تهران - ایرنا - معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی از گسترش طرح مراقب موقت برای كودكان مبتلا به اوتیسم از سال آینده در كشور خبرداد.

حسین نحوی نژاد روز دوشنبه در نشست خبری كودكان اوتیسم در سازمان بهزیستی افزود: مراكز مراقب موقت كودكان اوتیسم ، امسال در استان های خراسان رضوی و گیلان راه اندازی شد كه سال آینده در سایر شهرها گسترش می یابد.
نحوی نژاد اظهار كرد: برخی خانواده ها در زمان یا ماه هایی از سال نیاز به فراغت دارند كه در این زمان ها می توانند كودكان مبتلا به اوتیسم را در مراكز موقت، نگهداری كنند.
وی همچنین خاطرنشان كرد: اگر خانواده ها سئوالی در خصوص اختلال اوتیسم داشتند می توانند آن را از خط صدای مشاور بهزیستی با شماره 1480 ، بپرسند.

**برنامه گذر موفق كودكان مبتلا به اوتیسم به دوران بزرگسالی
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور از طراحی و اجرای برنامه گذر موفق كودكان مبتلا به اوتیسم به دوران بزرگسالی برای افراد ترخیص شده از مراكز اوتیسم بهزیستی خبر داد .
وی گفت: 300 كارگاه توانبخشی و حرفه آموزی در این زمینه آمادگی دارند كه آموزش های لازم را به كودكان مبتلا به اوتیسم ارائه دهند كه این حرفه آموزی ها با هدف سوق دادن این بیماران به سمت اشتغال و اوقات فراغت مناسب است .

**سند ملی اوتیسم در حال تدوین است
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور اظهاركرد: با كمك دفتر ریاست جمهوری در حال تدوین سند ملی اوتیسم هستیم.
نحوی نژاد در ادامه با اشاره به اجرای برنامه رشد و تكامل همه جانبه كودكان از سوی وزارت بهداشت گفت: در حال رایزنی با وزارت بهداشت هستیم تا كودكان مبتلا به اوتیسم نیز مشمول این برنامه شوند.

**سوال های طرح غربالگری اوتیسم ساده است
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور درباره اجرای طرح غربالگری اوتیسم هم اظهار كرد: این طرح از طریق سئوالات استاندارد و بومی شده در فرم های اطلاع رسانی اینترنتی انجام می شود.
به گزارش ایرنا ، نحوی نژاد ادامه داد: والدین با پاسخ به سئوالات ساده از ابتلای فرزندانشان به اوتیسم مطلع می شوند و می توانند از خدمات بهزیستی در این زمینه استفاده كنند.
وی خاطرنشان كرد: طرح غربالگریم اوتیسم، فقط مشخص می كند كه كودك مشكوك به ابتلا به اوتیسم است یا خیر و اگر كودك مشكوك به این اختلال بود، تیمی متشكل از روانشناس بالینی، كار درمانگر، گفتار درمانگر و مربی آموزشی خدمات لازم را به مبتلایان اوتیسم ارائه می دهند.
وی اضافه كرد: پروتكل آموزشی اوتیسم و همچنین بسته های بازی این اختلال برای كودكان مبتلا تهیه شده است و بصورت رایگان در اختیار آنان قرار می گیرد.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور یادآور شد: هم اكنون 2 هزار و 100 كودك مبتلا به اوتیسم در 60 مركز در سراسر كشور در حال آموزشند. هر كودك یا حداكثر هر سه كودك تحت پوشش یك مربی قرار دارد.
نحوی نژاد خاطرنشان كرد: همچنین تسهیل گرانی در حال آموزشند تا خدمات لازم را به خانواده های دارای كودكان مبتلا به اوتیسم ارائه كنند؛ ضمن اینكه این تسهیل گران، 37 هزار ساعت آموزش دیده اند.
وی ادامه داد: مراقبان و تسهیل گران همچنین در طرح مراقبان خانگی، آموزش می بینند تا در خانه ها ، كمك حال والدین كودكان اوتیسم باشند؛ این طرح بعد از طی مرحله آزمایشی در تهران در استان های دیگر نیز اجرا خواهد شد.

