بجنورد- ایرنا- خراسان شمالی با 40 هزار دانشجو و 30 مركز آموزش عالی هم اكنون با بحران صندلی های خالی برای پذیرش دانشجو مواجه است كه به هم خوردن تعادل عرضه صندلی در مقابل تقاضای دانشجو، آینده نگران كننده ای را برای نظام اموزشی استان ترسیم می كند.

به گزارش ایرنا، كارشناسان كاهش جمعیت، توزیع نامتقارن دانشجو و رشته ، گسترش شعبات دانشگاه ها و سیاست های نادرست دولت گذشته در زمینه افزایش مراكز آموزش عالی را از مهم ترین دلایل خالی بودن صندلی در مراكز آموزش عالی ذكر كردند.
هرچند كه در گذشته آرزوی دیرین بسیاری از جوانان این مرزو بوم شكستن طلسم ورودی دانشگاها بود و رسیدن حتی به محوطه دانشگاه هم یك آرزو و امید محسوب می شد فارغ از این كه در چه رشته و محلی می خواهد تحصیل كنند.
سنگینی مطالب و كتاب های درسی، برنامه ریزی ناصحیح كنكور و استرس سربازی هم پشت این غول كنكور را محكم كرده بود و شكست این غول بسیار مشكل شده بود.
حال زمانی رسیده است كه صندلی های دانشگاها با فرش و گل قرمز از دانش آموزان پذیرایی می كنند كه در نهایت برخی از كارشناسان این تعداد صندلی خالی را یك بحران و برخی دیگر یك سونامی تلقی می كنند.

*** گسترش شعبات دانشگاها با هدف تخریب دانشگاه آزاد انجام شد
رئیس دانشگاه آزاد واحد بجنورد در این ارتباط گفت: از 506 نفر اعضای هیات علمی استان 237 نفر در دانشگاه آزاد تدریس می كنند و از بین 32 هزار دانشجوی مشغول به تحصیل در استان هشت هزارو 500 نفر معادل 26 درصد در این دانشگاه مشغول تحصیل هستند.
علی فیروزنیا در مورد صندلی های خالی دانشگاه آزاد در خراسان شمالی اظهار كرد: تعداد صندلی های خالی در این دانشگاه متناسب با رشته ها متفاوت است در برخی رشته ها مثل روانشناسی ، مشاوره و رشته های پیراپزشكی 100 درصد صندلی ها پر است.
وی خاطرنشان كرد: در برخی رشته های مهندسی در مقطع كاردانی هم 100 درصد از ظرفیت صندلی ها خالی هستند. متاسفانه این روند در تمامی دانشگاه های كشور وجود دارد و دانشگاه آزاد هم از این قاعده مستثنی نیست.
وی افزود: هم اكنون در این دانشگاه توزیع نامتقارن دانشجو ورشته وجود دارد ،در برخی رشته ها مازاد دانشجو و در برخی رشته ها كمبود دانشجو داریم و به همین تناسب در برخی رشته ازدیاد عضو هیات علمی و در برخی رشته ها هم كمبود عضو هیات علمی را داریم.
رئیس دانشگاه آزاد واحد بجنورد در ادامه بیان كرد: متاسفانه در رشته هایی هم كه مازاد دانشجو داریم متقابلا كمبود امكانات هم مشهود است و بایستی ساماندهی مناسبی در این زمینه شكل گیرد.
وی كمبود اعضای هیات علمی در استان را یكی دیگر از مشكلاتی دانست كه باعث بی علاقه گی دانشجویان در بدو ورود به دانشگاها شده است.
وی تاكید كرد: بساری از اساتید ما پروازی هستند وباید سیاست های تشویقی برای ماندگاری این اساتید عملیاتی شود تا بتوانیم از ظرفیت های آنها استفاده كنیم.
وی اضافه كرد: رقابت ناسالم در بین دانشگاه های مختلف آموزش عالی و توسعه بی رویه دانشگاها در دولت نهم و دهم باعث ایجاد چنین معضلاتی در جامعه شده است.
علی فیروز نیا اظهار كرد: متاسفانه گسترش شعبات جدید دانشگاه پیام نور و غیر انتفاعی در دولت نهم و دهم با هدف تخریب دانشگاه آزاد انجام شد كه باعث ایجاد تاثیرات نامطلوب كنونی در حوزه دانشگاه شده است.
وی تصریح كرد: متاسفانه با توجه به این كه سعی كرده ایم تا شرایط رفاهی بیشتری را برای دانشجویان این دانشگاه فراهم كنیم ولی باز هم مشاهده می شود كه دانشجویان استقبال خوبی انجام نمی دهند.
وی اضافه كرد: هم اكنون یك فیش غذا برای دانشگاه آزاد 60 هزار ریال هزینه دارد كه با پرداخت یارانه،
دانشجویان تنها 11 هزار ریال بابت آن پرداخت می كنند علاوه بر این این دانشگاه برای خوابگاه دانشجویی هم یارانه پرداخت می كند.
فیروزنیا افزود: برای جذب دانشجو هم در برخی رشته ها تا 50 درصد تخفیف شهریه را در نظر گرفته ایم.
وی گفت: استان خراسان شمالی از لحاظ جذب سرانه آموزش عالی در كشور در رتبه آخر قرار دارد و طبق آمار این سرانه 9 درصد می باشد كه نسبت به میانگین كشوری بسیار پایین تر است.

