به گزارش ایرنا، منابع رسانه ای لبنانی خاطرنشان كرده اند كه ژنرال « میشل عون» رئیس جمهوری لبنان از « سعد حریری» نخست وزیر مامور تشكیل دولت جدید خواسته است تاقبل از روز ملی استقلال (22 ماه جاری میلادی) دولت جدید را معرفی كند اما ناظران معتقدند تشكیل دولت لبنان شاید تا این تاریخ به خاطر زیاده خواهی و كارشكنی های «سمیر جعجع» رئیس حزب « نیروهای لبنانی» امكان پذیر نباشد.
گفته می شود، جعجع فراتر از وزن و جایگاه سیاسی خود علاوه بر درخواست یك وزارت كلیدی و چند وزارتخانه دیگر ، تلاش دارد مانع مشاركت برخی دیگر از گروه های سیاسی مسیحی مانند حزب الكتائب و حزب جریان المرده در دولت جدید شود.
در دولت لبنان وزارتخانه های دفاع، خارجه، دارائی و كشور چهار وزارتخانه كلیدی محسوب می شوند و طبق یك تقسیم بندی این وزارتخانه ها به ترتیب جزو سهمیه های مسیحیان (رئیس جمهوری وحزب جریان آزاد ملی)، شیعیان ( رئیس مجلس) و اهل سنت ( نخست وزیر) است.
البته برخی سیاستمداران لبنانی معتقدند كه رئیس جمهوری عون در این دوره نباید سهمیه ویژه داشته باشد زیرا در چارچوب فراكسیون تغییر و اصلاح در پارلمان وزیرانی را به دولت معرفی می كند.
این سیاستمداران خاطرنشان كرده اند كه اگر « میشل سلیمان» رئیس جمهوری سابق سه وزیر در دولت های قبلی داشت به خاطر این بوده كه او فراكسیونی در پارلمان لبنان نداشته است.
جعجع خواستار یكی از این چهار وزارتخانه كلیدی شده است.
اگرچه حزب جریان آزاد ملی با این درخواست جعجع موافق است اما مخالفت ها هم با این درخواست او زیاد است.
حزب الله ، جنبش امل و ولید جنبلاط با سیطره جعجع بر دو وزارتخانه دفاع و خارجه به خاطر سوابق سوء تروریستی و جنگ افروزی او بشدت مخالفت كرده اند، از سوی دیگر حریری حاضر نیست وزارت كشور را از دست بدهد و نبیه بری رئیس مجلس و رئیس جنبش امل هم تاكید كرده است كه وزارت دارائی متعلق به شیعیان است.
جعجع كه همچنین خواستار یك وزارتخانه خدماتی مهم مانند ارتباطات و یا راه و ترابری شده ، مدعی است این وزارتخانه ها را براساس توافق با حزب جریان آزاد ملی می خواهد اما دیگر گروه های سیاسی تاكید دارند آنها ملزم به این توافق دو جانبه نیستند.
** چرا نبیه بری اصرار دارد؟
هر مصوبه دولت لبنان برای اینكه اجرائی شود باید رئیس جمهوری ، نخست وزیر و وزیر دارائی پای آن را امضا كنند و از آنجا كه رئیس جمهوری و نخست وزیر از مسیحیان و اهل سنت هستند، بنابر این مطابق قانون نانوشته تقسیم بندی های سیاسی طائفه ای این وزارتخانه حق مسلم شیعیان است.
« نبیه بری» كه به نمایندگی از جنبش امل و حزب الله سرگرم مذاكره در باره تشكیل دولت جدید لبنان است، تاكید دارد كه وزارت دارائی بدون هیچ حرف و سخنی متعلق به شیعیان است و همه باید آن را تمام شده فرض كنند.
** مخالفت های مهم فراروی تشكیل دولت
1- حزب جریان آزاد ملی به ریاست « جبران باسیل» مخالف است كه « علی حسن خلیل» همچنان وزیر دارائی باشد و اگر موفق شود، راه برای وزیر معرفی شده توسط جعجع باز می شود.
ناظران معتقدند كه این وتو كارساز نخواهد بود زیرا نبیه بری برای توافق دو جانبه حزب جریان آزاد ملی و حزب« نیروهای لبنانی» در این خصوص ارزشی قائل نیست و وزارت دارائی را حق مسلم شیعیان می داند و آن را به سعد حریری اعلام كرده است.
2- مخالفت سمیر جعجع با اختصاص كرسی وزارتی به حزب الكتائب به ریاست« سامی جمیل» و حزب جریان المرده به ریاست« سلیمان فرنجیه».
جعجع حتی با تصاحب كرسی وزارتی در دولت جدید توسط مسیحیان مستقل مخالفت كرده است.
سامی جمیل از ژنرال عون درخواست وقت ملاقات كرده تا با حضور در كاخ ریاست جمهوری در خصوص كارشكنی های جعجع مذاكره كند.
3- مخالفت با قرار گرفتن یك وزیر شیعه در سهمیه رئیس جمهوری به دلیل تضعیف سهمیه گروه 8 مارس به ویژه آنكه حزب جریان آزاد ملی « فیصل كرامی» یك وزیر عضو این گروه را در سهمیه ریاست جمهوری قرار داده است.
