به گزارش ایرنا، مواضع جنجالی ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریكا درباره مسائل سیاست خارجی موجب نگرانی متحدان سنتی این كشور از جمله اروپاییان شده است.
كشورهای مهم اروپایی از جمله آلمان از اظهارنظر ترامپ درباره ناتو نگران شده اند. ترامپ گفته است در صورت حمله روسیه به هر كشور عضو ناتو او پیش از ارائه كمك نظامی، بررسی می كند كه، آیا آن كشور هدف حمله به تعهدات خود در ناتو عمل كرده است یا نه؟
در این حال مواضع انزواگرایانه و نگاه به داخل و همچنین رویكرد مورد حمایت ترامپ در زمینه محدودیت و سخت گیری در زمینه مهاجران و پناهجویان با استقبال احزاب راست افراطی اروپا مواجه شده است.
**پیام تبریك هشدار آمیز مركل به ترامپ
آنگلا مركل صدر اعظم آلمان كه كشورش در یك سال گذشته پذیرای حدود یك میلیون پناهجو بوده است، روز چهارشنبه در پیامی به ترامپ نوشت: روابط آلمان با آمریكا عمیق تر از رابطه با هر كشور دیگری خارج از اتحادیه اروپا است.
مركل افزود: ارزش های مشتركی مانند دمكراسی، آزادی و كرامت فرد فرد انسانها صرفنظر از ملیت، رنگ پوست یا دیدگاه سیاسی، آلمان و آمریكا به یكدیگر پیوند می دهد.
صدراعظم آلمان تاكید كرد: بر اساس این ارزشها مایلم كه پیشنهاد همكاری نزدیك بین دو دولت در همه سطوح را بدهم.
مركل با این پیام در واقع به ترامپ گفته است كه چنانچه اصول و ارزش های مشترك را محترم نشمارد نمی تواند با آلمان همكاری كند.
** پیام صریح و تند معاون مركل
اما زیگمار گابریل معاون صدر اعظم آلمان پیام بسیار صریح تری ارسال كرد و نوشت: ترامپ پیشاهنگ یك جنبش جدید شوونیستی (ملی گرایانه افراطی) و اقتدارگرایانه بین المللی است.
وی افزود: آنها خواستار بازگشت به دوران بد گذشته هستند كه در آن زنان باید پای اجاق باشند ؛ همجنسگراها در زندان باشند و كسی هم كه دهانش را نبندد، كتك می خورد.
** وزیر دفاع آلمان: پیروزی ترامپ یك شوك بزرگ بود
وزیر دفاع آلمان پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا را یك 'شوك بزرگ' و رای در مخالفت با نظام سیاسی در واشنگتن توصیف كرد و خواستار تضمین دادن ترامپ در ارتباط با تعهد آمریكا به ناتو شد.
'اورسولا فان در لیین' روز چهارشنبه گفت: نمایش خیره كننده ترامپ در انتخابات آمریكا 'رای به او نبود بلكه رای علیه نظام سیاسی در واشنگتن بود' .
وزیر دفاع آلمان با بیان اینكه 'سئوال های زیادی هست كه باید پاسخ داده شود'، در ارتباط با شعار ترامپ مبنی بر 'بازگرداندن شكوه به آمریكا' گفت: اجرای این شعار تنها با یك اقتصاد نیرومند امكان پذیر است و اقتصاد نیرومند هم در صورتی ممكن است كه او (ترامپ) وضعیت نامعلوم ایجاد نكند.
** اشتاین مایر: نتیجه انتخابات آمریكا آرزوی آلمانی ها نبود
وزیر امور خارجه آلمان در واكنش به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریكا گفت: این نتیجه چیزی نبود كه بسیاری از آلمانی ها انتظارش را داشته باشند اما به هر حال آن را می پذیریم.
فرانك والتر اشتاین مایر روز چهارشنبه افزود: این انتخابات جراحت های عمیقی بر جا گذاشت كه بهبود یافتن آنها آسان نخواهد بود و اكنون اولین وظیفه پیش روی ما این است كه بر شكاف ها و اختلافات غلبه كنیم.
وی افزود: باید با این حقیقت كنار بیاییم كه سیاست خارجی آمریكا از این پس كمتر قابل پیش بینی خواهد بود؛ حفظ روابط كارآمد فراآتلانتیك پایه و اساس غرب است و نباید آن را رها كنیم.
** ارزیابی پیروزی ترامپ با معیار 'برگزیت' در انگلیس
'ترزا می' نخست وزیر انگلیس روز چهارشنبه در بیانیه ای پیروزی ترامپ را تبریك گفت و بر تدوام روابط خاص لندن و واشنگتن تصریح كرد.
می گفت: انگلیس و آمریكا دارای یك روابط پایدار و ویژه براساس ارزش های آزادی، دمكراسی و كسب وكار (enterprise) بوده اند.
نخست وزیر انگلیس اضافه كرد: ما همچنان شركای قوی و نزدیك در زمینه های تجارت، امنیت و دفاع باقی خواهیم ماند.
انتظار می رود پیروزی ترامپ سبب تقویت مواضع انگلیس در جریان مذاكراتش با اتحادیه اروپا در ارتباط با برگزیت شود.
** رهبر حزب كارگر: رای به ترامپ دست رد به نظام اقتصادی آمریكا بود
'جرمی كوربین' رهبر حزب كارگر و از مخالفان برگزیت ، ضمن خودداری از تبریك گفتن به ترامپ ، پیروزی او را 'دست رد مردم بر سینه نظام سیاسی و اقتصادی كه برای بسیاری مردم كار نمی كند' دانست.
