تهران- ایرنا- معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت گفت: دوستان معدنكار و تجار غافلگیر نشوند، برای صادرات مواد خام معدنی 100 درصد موانع ایجاد خواهیم كرد و در عین حال صادرات مواد معدنی فرآوری شده، مشمول معافیت مالیاتی است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، جعفر سرقینی ظهر امروز(یكشنبه) در چهارمین كنگره بین المللی معدن و صنایع معدنی ایران و ششمین كنفرانس مهندسی معدن در سالن خلیج فارس، محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران افزود: براساس قانون، صادرات مواد خام مشمول معافیت مالیاتی نیست و در شورای اقتصاد مصادیق این امر مشخص شده است.
وی اضافه كرد: محدودیت برای صادرات مواد خام معدنی در واقع خواست مقام های ارشد كشور است و این امر در چارچوب اقتصاد مقاومتی نیز مشخص شده، بنابراین باید به این خواست توجه لازم شود.

** نبود اطلاعات پایه زمین شناسی
معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت در تشریح مشكلات بخش معدن وصنایع معدنی اظهار داشت: بدلیل نبود اطلاعات پایه زمین شناسی كه برپایه اكتشاف بدست می آید، بخش معدن با مشكل روبروست؛ با این حال گام هایی نیز برداشته ایم اما تا وضع ایده آل فاصله زیادی وجود دارد.
وی خطاب به میهمانان خارجی این كنگره، به استقبال ایران از همكاری فعالان این بخش اشاره كرد و گفت: می توان در قالب های مختلف در این زمینه فعالیت كرد.
سرقینی افزود: سرمایه گذار در بحث اكتشاف انتظار ریسك را نیز دارد، اما با تهیه اطلاعات پایه می توان میزان ریسك را كاهش داد.

** ارتقای ژئو فیزیك هوایی به 370 هزار كیلومتر خطی
معاون امور معادن وصنایع معدنی اضافه كرد: براساس برنامه ریزی انجام شده، تا پایان امسال میزان ژئوفیزیك هوایی به 370 هزار كیلومتر خطی می رسد و این درحالی است كه تا پیش از سال 1392 ( پیش از شروع به كار دولت یازدهم ) در مجموع 150 هزار كیلومتر خطی عملیات ژئو فیزیك هوایی صورت گرفت.
وی خاطرنشان ساخت: پیش بینی شده تا پایان برنامه ششم توسعه كشور میزان ژئوفیزیك هوایی به یك میلیون كیلومتر خطی برسد.

** پهنه های معدنی آماده واگذاری
سرقینی ادامه داد: پهنه های معدنی گسترده و بزرگترین آن وسعتی 40 هزار كیلومتر مربعی دارد و كوچكترین آن به یك هزار كیلومتر مربع می رسد و بابت فعالیت اكتشافی هزینه ای مطالبه نمی شود، چنانچه در اكتشاف به ذخایر فلزی رسید، به مكتشف تعلق دارد و این امتیاز برای بخش خصوصی و خارجی فراهم آمده و از حضور هریك، استقبال می شود.

** بی میلی بخش خصوصی برای مشاركت در پهنه های معدنی
معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت اضافه كرد: پهنه های اكتشافی كشور در سال 1392 تعریف و از همه سرمایه گذاران دعوت شد تا در این زمینه مشاركت كنند، اما شركت های دولتی و نیمه دولتی آمدند، درحالی كه بخش خصوصی نزدیك 10 درصد از این امر استقبال كرد و در واقع در این زمینه بی میلی نشان دادند.

** شكل نگرفتن شركت های مشاوره ای بزرگ در بخش معدن
سرقینی، شكل نگرفتن شركت های مشاوره ای بزرگ در بخش معدن را از ضعف های این عرصه دانست و اظهار داشت: واقعیت اینكه اكنون اینگونه شركت ها از نظر كیفیت و سطح سرزمین در كشورمان تناسب ندارد؛ به طور نمونه، تا زمانی كه در معدن مس سونگون (آذربایجان شرقی) كارها به دست مشاور خارجی با تجربه سپرده نشده بود، كارها درهم و نقشه راه مشخص نشده بود.

