كوير بكر مرنجاب امروز غريبانه با نا مهربانان محيط زيست و منابع طبيعي دست و پنجه نرم مي كند و زير چرخ هاي آفرود سواران زخم هاي عميقي را برداشته است.

منطقه مرنجاب در شمال استان اصفهان و در مجاورت با شهرستان آران و بيدگل به دليل چهار فصل بودن و اعتدال نسبي هوا، تنوع جاذبه هاي گردشگري، تنوع گونه هاي جانوري و پوشش گياهي از زيباترين و منحصر به فرد ترين كويرهاي جهان محسوب مي شود و امروزه اين كوير بكر بر تارك داشته هاي خود به چهار تحفه ارزشمند از جمله كاروانسراي شاه عباسي، درياچه نمك، جزيره سرگردان و تپه هاي شني مي بالد.
اين كوير آميزه اي از طبيعت، تمدن و تاريخ است كه هر سال به دليل دارا بودن چنين جاذبه هايي ميزبان دهها هزار گردشگر داخلي و خارجي و گردشگران اروپايي است.
بر اساس آمارهاي موجود، كوير مرنجاب به جز فصل تابستان كه به علت گرما با كاهش محسوس گردشگر مواجه است ميزبان حدود بيش از 100هزار گردشگر داخلي و خارجي است.
با شروع فصل گردشگري در منطقه بكر و منحصر به فرد كوير مرنجاب، شاهد حضور آفرود سواراني هستيم كه ناجوانمردانه به جنگ با محيط زيست و منابع طبيعي آمده و جايي براي آرامش محيط زيست و گردشگران نگذاشته اند.
ورزش تازه وارد آفرود يا بيراهه نوردي كه گونه اي از ورزش اتومبيلراني است و معمولا اتومبيل هاي دو ديفرانسيل و لاستيك پهن را شامل مي شود اين روزها به گونه اي وارد صنعت گردشگري شده است.
رژه آفرود سواران آخر هفته ها به سوي كوير مرنجاب به طور محسوسي مشاهده مي شود و طبيعت بكر مرنجاب زير چرخ هاي آنان له مي شود.
همزمان با شروع فصل پاييز، آفرود سواري در كوير شروع شده است و آفرود سواران بدون هيچ محدوديتي به رانندگي در كوير مي پردازند و ناراحت كننده تر اينكه بيشتر رانندگان هيچ‌اطلاعاتي از اصول اوليه آفرود و طبيعت گردي نداشته و گمان مي كنند صرف داشتن خودروي دو ديفرانسيل مجوز هر نوع رانندگي در كوير بكر مرنجاب براي آنها صادر مي كند اين در حاليست كه بعضا از توان خودروي خود خبر ندارند و باعث خسارت جاني و مالي به محيط زيست،خود و ديگران مي شوند.
با رواج آفرودسواري شاهديم پوشش گياهي منطقه مرنجاب نسبت به سال هاي قبل كاهش محسوسي داشته است و غير از نابودي پوشش گياهي،شاهد شخم خوردن پوشش سطحي خاك تپه هاي شني هم هستيم كه خود باعث به حركت درآوردن تپه ها و بحران گردوخاك مي شود.
به گفته كارشناسان ورود دهها خودروي آفرود به منطقه موجب ترس و وحشت حيوانات كويري نيز مي شود كه به دنبال كاهش امنيت زيستگاه ، به جاهاي خارج از زيستگاه طبيعي و مناطق نا امن هدايت مي شوند.
فارغ از تخريب محيط زيست و منابع طبيعي در منطقه مرنجاب، ورود آفرود سواران باعث نا امني، آلودگي صوتي و گرد و خاك مي شود و به دنبال آن آرامش و سكوت كوير بر هم مي خورد كه اين هم باعث نارضايتي گردشگران داخلي و خارجي شده و در آينده نزديك باعث از رونق افتادن گردشگري در منطقه خواهد شد.
راهكارهايي از جمله تحت پوشش قرار گرفتن منطقه مرنجاب در مناطق چهار گانه تحت حفاظت محيط زيست جهت نظارت بيشتر، هماهنگي هاي بين دستگاه هاي اجرايي براي افزايش دايره نظارت و برخورد با معضل آفرودسواري، اطلاع رساني و فرهنگ سازي در زمينه حفاظت از منابع طبيعي و پخش بروشور، افزايش گشت هاي يگان ويژه منابع طبيعي و محيط زيست و همچنين در صورت لزوم تفكيك قسمتي از محدوده كوير مرنجاب صرفا براي آفرود سواري مي تواند تا حدودي اين معضل گردشگري در كوير را رفع كند.
*خبرنگارايرنا در كاشان
* انتشار دهنده: محمد جهانگيريان

* لينك جستجو كانال تلگرامي ايرنا كاشان: irnakashan@
*ايميل: kashan@irna.ir