** اولاند: انتخابات آمریكا آغازگر دوره نامعلومی است
'فرانسوا اولاند' رئیس جمهوری فرانسه در پیامی تلویزیونی ضمن تبریك به ترامپ، گفت: این انتخابات آمریكا ، آغازگر دوره ای از وضعیت نامعلوم است.
اولاند در پیامی با گفتن تبریكی كوتاه بر نقش كلیدی آمریكا در امور جهانی تاكید كرد.
اولاند متعاقبا با ارسال نامه ای به ترامپ گفت كه مشتاق است 'فورا' بحث هایی را با او درباره تعدادی از موضوعات مهم آغاز كند.
اولاند تاكید كرد كه مساله صلح ، مبارزه با تروریسم ، اوضاع خاورمیانه ، روابط اقتصادی و حفظ كره زمین همه موضوعات مهمی هستند كه باید بر اساس ارزش ها و منافع مشترك درباره آنها صحبت شود.
** استقبال احزاب راست افراطی و بهت مردم در اروپا
این درحالی است كه احزاب راست افراطی اروپا كه در برخی موضوعات از جمله نگاه به داخل و رویكردهای انزواگرایانه ملی و سخت گیری در زمینه مهاجرت با ترامپ اشتراك نظر دارند از پیروزی او استقبال كردند.
'مارین لو پن' رهبر حزب راست افراطی «جبهه ملی» فرانسه، در پیامی توئیتری پیروزی ترامپ را به «رئیس جمهوری جدید و ملت آمریكا» تبریك گفت. رهبر حزب راست افراطی فرانسه گفته بود كه در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا، موافق پیروزی «هر كسی جز هیلاری كلینتون» است.
وی پیشتر در مخالفت با اقدامات آمریكا در صادرات مدل اقتصادی خود به سراسر جهان، گفته بود: اگر آمریكایی بودم به دونالد ترامپ رای می دادم.
مثلی در فرانسوی هست كه می گوید 'هیچ دویی نیست كه سه نداشته باشد' (Jamais deux sans trois) و اكنون حزب راست افراطی فرانسه با تكیه بر رای مثبت به برگزیت در انگلیس و پیروی ترامپ خود را برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در بهار آینده آماده می كند.
جبهه ملی فرانسه مواضعی مانند مخالفت با چندفرهنگ گرایی و جهانی سازی (گلوبالیزاسیون) و تقویت مرزهای ملی دارد.
'نایجل فاراژ' رهبر حزب ضد اروپایی و ضد مهاجر 'استقلال بریتانیا' ( یوكیپ) طبق انتظار به عنوان اولین شخصیت سیاسی انگلیس به ترامپ به عنوان چهل و پنجمین رییس جمهوری آمریكا تبریك گفت و عنوان كرد كه نتایج این انتخابات 'بزرگتر از برگزیت' بوده است.
'گیرت ویلدرز' رهبر حزب راست افراطی 'آزادی' هلند نیز ضمن تبریك پیروزی ترامپ گفت 'مردم در حال پس گرفتن كشور خود هستند'.
وی با اشاره به انتخابات آتی هلند ، افزود: ما نیز كشور خود را پس خواهیم گرفت.
'بئاتریكس فان اشتورخ' (Beatrix von Storch) رهبر حزب راست افراطی 'آلترناتیو برای آلمان' نیز پیروزی ترامپ را تاریخی دانست و به او تبریك گفت.
وی افزود: ترامپ باید ثابت كند كه واقعا سیاست خارجی آمریكا را تغییر خواهد داد.
نتایج نظرسنجی های انجام شده در اكثر كشورهای مهم اروپا پیش از انتخابات آمریكا حاكی از آن بود كه مردم اروپا بیشتر خواهان پیروزی هیلاری كلینتون نامزد حزب دموكرات در رقابت با دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوریخواه برای ورود به كاخ سفید بودند.
به عنوان نمونه یافته های نظرسنجی شركت تحقیقاتی Ifop فرانسه كه به درخواست خبرگزاری اسپوتنیك روسیه انجام شد، نشان داد فرانسوی ها با 56 درصد حامیان جدی نامزد حزب دموكرات هستند؛ اسپانیایی ها و ایتالیایی ها به ترتیب با 55 و 53 درصد ردیف های دوم و سوم طرفداران كلینتون معرفی شدند. در آلمان و لهستان نیز حمایت از كلینتون بالا بود .
نتایج نظرسنجی دیگری كه روز یكشنبه این هفته منتشر شد نشان داد بسیاری از مردم آلمان از پیروزی ترامپ نگرانی دارند و آن را موجب لطمه دیدن روابط آلمان با آمریكا می دانند. نظرسنجی موسسه «امنید» (Emnid) نشان داد كه 77 درصد از مردم آلمان از تیرگی روابط آلمان - آمریكا در صورت پیروزی ترامپ نگران هستند.
به این ترتیب ناگفته پیداشت كه پیروزی غیرمنتظره ترامپ در انتخابات آمریكا موجب شوك و حیرت بسیاری از مردم و همچنین مقام های اروپایی شده است.
اروپام**1078**1144
گزارش از: بابك جعفری *** انتشار دهنده: علیرضا جباری
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۱
تهران - ایرنا - نتیجه انتخابات آمریكا و پیروزی دونالد ترامپ تاجر میلیاردر زیر پرچم حزب جمهوریخواه، با بهت و حیرت بخش زیادی از مردم و سیاستمداران اروپایی و همچنین استقبال احزاب راست افراطی در اروپا مواجه شد.