اراك - ایرنا - كارشناس برنامه كنترل و پیشگیری از دیابت مركز بهداشت استان مركزی گفت: تغییر سبك زندگی و بهره گیری از شیوه های صحیح تغذیه نقش بسیار موثری در پیشگیری از دیابت دارد.

ناصر ربیعی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: هم اكنون حدود 400 میلیون نفر در دنیا و بیش از هفت میلیون نفر در ایران به بیماری دیابت مبتلا هستند كه با به كارگیری شیوه های صحیح در زندگی می توان تا حد زیادی از این بیماری به ویژه تا 70 درصد از دیابت نوع 2 پیشگیری كرد.
وی بیان كرد: چاقی یكی از عوامل مهم در بروز بیماری دیابت محسوب می شود و در این راستا توجه به فعالیت های ورزشی امری ضروری است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، كارشناس برنامه كنترل و پیشگیری از دیابت مركز بهداشت استان مركزی افزود: دیابت نوعی بیماری است كه در آن مقدار قند خون فرد مبتلا به طور مداوم افزایش می یابد و در این حالت یا لوزالمعده نمی تواند به مقدار كافی انسولین ترشح كند یا سلول‌های بدن نمی‌توانند به انسولین ترشح شده پاسخ دهد و قند خون مصرف می شود.
ربیعی اظهار كرد: در بدن یك فرد سالم كربوهیدرات (قندها) در روده كوچك به گلوكز و دیگر قندهای ساده تبدیل می‌شوند، سپس گلوكز از روده كوچك به جریان خون وریدی وارد و به همراه جریان خون به سراسر بدن از جمله كبد و عضلات می رود و مقداری از آن برای تولید انرژی و مقداری نیز برای مصارف بعدی ذخیره می‌شود.
وی گفت: دیابت به نوع 1 و 2 است كه در نوع 1 آن بیشتر بیماران لاغر اندام و در گروه سنی كودكان، نوجوانان و جوانان است و در این نوع دیابت یا انسولین ساخته نمی شود و یا اگر ساخته شود مقدار آن بسیار ناچیز است.
به گزارش ایرنا، كارشناس برنامه كنترل و پیشگیری از دیابت مركز بهداشت استان مركزی ادامه داد: به همین دلیل مبتلایان به این نوع باید برای جبران كمبود آن انسولین تزریق كنند.
ربیعی عنوان كرد: بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می‌توانند مدت‌ها با تغذیه صحیح و كاهش وزن درمان شوند، زیرا در بدن این نوع دیابتی‌ها تا پیش از مراحل پیشرفته بیماری، انسولین به اندازه كافی ساخته می‌شود و در صورت كاهش وزن می‌توانند مدت‌ها بدون تزریق انسولین آن را كنترل كنند.
كارشناس برنامه كنترل و پیشگیری از دیابت مركز بهداشت استان مركزی اضافه كرد: اما برخی از این بیماران برای مهار قند خون مجبور به استفاده از داروهای خوراكی یا انسولین هستند.
ربیعی گفت: دیابت به طور معمول یك بیماری بی سر و صداست و ممكن است برای ماه‌ها یا سال‌ها بدون علامت باشد كه توجه به این مهم امری ضروری است.
وی اظهار كرد: تكرر ادرار، كاهش وزن، تشنگی فراوان، ضعف و كاهش نیروی جسمی، سرگیجه، دیر بهبود یافتن زخم‌ها و عفونت‌ها، چاقی و پرخوری از جمله عوامل بروز این بیماری است.
به گزارش ایرنا، كارشناس برنامه كنترل و پیشگیری از دیابت مركز بهداشت استان مركزی افزود: خطر مرگ در بیماران دیابتی در مجموع دو برابر افراد غیردیابتی است.
سالانه پنج میلیون نفر در جهان به دلیل بیماری دیابت جان خود را از دست می دهند كه این تعداد 9 درصد از كل مرگ‌ و میرهای جهان است.
14 نوامبر( 23 آبان) روز جهانی دیابت نامگذاری شده است.
3005/3075/خبرنگار: معصومه صفری** انتشار دهنده: حسین مهدی زاده اصفهانی