مشهد- ايرنا- مراسم بزرگداشت مرحوم دكتر محمدكاظم خواجويان رئيس پيشين دانشكده ادبيات و علوم انساني دكتر علي شريعتي دانشگاه فردوسي مشهد روز سه شنبه در اين دانشگاه برگزار شد.

رئيس دانشگاه فردوسي مشهد در اين مراسم گفت: امثال دكتر خواجويان با شاگردپروري و گذشتن از خود ثمرات مفيدي در محيطهاي علمي و دانشگاهي به وجود آوردند.
دكتر محمد كافي افزود: بايد كوشيد تا رهروان و پاسداران خوبي براي شخصيتهاي بزرگي مانند دكتر خواجويان باشيم.
مدير گروه تاريخ دانشكده ادبيات و علوم انساني دكتر علي شريعتي نيز در اين مراسم با يادكرد از استادان برجسته اين دانشكده همچون مرحومان دكتر فياض، دكتر يوسفي، دكتر رجايي، دكتر علي شريعتي و دكتر عبدالهادي حائري گفت: اين استادان شهرت ملي و گاه جهاني دارند و در تحولات فكري و سياسي نيم قرن اخير نقشي اساسي داشتند.
دكتر محمدتقي ايمانپور افزود: در اين ميان مرحوم دكتر خواجويان رئيس دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي مشهد در دهه 60 از منظر سعه صدر، حسن اخلاق و مديريت در آن سالهاي سخت تجربه بي نظيري را از خود به جاي گذاشتند.
رئيس مركز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسي مشهد نيز گفت: بزرگداشت دكتر خواجويان كه يكي از خوشنامترين و تاثيرگذارترين مديران اين دانشگاه بود پس از 23 سال از درگذشتش بزرگداشت فضيلتها است.
دكتر سلمان ساكت افزود: يك سوي اين فضليتها خرد و تدبير و دورانديشي و سوي ديگرش صميميت و مهرباني و خدمت به مردم است.
وي گفت: دكتر خواجويان اهل تندي و تندروي نبود و از افراط و تفريط دوري مي كرد و تا حد امكان مي كوشيد با گفت و گو و تعامل، ميانه روي و تعادل را برقرار سازد.
او افزود: خواجويان رئوف و منعطف بود اما در مقابل ظلم و ستم سرسختانه مي ايستاد و در دفاع از مظلوم حقيقت را فداي هيچ مصلحتي نمي كرد.
ساكت گفت: دكتر خواجويان سالها پيش از آن كه مدارا به گفتمان اصلي روشنفكران و نخبگان جامعه بدل شود اين صفات نيكو را در عمل بكار مي بست و بدان پايبند بود.
وي افزود: روش و منش خواجويان پس از گذشت بيش از دو دهه هنوز بهترين سرمشق و الگو براي مديريت دانشگاهي به ويژه در دانشكده هاي علوم انساني است.
عضو هيات علمي گروه تاريخ دانشگاه تهران نيز در اين مراسم گفت: دكتر محمدكاظم خواجويان در دهه 60 شمسي كوشيد اركان علم تاريخ را از طريق عادت دادن ذهن دانشجويان به مواجهه انتقادي با تاريخ حفظ كند و ارتقا بخشد.
دكتر صفت گل افزود: نظريه 'دو رويه تمدن بورژوازي غرب' در گروه تاريخ دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي مشهد با حمايت دكتر خواجويان و توسط دكتر عبدالهادي حائري شكل گرفت كه پس از تبديل شدن به كتاب در سال 1368 به عنوان كتاب سال ايران انتخاب شد.
وي گفت: نخستين نشريه پايدار تحقيقات علمي در حوزه تاريخ نگاري نز در دوره مديريت دكتر خواجويان در دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي مشهد منتشر شد كه راهگشاي نشريات علمي ديگر در اين زمينه بود.
عضو هيات علمي دانشگاه فردوسي مشهد نيز گفت: در كلاسهاي دكتر خواجويان مي شد شيوه برخورد نقادانه با گزاره هاي تاريخي را آموخت.
دكتر عبدالرحيم قنوات افزود: خواجويان انديشمندي متعهد به دفاع از مباني اسلام و تعاليم ائمه(ع) بود اما هيچگاه كباده دين نكشيد و اعتقاد و محبت به اهل بيت(ع) را وسيله اي براي هجمه و حمله به اين و آن تبديل نكرد.
وي گفت: اشتغال او به تحصيل و تدريس تاريخ باعث دوري وي از جمود و تعصب شده بود اما خواجويان در عين رافت و مهرباني فردي صريح اللهجه بود كه از گفتن حقيقت پروايي نداشت و از تاريخ هم شواهد بسيار در چنته داشت كه آنها را جا به جا در كلامش استفاده مي كرد.
در اين آئين با حضور شخصيتهايي همچون دكتر مصطفي معين، دكتر هادي خانيكي و آيت الله سيدان از مدرسان برجسته حوزه علميه مشهد همچنين دومين جلد مجموعه كتابهاي 'روشنان دانشگاه' شامل خاطرات و نوشته هاي شاگردان، دوستان و همكاران مرحوم دكتر خواجويان درباره وي رونمايي شد.
تقديم لوح سپاس به همسر و خانواده مرحوم خواجويان و امضاي پوستر بزرگداشت دكتر خواجويان توسط ميهمانان ويژه و سخنرانان از بخشهاي ديگر اين بزرگداشت بود.
مرحوم دكتر محمدكاظم خواجويان استاد گروه تاريخ دانشكده ادبيات و علوم انساني دكتر علي شريعتي دانشگاه فردوسي مشهد طي سالهاي 1360 تا 1368 رياست اين دانشكده را بر عهده داشت.
آن مرحوم از سال 1369 تا سال 1372 نيز معاون دانشجويي دانشگاه فردوسي مشهد بود.
1922/1858**خبرنگار: كاميار اسماعيل پور **منتشركننده: حسين كريم زاده