دهلی نو-ایرنا- آلودگی شدید هوا در دهلی نو پایتخت هند،مشكلات زیادی برای ساكنان این كلان شهر بویژه بیماری قلبی ،عروقی ،تنفسی و كودكان و سالخوردگان ایجاد كرده است .

به گزارش ایرنا، میزان آلایندگی هوای دهلی نو پایتخت هند به عنوان آلوده ترین شهر جهان به 60برابر حدد مجاز تعیین شده از سوی سازمان بهداشت جهانی رسیده و به شكل خطرناكی در حال افزایش است .
مقامات دهلی با ابراز نگرانی از انتشار گسترده گازهای سمی و مضر مانند دی اكسید گوگرد، دی اكسید كربن و مونواكسید كربن در هوا اعلام كردند این گازها می تواند تاثیر بسیار خطرناكی بر ریه دانش آموزان بگذارد و باعث بیماری های تنفسی شود.
كارشناسان كنترل كیفیت هوا ،مهمترین دلیل افزایش شدید و بی سابقه آلودگی هوای پایتخت هند در روزهای اخیر كه منجر به تعطیلی سه روزه مدارس شد، را آتش زدن زمین های كشاورزی در ایالت های همجوار دهلی مانند پنجاب و هاریانا دانستند.
به گفته این افراد، آتش زدن زمین های كشاورزی دراین ایالت ها و سكون نسبی هوای پایتخت باعث شده كه آلودگی هوای دهلی نو در یك هفته گذشته بیش از 70 درصد افزایش یابد.
مدیر عملیاتی سازمان تحقیقات و پیش بینی كیفیت هوای هند گفت وزش باد باعث انتقال دود ناشی از آتش زدن زمین های كشاورزی از ایالت های هاریانا و پنجاب به پایتخت شده است.
'غفران بیگ' در گفت و گو با خبرنگاران اظهار كرد وضعیت آلودگی هوا در روز یكشنبه به علت افزایش آلودگی شیمیایی و ذرات معلق 2.5 میكرون به طور بی سابقه ای افزایش یافته بود.
دولت دهلی نو در گزارشی،سهم آتش زدن زمین های كشاورزی در آلودگی هوای دهلی را ناچیز دانست و اعلام كرده است كه خودروهای فرسوده با عمر بیش از 15 سال و گازوئیل های بی كیفیت مهمترین دلایل آلودگی هوای دهلی نو است .
'نجیب جانگ ' معاون فرماندار دهلی نو روز سه شنبه اعلام كرد كه اجازه عبور و مرور به خودروهای با عمر بیش از 15 سال در دهلی نو لغو خواهد شد.
دولت دهلی نو همچنین استفاده از مواد محترقه و آتش زا در جشن های مذهبی در دهلی نو را ممنوع كرد.
'آرویند كجریوال' سروزیر ایالت دهلی نو روز یكشنبه به علت آلودگی شدید هوا مدارس پایتخت را به مدت سه روز تعطیل كرد.
وی ، پس از نشست اضطراری كابینه وعده داد اقدامات جدی به منظور مبارزه با آلودگی شدید هوا را در دستور كار خود قرار می دهد.
سروزیر دهلی، ممنوع شدن تمامی فعالیت ساخت و ساز به مدت پنج روز ، توقف فعالیت یك نیروگاه با سوخت ذغالسنگ و آب پاشی خیابان ها را از جمله راهكارها برای كاهش آلودگی هوا اعلام كرد.
سازمان كنترل و پیشگیری از آلودگی هوای هند در گزارشی به دادگاه عالی اعلام كرد آلودگی هوا در پایتخت هند 14 برابر بیشتر از سطح استاندارد است .
این سازمان دلایل افزایش آلودگی هوا در دهلی نو را مواردی مانند وسایل نقلیه آلوده كننده، گرد و غبار،سوزاندن زباله، استفاده از وسایل محترقه و آتش زدن زمین های كشاورزی ذكر كرد.
بسیاری از سازمان های غیر دولتی از دولت دهلی نو به دلیل شكست در كنترل آلودگی هوا انتقاد كرده اند.
پزشكان می گویند ذرات معلق كمتر از 2.5 میكرون در هوا از طریق جریان خون وارد قلب می شود و باعث بروز بیماری های قلبی ،حمله های قلبی و فشار خون می شود.
به گفته مقامات بهداشتی هند، آلودگی هوا باعث آسیب دائمی به ریه ها و مرگ 1.3 میلیون نفر در سال دراین كشور می شود.
هند كشوری است كه به دلیل توسعه صنعتی از سوخت های دیزلی به مقدار فراوان استفاده می كند ،یكی از راهكارهای دولت هند برای مبارزه با آلودگی هوا ، استفاده حداقلی از سوخت دیزلی است.
آساق**267* انتشار دهنده:احمدعلی خلیل نژاد