تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۹

تهران- روزنامه شرق- شماره 2728- گروهي كه خودشان روزهاي سخت را پشت‌سر گذاشته‌اند، سفره‌اي را پهن كرده‌اند تا محرومان شهر بتوانند حداقل نان رايگان و بدون التماس و نسيه به سفره‌شان ببرند.

اگرچه تعداد نانوايي‌هايي كه با ايده آنها همكاري كرده‌اند تاكنون تنها هفت مورد بوده است و نانوايي‌هايي هم بوده‌اند كه نخواسته‌اند سهمي در اين سفره مهرباني داشته باشند.
زمان زيادي از اين اقدام مهربانانه نگذشته و حالا هفت نانوايي عمدتا در مناطق جنوبي شهر تهران قبول كرده‌اند تا با نصب يك بنر در جلو نانوايي، در اين كار خير مشاركت كنند.
گروه مردمي «پايان كارتن‌خوابي» ‌در محله ١٣ آبان شروع‌كننده اين چرخه كار خير بوده است و كم‌كم اين كار را به نانوايي‌هاي متقاضي ديگري تسري داده‌اند. اين كار درحال‌حاضر در هفت نانوايي در ١٣ آبان، جوانمرد قصاب، ياخچي‌آباد، كهريزك و طرشت اجرا مي‌شود.
آقاي كلاهدوز، يكي از افرادي كه در اين كار خير دستي بر آتش داشته است، دراين‌باره به «شرق» مي‌گويد: «قرار است در چند محله ديگر نانوايي‌هايي به اين كار خير بپيوندند».
نانوايي‌هايي كه در اين كارزار انسان‌دوستانه مشاركت دارند، با قبول همكاري در اين كار، فضايي را فراهم مي‌كنند تا مردم خير به مردم نيازمند كمك كنند و اين تعامل بين دو طرف بدون ارتباط مستقيم برقرار شود.
اين گروه مردمي اطلاعيه‌اي را به شكل بنري كوچك در مقابل نانوايي‌هاي مشاركت‌كننده در ايده «نان مهرباني» قرار مي‌دهد كه روي آن نوشته شده: «در اين نانوايي با ياري شما عزيزان به نيازمندان نان با عطر مهرباني به رايگان داده مي‌شود».
روي تابلو ديگري هم نوشته شده: «اگر توان خريد نان را نداريد، از سفره مهرباني بن برداريد و به نانوا بدهيد و نان رايگان بگيريد، شما هم مي‌توانيد با پرداخت پول نان به نانوا، به سفره مهرباني نان هديه دهيد».
كلاهدوز درباره جزئيات اين كار به «شرق» مي‌گويد: «در نانوايي‌هاي جنوب تهران حجم تقاضا براي نان، بيشتر از كمك به اين طرح است».
او مي‌افزايد: «در محلاتي مثل ١٣ آبان، هفته‌اي تا ٦٠ بن نان هم در هر نانوايي به اهالي داده مي‌شود، اما در محلاتي همچون طرشت شايد پنج تا ١٠ بن نان داده شود، اما بيش از ٢٠٠ بن نان اهدايي باقي مي‌ماند و ما مجبور مي‌شويم اين بن‌هاي نان را براي امور خير ديگر به نقاط ديگر ببريم و مثلا همين هفته قبل، اين بن‌هاي نان را براي مركز ترك اعتياد داديم».
او به واكنش‌هاي نانوايي‌ها و مردم درباره اين طرح اشاره كرد و گفت: «كار خير با هر شكل و هر مدلي كه باشد، خودش را بين مردم نشان مي‌دهد و ما هم بازخوردهاي خوبي داشته‌ايم. بسياري از مردم نيازمند باآبرو هستند و براي تأمين نان بايد به نانوايي‌ها رو مي‌انداختند يا نسيه مي‌گرفتند يا ته‌مانده نان‌ها را استفاده مي‌كردند، اما با اين روش آنها مي‌توانند از نان رايگان استفاده كنند».
