بیرجند- ایرنا - مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاون توسعه صادرات سازمان توسعه تجارت ایران گفت: در هفت ماهه سال 1395با صادرات 24.7 میلیارد دلار كالای غیرنفتی میزان صدور كالا به خارج از كشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود چهار درصد رشد دارد.

محمدرضا مودودی روز شنبه در آیین تجلیل از صادركنندگان برگزیده و خادمان برتر حوزه تجارت خارجی خراسان جنوبی در بیرجند افزود: هرچند با وجود افزایش میزان صادرات، تا حدودی از برنامه پیش بینی شده در این زمینه عقب هستیم، امسال میزان صادرات بیش از 52 میلیارد دلار پیش بینی شده كه حدود 10 میلیارد دلار بیشتر از سال 94 است.
وی گفت: خراسان جنوبی از جمله استان هایی است كه ارتباط نزدیك با بازارهای هدف صادرات ایران از جمله افغانستان دارد؛ با توجه به برخورداری استان از جایگاه بسیار مهم راهبردی، وجود ذخایر و ظرفیت هایی كه در منطقه وجود دارد می توان از آن به نحو مطلوب استفاده كرد.
وی تاكید كرد: باید بار دیگر بحث تجارت خارجی در خراسان جنوبی و مناطق مرزی كشور بازنگری شود، افراد و شركت های حرفه ای كارآمد تربیت شوند و این مساله به عنوان حلقه مفقوده بیشتر مورد توجه قرار گیرد، زیرا در طول تاریخ، ایران به عنوان یك كشور تجاری مهم مطرح بود كه اكنون به دلیل بحران هایی كه سال های گذشته رخ داد، مساله را احساس می كنیم.
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح كرد: اگر بتوانیم به صورت جدی در تجارت خارجی آموزش های موثری ارایه دهیم، آن وقت می توان بحث محرومیت را در مورد استان به كار نبرد، چرا كه محرومیت یك پدیده ذهنی است.
مودودی بیان كرد: با توجه به اینكه 70درصد سبد صادرات دنیا مربوط به خدمات است و بخش كمتری كالاست نباید به كالاهای سنتی به عنوان یك فرصت نگاه كنیم .
وی یادآور شد: باید از ظرفیت فكری و نرم افزاری كه در منطقه وجود دارد و با توجه به استعدادهای بسیار خوبی كه در این عرصه و نیز در بعد انسانی و مزیت های فكری وجود دارد،باید بتوان از آن به درستی استفاده كرد و سهم خود را در صادرات ایفا كنیم.
معاون توسعه صادرات سازمان توسعه تجارت ایران اظهار كرد كه از سال 2008 با كاهش سهم بازار در دنیا مواجه هستیم و بحران تمام دنیا را در بر گرفت و سهم تجارت جهانی كاهش یافت و این كاهش اثر خود را به حدی گذاشت كه امروز نسبت به تولید سهم تجارت ما بسیار كاهش یافته است.
وی ادامه داد: كشورهایی كه سالها در بخش تولید فعالیت می كردند امروز در شرایطی قرار دارند و ناگزیر هم هستند برای بازارهای تولید جدید خود به سمت بازارهای جنوبی بروند یعنی كشورهایی كه تا پیش از آن مصرف كننده اصلی كالای كشورهای توسعه یافته نبودند.
مودودی خطاب به صادركنندگان برگزیده خراسان جنوبی گفت: به زودی شاهد همسایگی برندهای قدرتمند دنیا در میان خودتان خواهید بود در بسیاری از مراسم روز ملی صادرات و نشست هایی كه با تولیدكنندگان و صادركنندگان برگزار شد، بحث های گلایه آمیز زیادی مطرح شده و می شود.
این مسئول عنوان كرد: اگر، امروز مشكل بانكی، مالیات و موانع صادراتی حل شود آیا در برابر شركت های قدرتمند صادراتی كه تمام صادرات غیرنفتی50 میلیون دلار است، حرفی برای گفتن خواهیم داشت؟
به گفته وی ایران در بحث تجارت خارجی كشوری جوان است و در سال 1356 با 600 میلیون دلار صادارت غیرنفتی چهار درصد سبد كل صادارت غیر نفتی داشت در سال 1375 كه در آن نخستین روز ملی صادرات در كشور گرامی داشته شد این میزان حدود 20 درصد كل صادرات بود و سال گذشته این رقم به 70 درصد رسید یعنی دوره نفتی تحریم را آغاز كردیم.
وی گفت: دولتی كه سال ها با وجود نفت حمایت های خود را انجام می داد امروز در فشار قرار دارد و دیگر نمی تواند با رانت و درآمد ارزی كه در اختیار دارد از تولیدات خود حمایت كند.
وی اضافه كرد: رویكرد امروز ما چه بخواهیم و چه نخواهیم به سمت بخش خصوصی است و این بخش نباید با نگاه به دولت نفتی، درخواست های خود را مبنی بر تشویق ها، نیازها و انگیزش ها دنبال كند.
مودودی اظهار كرد: با دعوا، نمی توان به دنیا صادرات داشته باشیم و این مساله در داخل هم هست، بخش فعال اقتصادی هزینه سخنان سیاستمدارها را می پردازد و سخنان یك فعال سیاسی می تواند فضای كسب و كار گروهی از صادركنندگان را در خارج از كشور بهم بریزد.
وی بیان كرد: در شرایطی كه امروز مرزهای صادراتی بسیار فراتر از مرزهای جغرافیایی كشور است و تراز تجاری مثبت دیگر آنقدر معناندارد چون زنجیره ای از تولید در كشورهای مختلف در حال شكل گیری است.
وی افزود: تراز تجاری آمریكا اكنون 790 میلیارد دلار منفی و ژاپن 300 میلیارد، فرانسه 300 میلیارد دلار منفی است اما اقتصاد آنها ورشكسته نیست.
وی گفت: گاهی با صحبت مرزهای صادراتی را محدود می كنیم این موضوع باید به صورت جدی مورد توجه واقع شود
مودودی یادآور شد: امروز اگر موضوع بهره وری جدی گرفته نشود هرآنچه بخواهیم كمك دولت را به صورت بیشتر افزایش دهیم تاثیری نخواهد داشت ،بهره وری محصول تولیدی ایران نسبت به تركیه كه همیشه جوایزش مقایسه می شود، یك چهارم است.
وی افزود: ایران بیشترین سهم تولید جهانی زعفران را در اختیار دارد،خراسان جنوبی به عنوان منطقه یاقوت پرور نباید با بحران این محصول مواجه باشد، با ایجاد همگرایی در خود، باید بتوانیم به شكل گیری برند قدرتمندی در این ارتباط در عرصه جهانی كمك كنیم.
وی بیان كرد: استانهای مرزی به خاطر همسایگی با كشورهای هدف صادرات می توانند بسیار موثرتر در این زمینه فعالیت كنند باید آموزش های خود را افزایش دهند در این زمینه سازمان توسعه تجارت ایران آمادگی دارد در حوزه آموزش فعالان اقتصادی این خطه مرزی را به پیشگامان صادراتی تبدیل كند.
7557*2047*خبرنگار- رقیه محمدی- انتشار دهنده- عباسقلی اشكورجیری*