پايگاه خبري كبنا نيوز در يادداشتي با عنوان «نشست‌هاي پرسش و پاسخ يا نزاع خياباني» به قلم علي اكبر پاك به آسيب شناسي نشست‌هاي پرسش و پاسخ دانشجويي با سياستمداران در دانشگاه هاي ياسوج پرداخته است.

هر چند دانشگاه‌ها ظرفيت بالايي براي برگزاري كرسي‌هاي آزاد انديشي دارند، اما همگان به اين باور رسيده‌اند كه چه از نظر كمي و چه از نظر كيفي، كرسي‌هاي آزاد انديشي و جلسات پرسش و پاسخ با افراد مختلف به مناسبت‌هاي گوناگون در دانشگاه‌هاي ياسوج سطح قابل قبولي ندارد.
با گذري كوتاه به جلسات پرسش و پاسخ با حضور سياسيون در دانشگاه‌هاي استان، از جمله وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي دولت احمدي نژاد در ياسوج تا حضور دبير كمسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي در دانشگاه علوم پزشكي و امروز هم دكتر صادق خرازي در دانشگاه آزاد اسلامي ياسوج به خوبي مي‌توان درك كرد اين جلسات فقط چهره زشتي از استان ما به مهمانان نشان مي‌دهند.
ده‌اي كه در دانشگاه به جاي روشنگري و بيان واقعيت‌ها به دنبال دو قطبي كردن جامعه دانشگاهي هستند در اين جلسات پرسش و پاسخ قشر روشنگر جامعه، در سؤالات خود به دنبال اصلاح طلبي و اصولگرايي هستند كه عده‌اي با كف زدن تأييد و عده‌اي ديگر با صلوات اعتراض مي‌كنند.
پرسش و پاسخ‌هاي دانشگاه‌هاي ياسوج بيشتر به تسويه حساب‌هاي سياسي دانشجويان باهم تبديل شده تا يك پرسش و پاسخ منطقي. اين معضل امروز در دانشگاه ياسوج و با حضور دكتر صادق خرازي چنان نمايان بود كه وي در تعجب مانده بود كه آيا اينجا واقعاً دانشگاه است؟!! اين افراد دانشجو هستند؟ آيا آدرس را درست آمده است؟ و اگر امروز مديريت نيروهاي امنيتي دانشگاه آزاد نبود معلوم نبود چند نفر كارشان به بيمارستان مي‌كشيد. به هر حال، آنچه در نشست‌هاي پرسش و پاسخ دانشگاهاي ياسوج مشاهده مي‌شود، صورت درستي از روشنگري در جامعه نبوده، بلكه تنها خودنمايي و درگيري درست كردن بين دو طيف اصلاح طلب و اصولگرا است.

طبيعتاً براي بخش فرهنگي دانشگاه‌ها يك سلسله وظايف تعريف شده است كه به دو دسته اصيل و تبعي تقسيم بندي مي‌شود كه در وظايف اصيل يكي از مهم‌ترين مسائل تعريف شده براي معاونت فرهنگي نهادينه كردن فرهنگ به معناي عام كلمه است تا با نهادينه كردن فرهنگ در دانشگاه، بتواند براي جامعه الگو سازي نمايد، پس مي‌طلبد تا دانشگاه با برگزاري اين نوع نشست‌ها با سطح بالا و فرهنگ صحيح در پرسش و پاسخ، فضاي نقد منصفانه را در جامعه گسترش دهد.
شايد چيزي كه امروز صادق خرازي و ساير حاضرين و مسئولين در اين نشست را خسته كرده بود، سؤال‌هاي سطح پايين و عام و شعارهاي تنش برانگيز عده‌اي دانشجو بود كه دانشگاه را با نزاع خياباني اشتباه گرفته بودند.
برخي كارشناسان وقتي كرسي آزاد انديشي را تعريف مي‌كنند، براي آن چندين قيد قرار مي‌دهند، به اين مفهوم كه كرسي آزاد انديشي نشستي است آزاد، نظام مند، محترمانه، عقلاني، منطقي و شجاعانه كه دانشجويان بتوانند در آن اظهار نظر داشته باشند و به پرسش و پاسخ عميق با تكيه بر استدلال و مستندات بپردازند.

برخي ديگر از كارشناسان معتقد هستند آزادي در فرهنگ اسلامي تعريف خاص خود را دارد و حتي مكاتب ليبراليستي نيز در عمل، آزادي مقيد و مشروط را مطرح مي‌كنند، اما ما در تعريف اسلامي خود دو نوع آزادي‌هاي اجتماعي و معنوي داريم كه آزادي معنوي بالاتر از آزادي اجتماعي است و آزادي معنوي اخلاق مداري را به دنبال خود دارد.
بنابراين، آنچه را كه ما در آزادي اجتماعي به آن توجه مي‌كنيم، آزادي در چارچوب شرع مقدس اسلام و توام با آزادي معنوي است. اما در نشست‌هاي سياسي در دانشگاه‌هاي ياسوج مركز كهگيلويه و بويراحمد گاها تعريف اشتباهي از آزادي مي‌شود و گاها دانشجو آزادي را در توهين به برخي از مقامات و شخصيت‌ها مي‌داند كه اين در مكاني كه منبع توليد فرهنگ در جامعه محسوب مي‌شود بسيار اشتباه است.

اكنون كه انتخابات رياست جمهوري را پيش روي داريم، دانشگاه‌هاي استان شاهد حضور چهره‌هاي سياسي از طيف‌هاي مختلف خواهد بود، اما بايد بدانيم كه ادامه روند چنين نشست‌هاي پرسش و پاسخي، خطرات جبران ناپذيري را براي استان به همراه خواهد داشت.
از اين رو، انتظار مي‌رود تا دانشجويان و مسئولين دانشگاه‌ها با تغيير روند موجود در جلسات پرسش و پاسخ، زمينه حضور فعال دانشجويان و دانشگاهيان را در عرصه سياسي كشور و استان رقم بزنند و ديگر شاهد پرسش و پاسخ‌هاي بي كيفيت همراه با تنش و درگيري در استان نباشيم.
_________________________
انتشار دهنده: سيد ولي موسوي نژاد
6110