تهران-ایرنا- مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: روز دوشنبه 24 آبان (14 نوامبر) ماه كمترین فاصله را با زمین از ژانویه 1948 خواهد داشت و ساكنان زمین می توانند شاهد نمایان شدن بزرگترین ابرماه در 70 سال گذشته باشند.

مهندس مسعود عتیقی روز در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: در طول این رویداد كه در آستانه روز 24 آبان اتفاق می افتد، ماه 14 درصد بزرگتر و 30 درصد روشن تر از متوسط یك ماه كامل (بدر) خواهد بود.
وی افزود: در آن روز ماه نزدیك ترین فاصله را با زمین خواهد داشت و این رویداد تا 25 نوامبر سال 2034 تكرار نمی شود؛ بنابراین نباید مشاهده این پدیده را از دست داد.
به گفته عتیقی، مدار ماه به دور زمین همچون سایر اجرام آسمانی دارای یك اوج و حضیض است كه ماه در مدار خود در وضعیت حضیض حدود 48 هزار و 280 كیلومتر (30 هزار مایل) نسبت به وضعیت اوج به زمین نزدیكتر است.
عتیقی خاطر نشان كرد: ماه همواره به دور زمین در گردش است بدیهی است در دو موقعیت ماه ، زمین و خورشید در یك راستا قرار می گیرند كه یكی وضعیت ماه نو كه ماه در آسمان غیر قابل مشاهده است و دیگری ماه كامل (بدر) كه قرص ماه به خوبی برای ساكنان زمین قابل رصد خواهد بود.
عتیقی افزود: هرگاه با رسیدن ماه به وضعیت بدر این جرم آسمانی در وضعیت حضیض یا كمترین فاصله با زمین باشد،ماه بسیار بزرگتر و درخشان تر نسبت به معمول در آسمان به نظر می آید كه به این پدیده ابر ماه می گویند.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در عین حال متذكر شد كه بروز ابرماه ها یك پدیده غیر معمول نیست بطوریكه یك ابر ماه در روز 25 مهر نیز رخ داد و بعد از ابرماه روز 25 آبان نیز شاهد ابر ماه دیگری در روز 24 آذر خواهیم بود.
عتیقی ادامه داد: اما از آنجا كه ماه در روز 24 آبان حدود دو ساعت بعد از حضیض زمینی به وضعیت بدر می رسد ، این ماه در 70 سال گذشته بزرگترین ابرماه به شمار می رود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تاكید كرد: با این حال، ماه كامل روز24 آبان نه تنها نزدیك ترین ماه كامل سال 1395 است بلكه نزدیك ترین ماه كامل تا این تاریخ در قرن بیست و یكم محسوب می شود.
عتیقی یادآور شد كه تا 25 نوامبر سال 2034 دیگر شاهد ابرماه با این میزان فاصله نزدیك به زمین نخواهیم بود.
علمی**2038**1440
خبرنگار : درنا محمدیان** انتشار معصومه گلشن