اين عضو گروه مردمي «پايان كارتن‌خوابي» مي‌گويد: «در چند سال اخير كه شرايط اقتصادي مردم نامناسب است، مصرف نان نسيه و نصفه و ته‌مانده نانوايي‌ها، رواج زيادي پيدا كرده و درست به‌همين‌دليل كه ممكن است نيازمندان از نانوايي‌ها طلب نان كنند، بسياري از نانوايي‌ها از همكاري با اين كار خير امتناع كرده‌اند».
كلاهدوز مي‌گويد: «بسياري از نانوايي‌ها نه دفتر فروش نان نسيه دارند و نه در اين كار خير شركت مي‌كنند».
او مي‌گويد: «درباره اين كار خير بيشتر بر تبليغ مردمي و سينه‌به‌سينه در مناطق محروم تأكيد داريم»
و مي‌افزايد: «علاوه‌براين يك گروه تلگرامي و اينستاگرامي درباره اين كار خير تبليغ دارند. همچنين روي گوگل‌مپ هم نانوايي‌هايي كه در اين كار خير سهيم هستند مشخص شده است، بارها در اين مدت شاهد بوده‌ايم كه زنان و مرداني از اقشار محروم از مناطق ديگر شهر به اين نانوايي‌ها مي‌آيند تا از نان رايگان استفاده كنند».
موضوع افزايش محروميت‌هاي اقتصادي مردم در چند سال اخير بارها از سوي مسئولان به شكلي مورد اشاره قرار گرفته بود و محمدباقر قاليباف، شهردار تهران، هم در اين چند سال اخير بارها به موضوع محروميت در تهران و نان نسيه‌اي در نانوايي‌ها اشاره كرده بود.
او در سال ٩٠ در افتتاحيه جشنواره اوقات فراغت محلات شهر تهران، گفت: «در يكي از مناطق تهران كه براي بازديد رفته بوديم، پشت شيشه نانوايي نوشته شده بود: نان نسيه داده نمي‌شود.
من به‌عنوان شهردار شوكه شدم كه مگر كسي هم هست كه نان نسيه بگيرد، بعد از تحقيقي كه انجام دادم، ديدم افرادي هستند كه پول خريد نان در حد ضروريات خود را هم ندارند».
قاليباف سال گذشته هم در جريان مراسم معرفي شهرداران ٩ منطقه پايتخت با تأكيد بر اينكه بايد توجه به فقرا در شهر در اولويت اول ما باشد، گفت: «به صورت روزمره شاهد هستيم فهرست نانوايي‌هايي كه مي‌نويسند «نان نسيه داده نمي‌شود» افزايش پيدا مي‌كند.
بچه‌هايي هستند كه حتي به‌خاطر نداشتن هزينه رفت‌وآمد از روستاهاي اطراف تهران، دانشگاه دولتي را ترك مي‌كنند و خيلي از افراد در اين شهر هستند كه نه يك ماه، بلكه چند ماه مي‌گذرد و شايد امكان استفاده از غذاي مناسب را نداشته باشند.
در اين شرايط مي‌توانيم با صرفه‌جويي بيشتر بخشي از نيازمندي‌هاي ضروري و حياتي مردم مستضعف را تأمين كنيم».
به گزارش «شرق»، موضوع اين كار خير كه حالا به «نان مهرباني» معروف شده و در اين روزها در حال گسترش در شهر است را شايد بتوان ادامه حركت‌هاي خيرخواهانه مردمي همچون ديوار مهرباني دانست؛ كاري كه خيلي زود در همه نقاط پايتخت و شهرهاي ديگر كشورمان گسترش يافت و هنوز هم ادامه دارد.
نمونه ديگر اين اقدام را اوايل سال جاري در محله هرندي تهران به‌طور مشخص ديديم، وقتي كه گروه‌هاي مردمي يخچال‌هايي را با غذا در محله محروم هرندي و دروازه‌غار تهران قرار دادند تا كارتن‌خواب‌هاي اين محلات غذايي براي خوردن داشته باشند.

روزنامه شرق
9353