*** 90 درصد صندلی های دانشگاه جامع علمی كاربردی خالی است
رئیس دانشگاه جامع علمی -كاربردی خراسان شمالی گفت : این دانشگاه دارای 9 هزارو 700 صندلی می باشد كه در سال تحصیلی 95 - 96 تنها 700 صندلی آن پر شده است و 9 هزار صندلی آن خالی است.
امین جودت خاطرنشان كرد: این تعداد صندلی خالی قبل از مرحله تكمیل ظرفیت است.
وی با بیان این كه 14 درصد از دانشجویان استان در این دانشگاه تحصیل می كنند گفت: با وجود این تعداد صندلی های خالی باز هم ما با میانگین كشوری یكسان هستیم.
وی با بیان این كه رویكرد این دانشگاه بر مبنای كارمند محوری بنا نهاده شده است، گفت: بیشتر دانشجویان این دانشگاه را كارمندان تشكیل می دهند و به همین دلیل رشته های مدیریت هنر و خدمات اجتماعی متقاضی بیشتری دارند.
وی اظهار كرد: معیار انتخاب دانشجویان برای تحصیل در این دانشگاه بر اساس برنامه ریزی آنها به تناسب شغلشان انجام می گیرد كه باید با هم هماهنگی داشته باشند.
رئیس دانشگاه جامع علمی -كاربردی خراسان شمالی خاطرنشان كرد: مشكل اصلی خالی بودن صندلی در این دانشگاه به علت این است كه سایر دانشگاه ها به صورت ماموریت محور عمل نمی كنند.
وی افزود: ماموریت اصلی این دانشگاه آموزش دانشجویان برای ورود راحت تر به بازار است این درحالی است كه دانشگاه بر اساس رسالتی كه برای آنها تعریف شده است عمل نمی كنند.
وی تصریح كرد: اگر رویكرد دانشگاهی بر مبنای رشته های نظری تعریف شده بهتر است فقط رشته های نظری را آموزش دهد و مصداق این نمونه برای رشته های مهندسی و بهداشت هم وجود دارد.
جودت سطح كیفی اساتید را هم مشكل دیگر این دانشگاه دانست و گفت در این شرایطی كه صندلی های خالی در دانشگاه ها وجود دارد اساتید ما هم بایستی نقش فعالتری داشته باشند تا دانشجویان با فراغ بال در این دانشگاه تحصیل كنند.
وی پیشنهاد كرد تا رشته های تحصیلی در مسیر اصلی خود هدف گذاری شوند و ادامه داد: خوشبختانه استان خراسان شمالی با محوریت دانشگاه بجنورد اولین استانی است كه سعی دارد تا رشته ها را ساماندهی و به مسیر اصلی خود هدایت كند.

*** كاهش 20 درصدی دانشجو در دانشگاه پیام نور
رئیس دانشگاه پیام نور مركز بجنورد از كاهش 20 درصدی دانشجو در دانشگاه پیام نور خبر داد و گفت: در سال گذشته 9 هزار دانشجو در این دانشگاه تحصیل می كردند كه 1500 نفر ورودی جدید در سال تحصیلی 94 -95 در این دانشگاه ثبت نام كردند.
جلیل مسعودی فرد افزود: در سال تحصیلی جاری هزارو 100 دانشجو در این دانشگاه ثبت نام كرده اند كه نسبت به سال گذشته كاهش 20 درصدی را شاهد بوده ایم این درحالی است كه ثبت نام بدون آزمون تا 25 آبان ماه امسال ادامه دارد.
وی خاطرنشان كرد: سیستم دانشگاه پیام نور متفاوت تر از سایر دانشگاها است و چند نوع پذیرش داریم كه از طریق كنكور سراسری ،بدون آزمون و بر اساس سوابق تحصیلی و بصورت مجازی دانشجو را جذب می كنیم.
وی در ادامه یادآور شد: رسالت كاری دانشگاه پیام نور بر مبنای تحصیل به صورت مجازی و نیمه حضوری بنا نهاده شده است كه در این حالت ،كارمندان و دانشجویانی كه می خواهند به صورت پژوهش محور ادامه تحصیل دهند بیشترین متقاضی تحصیل در این دانشگاه را تشكیل می دهند.
رئیس دانشگاه پیام نور مركز بجنورد خاطرنشان كرد: برخی دانشگاها دارای رسالت فنی و حرفه ای می باشند ولی عملا وارد حیطه كاری دانشگاه پیام نور می شوند.
وی در مورد علت چرایی این صندلی های خالی گفت: كاهش جمعیت وسیاست گسترش دانشگاه های مختلف در دولت نهم و دهم از مهم ترین عوامل خالی شدن دانشگاها هستند.
وی افزود: اصلاح این شرایط در چنین موقعیتی امكان پذیر نیست و باید امیدوارم باشیم تا با توجه به سیاست های ازدیاد جمعیت این موقعیت را در آینده سامان دهیم.
مسعودی فرد به رویكرد كیفیت سازی وزارت علوم هم اشاره كرد و افزود: وزارت علوم به عنوان متصدی این مشكلات بر كیفیت سازی آزمونها ،كتابها و رشته های دانشگاهی تاكید دارد و دانشگاه هایی كه كیفیت بهتری در رشته مزبور را دارند می توانند در آن رشته دانشجو جذب كنند.
6003/ 6042 خبرنگار: روح الله صائب ** انتشاردهنده: سیدحسین قدسی