تهران- ايرنا- مسئول كارگروه گلوكوم كنگره ساليانه چشم پزشكي ايران نسبت به خطر نابينايي در اثر مصرف خودسرانه قطره هاي چشمي حاوي استروئيد (كورتون) هشدار داد و گفت: مصرف طولاني و خودسرانه اين داروها ممكن است در افراد مستعد، سبب بيماري آب سياه و از دست دادن بينايي شود.

به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا از دبيرخانه كنگره ساليانه چشم پزشكي ايران، دكتر حيدر اميني در آستانه برگزاري بيست و ششمين كنگره ساليانه چشم پزشكي ايران، اظهار كرد: بيماري آب سياه (گلوكوم) به نوعي بيماري اطلاق مي شود كه عصب بينايي را تخريب مي كند و منجر به نابينايي مي شود.
وي با اشاره به اينكه آب سياه اغلب با بالا بودن فشار داخل چشم همراه است، افزود: علت ابتلا به آب سياه مي تواند ناشي از وراثت باشد و برخي از عوامل زمينه اي مانند ضربات وارده به چشم نيز مي تواند باعث اين بيماري شود.
دكتر اميني با تاكيد بر اينكه بيماري آب سياه به طور معمول تا مرحله آخر كه فرد براي درمان مجبور به مراجعه به پزشك شود، با علامت خاصي همراه نيست گفت: به دليل اينكه ديد فرد از اطراف ميدان ديد دچار اختلال مي شود و ديد دور او با مشكلي مواجه نيست، اين مساله باعث مي شود كه فرد از بيماري خود مطلع نشود.
وي با اعلام اينكه بيماري آب سياه بيشتر افراد بالاي 60 سال را درگير مي كند، افزود: افراد با نمره عينك بالا اعم از دوربين و نزديك بين در خطر ابتلا به اين بيماري قرار دارند و بايد از سوي چشم پزشك معاينه شوند.
مسئول كارگروه گلوكوم كنگره ساليانه چشم پزشكي ايران با اشاره به موضوع توارث در اين بيماري اظهار كرد: افرادي كه با بيماران دچار گلوكوم قرابت خوني دارند، لازم است براي بررسي از نظر بيماري آب سياه، به چشم پزشك مراجعه كنند.
اميني در ادامه به مصرف مداوم استروئيدها (كورتون ها) اشاره كرد و گفت: مصرف طولاني كورتون از طريق خوراكي، تزريقي، پوستي و استنشاقي و به خصوص قطره هاي چشمي كه معمولا براي آلرژي و حساسيت چشمي تجويز مي شود، ممكن است باعث بروز بيماري آب سياه شود و اين داروها بايد با احتياط و با تجويز پزشك مورد استفاده قرار گيرند.
وي ادامه داد: مصرف زياد قطره هاي چشمي محتوي كورتون بدون تجويز پزشك، مي تواند منجر به بروز آب سياه و نابينايي غير قابل برگشت شود.
اميني با اشاره به آمار آب سياه در جهان كه نشان مي دهد تا سال 2014 بيش از 60 ميليون نفر به اين بيماري مبتلا بوده اند، گفت: آمارها نشان مي دهد كه 8.5 ميليون نفر در سطح جهان به علت بيماري گلوكوم نابينا هستند.
وي از آب سياه به عنوان نخستين علت شايع نابينايي غيرقابل برگشت و دومين علت نابينايي در دنيا نام برد و افزود: در ايران نيز حدود 850 هزار نفر مبتلا به اين بيماري هستند كه 650 هزار نفر آنها از بيماري خود آگاهي ندارند.
اميني گفت: طبق مطالعات انجام شده در ايران حدود 80 درصد بيماران مبتلا به آب سياه از بيماري خود آگاهي نداشته و تنها در معاينه چشم پزشكي تشخيص داده شده اند.
وي با تاكيد بر اينكه، هيچ محدوده سني از اين بيماري مصون نيست، ادامه داد: شيوع بيماري با افزايش سن بيشتر مي شود بنابراين معاينات دوره اي چشم پزشكي به خصوص در سنين بالا اهميت خاصي پيدا مي كند.
اميني با عنوان اين مطلب كه بيماري آب سياه درمان قطعي ندارد، افزود: تلاش چشم پزشكان بر جلوگيري از پيشرفت بيماري است و 10 درصد موارد به رغم درمان مناسب، بيماري به پيشرفت خود ادامه مي دهد.
مسئول كارگروه گلوكوم در بيست و ششمين كنگره ساليانه چشم پزشكي ايران به برنامه اين كنگره اشاره كرد و گفت: نشست هاي تخصصي با حضور سه ميهمان خارجي از اساتيد برجسته در حوزه تخصصي آب سياه برگزار مي شود كه هر سه ميهمان سخنران اصلي خواهند بود.
وي افزود: دكتر «تراورسو» از ايتاليا كه رئيس انجمن گلوكوم اروپا است، به همراه دكتر «اقبال احمد» از چهره هاي به نام گلوكوم از كانادا و دكتر «آرشام شيباني» از آمريكا سه ميهمان كنگره براي سخنراني هستند.
بيست و ششمين كنگره ساليانه چشم پزشكي ايران از 22 تا 25 آذرماه سال جاري در مركز همايش هاي رازي برگزار مي شود.
علمي** 1836 **1834
خبرنگار: يوسف درويشي ** انتشاردهنده: ناهيدشفيعي