كرد.
سید شكرالله موسوی میركلایی به خبرنگار ایرنا گفته بود كه این اعتبار در صورت تامین صرف تكمیل فاز نخست تصفیه خانه و آغاز عملیات فاز دوم تصفیه خانه ، شبكه گذاری به طول حدود 40 كیلومتر مسیرهای فرعی و اصلی و ایجاد تلمبه خانه در این شهرها می شود.
وی با بیان آنكه این طرح از سال 1385 در این شهرها آغاز شده است ، ادامه داد : تاكنون با اجرای بخشی از این طرح حدود 28 هزار مشترك در چالوس و 19 هزار مشترك نیز در نوشهر زیر پوشش قرار گرفته اند.
مدیر امور آب و فاضلاب شهری نوشهر و چالوس میزان اعتبار مصوب سال جاری برای ادامه عملیات شبكه جمع آوری فاضلاب در این شهرها را حدود 51 میلیارد ریال اعلام كرد و گفت : از این مبلغ حدود 33 میلیارد و 500 میلیون ریال آن ابلاغ شده است.
موسوی میركلایی میزان اعتبار سال گذشته برای ادامه عملیات شبكه جمع آوری فاضلاب در این شهرها را نیز حدود 44 میلیارد ریال ذكركرد و افزود : از این میزان حدود 40 درصد آن تخصیص یافت.
وی اظهارداشت : امسال با توجه به وضع موجود اعتباری طبق برنامه سعی خواهیم كرد تا دستكم 350 مشترك در نوشهر و 400 مشترك نیز در چالوس زیرپوشش این طرح قرارگیرند.
مدیرامور آب و فاضلاب شهری نوشهر و چالوس با اشاره به بالا بودن آب های سطحی و فاصله اندك جنگل با دریا گفت : هم اكنون یكی از معضلات زیست محیطی و بهداشتی در این مناطق سرریز فاضلاب های خانگی و آلاینده های زیست محیطی به داخل رودخانه های منتهی به دریا است كه با اجرای كامل این طرح بخشی از نگرانی شهروندان و مسئولان دراین شهرهای گردشگرپذیركاهش می یابد.
مسئولان و كارشناسان بهداشتی نیز منشاء برخی از بیماری ها از جمله وبا ، التور و نیز ریوی و عفونی را متاثر از ورود فاضلاب به داخل رودخانه ها و دریای خزر می دانند و ادامه چنین وضعیتی را عاملی تهدید كننده برای سلامت افراد جامعه و آبزیان دراین استان مطرح كردند.
ازجمعیت دست كم 250 هزار نفری نوشهر و چالوس بیش از 70 درصد در حوزه های شهری سكونت دارند.
معاون بهره برداری شركت آب و فاضلاب شهری مازندران در این باره گفت : در حال حاضر كمتر از 20 درصد فاضلاب شهری این استان جمع آوری و بقیه رها می شود .
محمد رضا محمودی پیش از این در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، میانیگن تولید سالانه فاضلاب شهری استان را مقدار 120 میلیون متر مكعب اعلام كرد و افزود : تنها 19 میلیون متر مكعب آن برابر با 16 درصد وارد كانال های فاضلاب شهری می شود.
وی اظهار داشت : مقدار 53 میلیون متر مكعب برابر با 44 درصد فاضلاب شهری وارد سفره های زیر زمینی و 48 میلیون متر مكعب برابر با 40 درصد نیز وارد آب های سطحی ،رودخانه ها و دریا می شود.
معاون بهره برداری شركت آب و فاضلاب شهری مازندران گفت: ورود این مقدار فاضلاب به حفره های زیر زمینی ،رودخانه و دریا اگر چه به معنای آلودگی آب آشامیدنی مردم نیست ، ولی فاجعه زیست محیطی محسوب می شود.
محمودی با اظهار این كه به طور كلی این استان در بحث فاضلاب دچار عقب ماندگی است ، افزود: با این وصف ، سلامت و كیفیت آب آشامیدنی خط قرمز شركت آب و فاضلاب استان است .
وی تصریح كرد : با اطمینان به مردم اعلام می كنم حتی اگر روزی منابع آب شرب استان به هر دلیلی آلوده شود ، حتی اگر تشنگی بكشند ما آب آلوده را وارد مدار مصرف نخواهیم كرد .
محمودی میانگین برخورداری جمعیت شهری كشور از كانال های فاضلاب را 44 درصد اعلام كرد و گفت كه این آمار در مازندران كمتر از 10 درصد است.
بر اساس آمارهای رسمی یك میلیون و 800 هزار نفر از جمعیت حدود سه میلیون و 200 هزار نفری مازندران در شهرها ساكن هستند.
معاون بهره برداری آب و فاضلاب مازندران با بیان اینكه در اجرای طرح های ایجاد كانال ، شبكه گذاری و تصفیه خانه برای دفع آب فاضلاب استان با مشكلات جدی مواجه هستیم ، گفت : تراكم بالای واحد های مسكونی ،كمبود و گران بودن زمین برای ایجاد تصفیه خانه ،هزینه سنگین شبكه و لوله گذاری از چالش های جدی استان است.
وی توضیح داد : همچنین با توجه به شرایط آب و هوایی و گسترش بوی تعفن ناشی از فاضلاب ، باید سامانه تصفیه خانه و شبكه گذاری پیشرفته و برخوردار از فناوری بالا باشد كه این مقوله هزینه اجرای طرح های آب فاضلاب را در كنار دیگر مشكلات مطرح شده ،به مراتب بیشتر می كند.
محمودی از نمایندگان ، مسئولان ارشد مازندران و همه مردم خواست تا با اتحاد ،وحدت و یكپارچگی به فكر تامین آب شرب و ایجاد كانال های فاضلاب و تصفیه خانه با تكنولوژی ویژه باشند.
وی هشدار داد كه اگر این روند ادامه بیابد و اعتبار ویژه به آب و فاضلاب مازندران تخصیص نیابد، رودخانه ها و دریا و محیط طبیعی مازندران كه به عنوان استراحتگاه و امنیت غذایی شهروندان ایران محسوب می شود ،از بین خواهد رفت.
محمودی با اشاره به اینكه پارسال 22 كیلومتر لوله گذاری فاضلاب در شهرهای مازندران صورت گرفته است، گفت : اكنون تعداد 43هزارو 730 انشعابات فاضلاب در استان نصب است.
وی افزود : طرح های لوله گذاری فاضلاب در شهرهای بابل ،بابلسر، نوشهر و چالوس ، تنكابن ، ساری ، محمودآباد، قائمشهر ، آمل و رامسر در حال اجراست.
خبرنگار: مهراب زكی پور كینجی **انتشار دهنده:سید محسن حسن نیا
7078 /1602/1899
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۳
نوشهر- ایرنا - سرریز شدن فاضلاب در نهرها و رودخانه های منتهی به دریا و به دنبال آن ایجاد بوی تعفن در شهرها از مشكلات ساكنان و گردشگران شهرهای ساحلی استان مازندران است.