**انتظاراز مسئولان دستگاه های مختلف برای مبتلایان اوتیسم
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور در ادامه به بیان انتظارات خود از دستگاه های مختلف كشور پرداخت و گفت: از وزارت بهداشت انتظار می رود كه اختلال اوتیسم را به خاطر دسترسی بهتر به مبتلایان آن در برنامه های اصلی خود قرار دهد.
نحوی نژاد افزود: متاسفانه پوشش بیمه ای اختلال اوتیسم فقط محدود به كارهای فیزیوتراپی است و خدماتی همچون كاردرمانی، گفتاردرمانی و مشاوره تحت پوشش بیمه نیست.
وی خاطرنشان كرد: وزارت علوم نیز می تواند شرایطی برای ورود بزرگسالان مبتلا به اوتیسم به سطوح عالی تحصیلی فراهم كند؛ سازمان فنی و حرفه ای نیز برای اشتغال آنان باید برنامه داشته باشد چراكه به هرحال، والدین مبتلایان اوتیسم، سالخورده می شوند و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم باید شرایطی داشته باشند كه بتوانند معاش خود را مدیریت كنند.
وی ، آگاهی از اوتیسم بین دانشگاهیان و پزشكان كشور را در حد «كم » ارزیابی و تاكید كرد: این اقشار باید بیشتر به این مساله بپردازند.

**لزوم تامین مسكن برای مبتلایان به اوتیسم
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور گفت: خانواده های دارای كودكان مبتلا به اوتیسم در بسیاری از موارد ناچار به جابجایی خانه می شوند در حالیكه آنان در هر آپارتمانی نمی توانند زندگی كنند.
نحوی نژاد اضافه كرد: بهزیستی برای تامین مسكن خانواده های دارای 2 معلول بیشتر ، تفاهمنامه هایی با دستگاه های مختلف دارد اما خانواده های دارای مبتلایان اوتیسم، بیماری های روانی مزمن و حتی یك معلول نیز شرایط ویژه ای دارند كه باید به این شرایط توجه شود.

**اوتیسم ، بیماری نیست
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور گفت: اوتیسم بیماری نیست بلكه اختلالی است كه طیف دارد به آن معنا كه مبتلایان سر دو طیف این اختلال بسیار متفاوتند یا اینكه ممكن است در زندگی یك فرد مبتلا به اوتیسم فراز و فرودهای زیادی مشاهده شود.
نحوی نژاد تاكید كرد: اوتیسم یك اختلال رشد عصبی در اعصاب مركز است كه در تحول و رشد مغز اختلال ایجاد می كند و تعاملات یا رفتار را دچار اختلال می كند.
وی افزود: مبتلایان به اوتیسم یا درخودماندگی نمی توانند ارتباط با محیط پیرامون برقرار كنند و دچار رفتارهای كلیشه ای و تكراری می شوند بطورمثال گاهی با مشاهده محرك شادی آفرین دچار ناراحتی می شوند و این مساله اثر منفی بر رشد اجتماعی و شخصی ، هیجانات، یادگیر و حافظه آنان دارد .
وی ادامه داد: طبق تحقیقات انجام شده میزان شیوع اوتیسم در ایران با میانگین جهانی همخوانی دارد؛ به عبارت دیگر یك درصد افراد جامعه دچار اختلال طیف اوتیسم هستند ؛ البته اختلال رفتاری، هیجانی و رشدی ممكن است در درصد كمتری از این مبتلایان مشاهده شود.
نحوی نژاد در بخشی دیگری از سخنانش به مساله بودجه برای اجرای طرح های مختلف بهزیستی اشاره و تصریح كرد: كل بودجه سازمان بهزیستی برای اجرای طرح ها در خصوص زنان خیابانی، اعتیاد ، سالمندان و همچنین مبتلایان به اوتیسم و نیز دیگر طرح ها به عنوان مثال از بودجه دانشگاه علوم پزشكی ایران كمتر است .

**طراحی دستنبد ویژه برای برخی بیماران
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور گفت: با نیروی انتظامی در حال مذاكراتی هستیم كه دستبند ویژه ای برای بیماران در معرض گم شدن از جمله مبتلایان اوتیسم، آلزایمر و دیگر بیماری های مزمن روان و نیز سالمندان طراحی كنیم تا نیروی انتظامی با مشاهده این دستبندها، آنان را به موقع به خانواده هایشان تحویل دهد.
نحوی نژاد ادامه داد: همچنین طراحی این دستبندها موجب خواهد شد تا احتمالا كار این بیماران به بازداشت یا زندان نكشد.
وی خاطرنشان كرد: این دستبندها كدهای خاصی دارند؛ بسیاری از مبتلایان اوتیسم، آلزایمر و دیگر بیماری های روان یا سالمندان ممكن است از خانه متواری یا گم شوند كه دستبدهای یاد شده می تواند به نزدیكان بیماران برای پیدا كردن آنان كمك كند.
اجتمام**9185**1776
خبرنگار: سادات حسینی خواه**انتشار دهنده:لیلا خطیب زاده