** ایران دارنده یكی از پنج پروژه معدنی بزرگ منطقه منا
معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت تاكید كرد: امروز ایران دارنده بزرگترین پروژه معدنی و یا یكی از پنج پروژه بزرگ در منطقه منا ( خاورمیانه و شمال آفریقا) است و براساس آن 35 میلیون تن ظرفیت جدید در زمینه كنسانتره و گندله ایجاد می شود كه سهم هریك 17.5 میلیون تن پیش بینی شده، اما مشكلی كه در این زمینه وجود دارد، فقدان نقشه مشخص است كه از روز نخست برای آب، برق، گاز و ... برآورد لازم نشده بود.

** هزینه پیمانكاری در ایران بالاست
سرقینی تصریح كرد: هزینه های پیمانكاری در ایران بسیار بالاست بطوری كه طبق برآوردهای انجام شده، 1.5 برابر شركت های غربی است.
به اعتقاد این مقام مسئول، ضرورت دارد نسبت به تشویق شركت های مشاور بخش معدن اقدام شود تا آنها توانمندی خود را ارتقا دهند.

** فقدان تشكیل سرمایه در بخش معدن
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، فقدان تشكیل سرمایه در بخش معدن را از ضعف های این بخش دانست و گفت: بدلیل اینكه پیش از انقلاب، پروانه های معدنی برای دوره های سه تا پنج ساله بود، انگیزه برای بخش خصوصی فراهم نشد، اما از سال 1377 طول مدت دوام پروانه های معدنی به 25 سال ارتقا یافت؛ مگر آنكه ذخیره معدنی كم باشد و دوره پنج تا 10 سال تعیین شود.

** استخراج 100 میلیون تن سنگ آهن از سنگان
سرقینی خاطرنشان ساخت: یكی از مشكلات مشهود در بخش معدن كشور، سرمایه گذاری نكردن بخش دولتی در معادن است، بگونه ای كه با وجود استخراج 100 میلیون تن سنگ آهن خام در معدن سنگان، از سرمایه گذاری كوچك در این معدن دریغ شده، درحالی كه بخش خصوصی بیش از درآمد خود در معادن تحت پوشش خود هزینه می كند.

** عوارض صفر درصدی صادرات سنگ آهن خام در دولت گذشته
وی گفت: نیمه سال 1392 هنگام روی كار آمدن دولت تدبیر و امید، میزان عوارض صادرات سنگ آهن خام صفر درصد، كنسانتره 30 و گندله 35 درصد بود؛ در واقع این چرخه معیوب نشان داد كه روی سنگ آهن خام عوارض نبسته ایم اما از كنسانتره و گندله مطالبه كردیم كه دولت یازدهم عوارض كنسانتره صادراتی را به صفر رساند و گندله نیز تا پایان امسال به صفر می رسد.

** تا شهریور 1392 ظرفیت كل زنجیره فولاد 125 میلیون تن
معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت افزود: بررسی ها نشان می دهد كل زنجیره ایجاد شده فولاد تا شهریور 1392 به میزان 125 میلیون تن بود كه بخش نَورد نیز در آن قرار داشت؛ تا پایان سال گذشته به این رقم 35 میلیون تن افزوده شد كه به 160 میلیون تن رسید و امسال 25 میلیون تن افزوده می شود؛ برای سال آینده نیز 35 میلیون تن در نظر گرفته شده است.
سرقینی ابراز امیدواری كرد، تا پایان امسال با تلاش دولت، زنجیره فولاد به تعادل برسد.
اقتصام** 1559 ** 2023** خبرنگار: حسین عضدی فسا ** انتشار دهنده: لطیف نكوئی