تهران- ایرنا- پژوهشگران كره‌ای با استفاده از نانولوله‌ كربنی، گرافن و پروتئین استخراج شده از بدن انسان، موفق به ساخت زبانی مصنوعی شدند كه حساسیتی 10 هزار برابر نسبت به زبان طبیعی در چشیدن مزه‌های شور و شیرین دارد.

به گزارش روز سه شنبه گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، این زبان زیست الكترونیكی قادر است دو مزه شیرین و شور را از هم تفكیك كند و به این ترتیب می تواند كاربردهای زیادی در صنعت مواد غذایی داشته باشد.
اما آنچه در این پروژه بسیار اهمیت دارد، آن است كه این زبان مصنوعی می‌تواند حساسیتی 10 هزار برابر بیشتر از زبان طبیعی در تشخیص مزه شیرین و شور داشته باشد، این ویژگی موجب شده است كه بتوان از این ابزار برای ساخت دستگاه‌های دقیق تولید و نظارت بر تولید مواد غذایی استفاده كرد.
برخی متخصصان معتقدند كه این زبان مصنوعی قادر است با دقت و ظرافتی كه دارد، جایگزین آزمایش غذا توسط انسان شود، یعنی دیگر نیاز نیست برای آزمایش غذا از مزه كردن انسان استفاده شود.
محققان برای تولید این زبان مصنوعی اطلاعات DNA را از پروتئین گیرنده‌های تست غذا استخراج كردند، آنها روی گیرنده‌هایی متمركز شدند كه قادر به تشخیص شیرینی از شوری است.
در حال حاضر در برخی از حسگرها از گرافن استفاده می‌شود، این گروه میزان تغییر جریان حاصل از حضور عامل مزه را اندازه‌گیری و از آن برای ساخت زبان مصنوعی استفاده كردند.
متخصصان این حوزه معتقدند كه این زبان نسبت به حسگرهای چشایی كه پیش از این ساخته شده است، مزیت های بسیاری دارد.
دو سال قبل، یك زبان مصنوعی ساخته شد كه 100 برابر حساس‌تر از زبان انسان بود، اما این حسگر جدید از حسگر پیشین 100 برابر حساس‌تر است، محققان معتقدند كه این زبان به زودی می‌تواند جایگاه خود را در كاربردهای تجاری و صنعت افزودنی‌های غذایی پیدا كند.
علمی (1)** 9340**1834
دریافت كننده: منیز ابراهیمی زاده ** انتشاردهنده: ناهید شفیعی