لندن - ایرنا - دولت انگلیس در آستانه نشست وزیران دفاع اروپایی در بروكسل در روز دوشنبه، همزمان نگران از اقدام كشورهای عضو اتحادیه اروپا برای پیشبرد طرح ارتش اروپایی و نیز تضعیف سازمان پیمان آتلانتیك شمالی( ناتو ) از سوی دونالد ترامپ رییس جمهوری منتخب آمریكا است.

به گزارش ایرنا، روزنامه ساندی تلگراف در گزارشی عنوان كرد 'مایكل فالون' وزیر دفاع انگلیس در نظر دارد تا در نشست بروكسل از وزرای دفاع كشورهای اروپایی بخواهد كه از تشكیل ارتش اتحادیه اروپا صرف نظر كرده و به منظور جلوگیری از عقب نشینی دونالد ترامپ در حمایت از سازمان پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو)، از ناتو حمایت كنند.
ساندی تلگراف نوشت: مایكل فالون وزیر دفاع انگلیس روز دوشنبه در نشست بروكسل به همتایان اروپایی اش تاكید خواهد كرد كه به تعهد شان در تخصیص 2 درصد از درآمد تولید ناخالص داخلی، به امور دفاعی عمل كنند.
این روزنامه انگلیسی نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریكا در جریان كارزار انتخاباتی اش گفته بود: «بسیاری از اعضاء ناتو پول نمی دهند و این یك مشكل بزرگ است. شما نمی توانید صورتحساب ها را فراموش كنید، بلكه متعهد به پرداخت سهم تان هستید.»
این روزنامه انگلیسی افزود: وی گفته بود، اگر آنها به تعهدشان عمل كنند می توانند روی ما (آمریكا) حساب كنند.
ساندی تلگراف نوشت: سال گذشته آمریكا بالغ بر 72 درصد از هزینه های سازمان ناتو را پرداخت كرده و در كنار انگلیس جزء پنج كشوری به شمار می آید كه به تعهد دفاعی اش عمل كرده است.
این روزنامه انگلیسی با بیان اینكه «اغلب كشورهای اروپایی به تعهد دفاعی شان عمل نكرده اند» افزود: بلژیك، جمهوری چك، مجارستان، ایتالیا و ایتالیا از جمله كشورهایی هستند كه سال گذشته كمتر از یك درصد در زمینه دفاعی هزینه كرده اند.
ساندی تلگراف نوشت: این در حالی است كه خشونت های روسیه در اوكراین و سوریه رو به افزایش بوده و به تعبیر یكی از وزرای انگلیسی نوعی بازگشت به دوران جنگ سرد به شمار می آید.
این روزنامه انگلیسی نوشت: در همین حال ژان كلود یونكر رئیس كمیسیون اروپا نیز اظهارات دونالد ترامپ مبنی بر عقب نشینی كاخ سفید در حمایت از ناتو را بهانه ای برای تقویت ارتش اروپایی برشمرد.
ساندی تلگراف به نقل از یونكر نوشت: آمریكایی ها در طولانی مدت از امنیت اروپایی ها حمایت نخواهند كرد. بنابر این این كاری است كه ما بایستی خودمان صورت دهیم. بایستی در زمینه دفاعی رویكرد جدیدی را اتخاذ كرده و ارتش اروپایی را هرچه سریع تر تشكیل دهیم.
این روزنامه انگلیسی نوشت: در همین حال برخی از كشورهای اروپایی برگزیت را فرصتی می دانند كه با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، به عنوان اصلی ترین مخالف ارتش اروپایی، هرچه سریع تر آن را كلید بزنند.
این روزنامه انگلیسی در ادامه عنوان كرد: در همین حال نگرانی هایی در خصوص مواضع طرفدارانه آقای ترامپ از روسیه وجود دارد.
این روزنامه افزود: پس از الحاق كریمه به روسیه در سال 2014 انگلیس و آمریكا مواضع سختگیرانه ای را علیه روسیه و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این كشور اتخاذ كردند.
ساندی تلگراف افزود: ترامپ بر این باور است كه آقای پوتین رهبر مقتدری است و می خواهد كه با او در مورد اوضاع سوریه به طور مستقیم گفت وگو كرده و بن بست كنونی را بشكند.