معنای این اقدام آن خواهد بود كه رای كرامی در دولت جزو آرای گروه 8 مارس محسوب نخواهد شد.
از سوی دیگر گفته شده كه اگر یك عضو گروه 8 مارس جزو سهمیه رئیس جمهوری قرار گیرد، در مقابل یك وزیر مسیحی باید به سهمیه شیعیان افزوده شود.
4- مخالفت حزب الله ، جنبش امل و ولید جنبلاط با سیطره جعجع بر سه وزارتخانه خارجه ، دفاع و ارتباطات.
5- مخالفت سمیر جعجع با اینكه یك وزارتخانه اصلی خدماتی به حزب جریان المرده به ریاست « سلیمان فرنجیه» تعلق بگیرد.
** ساختار دولت جدید
چنانچه دولت جدید دارای 30 عضو باشد ، این ساختار مورد اهتمام رسانه ها قرار گرفته است هر چند نهائی نیست.
گفته می شود مذاكرات در این خصوص بین « جبران باسیل» و« نادر الحریری» و « علی حسن خلیل» به نمایندگی از ژنرال عون، سعد حریری و نبیه بری ادامه دارد.
ممكن است دولت جدید لبنان با همین ساختار 24 وزیر و یا حتی با 32 وزیر كار خود را شروع كند كه در این صورت در سهمیه ها نیز تغییر ایجاد می شود.
*اهل سنت: 6 وزیر
نخست وزیر: سعد حریری
وزیر كشور: نهاد المشنوق
وزیر محیط زیست : جمال الجراح
وزیر امور اجتماعی: محمد عبداللطیف كباره
وزیر دادگستری : سمیر الجسر
وزیر آموزش عالی: فیصل كرامی( عضو گروه 8 مارس) و البته گفته می شود كه او جزو سهمیه رئیس جمهوری عون می باشد.
*مسیحیان مارونی: 6 وزیر
وزارت خارجه: جبران باسیل
وزارت فرهنگ: رونی عریجی و یا ابراهیم نجار
وزارت بهداشت: میشل معوض یا غطای خوری
پیر رفول
*شیعیان: 6 وزیر
وزارت دارائی: علی حسن خلیل
علی حسین عبدالله ، غازی زعیتر و یا شخص دیگری از جنبش امل
حسین الحاج حسن ، علی فیاض و عبدالحلیم فضل الله از حزب الله
* دروز: 3 وزیر
مروان حماده و ایمن شقیر جزو سهمیه ولید جنبلاط و یك وزیر جزوسهمیه طلال ارسلان
*مسیحی ارتدوكس :4 وزیر
از جمله ایلی الفرزلی و غسان حاصبانی
*مسیحی كاتولیك: 3 وزیر
وزارت گردشگری: میشل فرعون
وزارت اطلاع رسانی: ملحم ریاشی كه اكنون مشاور رسانه ای سمیر جعجع است.
وزیر سوم از حزب الكتائب
*مسیحی ارمن ارتدوكس: یك وزیر
جان اوگاسبیان
*اقلیت ها: یك وزیر
حبیب افرام
** وضعیت دامادهای ژنرال عون
گفته می شود كه شاید جبران باسیل رئیس حزب جریان آزاد ملی و رئیس فراكسیون تغییر و اصلاح در پارلمان لبنان به عنوان دستیار و یا مشاور عالی رئیس جمهوری عون برگزیده شود احتمالا« الیاس بوصعب» وزیر امور خارجه خواهد شد.
از سوی دیگر از ژنرال« شامل روكز» به عنوان وزیر دفاع جدید لبنان یاد می شود هرچند برخی هم معتقد هستند او سمتی در دولت برعهده نمی گیرد و قصد دارد به عنوان نماینده در پارلمان به حیات سیاسی خود ادامه دهد.
از « عصام فارس» از دوستان ژنرال عون و یكی از مقامات ارشد دولت های سابق لبنان به عنوان معاون نخست وزیر و وزیر دفاع لبنان در دولت جدید هم یاد می شود.
** معادله 8- 8- 14
از یك معادله دیگر دولت جدید لبنان هم در رسانه های لبنانی تحت عنوان معادله 8- 8- 14 یاد می شود كه شامل 14 وزیر برای حریری ، جنبلاط ، حزب الكتائب و اقلیت ها، 8 وزیر برای حزب جریان آزاد ملی و حزب « نیروهای لبنانی و 8 وزیر برای حزب الله، جنبش امل و سلیمان فرنجیه و حزب سوری قومی اجتماعی است.
گفته می شود كه سعد حریری نخست وزیر مامور تشكیل دولت جدید قرار است بزودی به « بعبدا» كاخ ریاست جمهوری برود تا ژنرال عون را در جریان آخرین رایزنی هایش با گروه های سیاسی قرار دهد.
خاورم *1324** انتشار دهنده: فردین پازوكی
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۲
بیروت – ایرنا – در حالی كه گمانه زنی رسانه های لبنانی با گرایش های مختلف سیاسی در باره زمان تشكیل دولت جدید لبنان و توزیع كرسی های وزارتی در كانون توجه محافل سیاسی و مردمی قرار دارد، بازار رایزنی ها برای نزدیك كردن دیدگاه های تصمیم گیران اصلی نیز همچنان داغ است.