این روزنامه انگلیسی نوشت: یك سخنگوی دولتی می گوید: دیدگاه های آقای ترامپ در مورد پوتین نگران كننده است. اما یك نظریه می گوید زمانی كه به كاخ سفید وارد شود و زیر بار مسئولیت قرار بگیرد، به این اندازه دیوانه وار عمل نخواهد كرد.
دونالد ترامپ در طول تبلیغات انتخاباتی خود در ماه‌های گذشته بر لزوم اصلاح پیمان‌های بین المللی تاكید و بیان داشته بود همپیمانان آمریكا در ناتو باید سهم خود را در دفاع از كشورهایشان بپردازند؛ موضوعی كه اروپا را نگران كرده است.
این نخستین باری است كه یكی از نامزدهای دو حزب عمده سیاسی آمریكا در انتخابات ریاست جمهوری چنین نظری را مطرح می‌كند و به همین دلیل همپیمانان اروپایی واشنگتن و از جمله 27 كشور عضو این اتحادیه نظامی، به طور مستقیم در مقابل او موضعگیری كردند.
در همین حال، «ینس استولتنبرگ» دبیر كل پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) نیز در یادداشتی كه روز یكشنبه در نشریه آبزرور منتشر شد، ضمن انتقاد از اظهارات ترامپ مبنی بر اینكه از حمایت ناتو عقب نشینی خواهد كرد، نوشت: تضمین امنیت اعضاء ناتو جزئی از تعهد همگانی است و تمام اعضاء متعهد هستند كه از یكدیگر دفاع كنند.
وی افزود: اكنون زمان آن نیست كه ارزش همكاری ها میان اروپا و آمریكا مورد پرسش قرار گیرد.
«ینس استولتنبرگ» یادآور شد كه در جریان حمله 11 سپتامبر به آمریكا، «ناتو مسئولیت عملیات را در افغانستان بر عهده گرفت» و صدها هزار تن از سربازان اروپایی به افغانستان اعزام شدند و بسیاری از آنها در جریان این عملیات كه حمله ای مستقیم علیه آمریكا به شمار می رفت جانشان را از دست دادند.
دبیر كل ناتو هشدار داد: بازپس گیری آزادی و امنیت در زمانه ای كه ما نیازمند رهبری قوی از سوی آمریكا و همكاری متحدان اروپایی هستیم كار ساده ای است؛ اما ما بایستی ارزش این شراكت اجتناب ناپذیر را بدانیم.
ینس استولتنبرگ روز چهارشنبه گذشته به دنبال اعلام پیروزی ترامپ ، در نشستی خبری در بروكسل پایتخت بلژیك، كه مقر ناتو در آن واقع شده است، گفته بود: «ضمانت‌ امنیتی ناتو تعهدی است در چارچوب یك پیمان و همه همپیمانان برای دفاع از یكدیگر تعهدی رسمی داده‌اند و این امری است مطلق و بدون شرط و شروط.»
دبیر كل پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) همچنین هفته گذشته در پیامی ضمن تبریك پیروزی دونالد ترامپ جمهوریخواه در رقابت ریاست جمهوری آمریكا، ابراز امیدواری كرده بود كه به زودی دیداری با وی داشته باشد.
وی در این باره گفته بود: مشتاق دیدار با ترامپ هستم و از وی دعوت می كنم تا به منظور بررسی راه های پیشرفت، در نشست سال آینده ناتو حضور داشته باشد.
استولتنبرگ بیان داشته بود: رهبری آمریكا همچون همیشه با توجه به جو امنیتی جدیدی كه متاثر از جنگ های تركیبی، حملات سایبری و تروریسم است، حائز اهمیت خواهد بود.
سازمان پیمان آتلانتیك شمالی در سال 1949 میلادی بر این اساس كه هر حمله‌ای علیه یكی از اعضا به منزله حمله به همه اعضاست تشكیل شد.
اعضای اروپایی ناتو پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در اوایل دهه 90 میلادی، هزینه‌های دفاعی خود را به شدت كاهش دادند و به این ترتیب در حدود سه چهارم هزینه‌های نظامی این پیمان بر دوش آمریكا افتاد.
براساس گزارش های منتشر شده؛ در سال 2008 میلادی میزان هزینه های دفاعی اعضای ناتو بالغ بر یك تریلیون و 60 میلیارد دلار بوده است ( 850) میلیارد پوند كه این مبلغ در سال گذشته میلادی به 871 میلیارد دلار كاهش یافته است.
اروپام**5**ن**1552/انتشار دهنده: قاسم شریعتی