سنندج- ايرنا- معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: بيش از 90 درصد بيماران ديابتي مبتلا به ديابت نوع 2 هستند و تنها 10 درصد از ديابت نوع يك رنج‌ مي‌برند.

دكتر فرزام بيدار پور روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: تا سال 10 آينده تمام كشورهاي جهان بايد در راستاي پيشگيري از افزايش بيماري اقدامات و برنامه هاي اثربخشي را ارائه كنند.
وي اضافه كرد: شعار امسال روز جهاني ديابت 'چشم ها به ديابت 'با هدف آگاهي نسبت به علائم اين بيماري و پيشگيري از ابتلاء به اين بيماري نامگذاري شده است.
وي اظهار كرد: ديابت بيماري غدد داخلي است كه با كاهش كاركرد غده پانكراس و كاهش يا توقف ترشح انسولين، سبب افزايش قند خون بدن مي شود و افزايش قند خون مهم ترين مشخصه بيماري ديابت است.
وي با اشاره به اينكه در اين عارضه بدن به اندازه كافي انسولين نمي سازد يا نمي تواند به صورت مناسب استفاده كند، افزود: بيشتر غذاهاي مصرفي در راه توليد انرژي در بدن تبديل به قند مي شود و زمينه افزايش قند خون در بدن را فراهم مي كند.
وي اضافه كرد: بيماري ديابت شايع ترين بيماري متابوليك است و اين بيماري به 2 نوع ديابت نوع يك و ديابت نوع 2 تقسيم مي شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: 10 درصد افراد بالاي 30 سال در كشور مبتلا به ديابت نوع 2 هستند.
دكتر بيدارپور با اشاره به اينكه اكثر مبتلايان به ديابت نوع 2 را افراد بزرگسال و چاق تشكيل مي دهند گفت: ديابت نوع يك بيشتر در كودكان و نوجوانان ديده‌‌ مي شود.
به گفته وي، در ديابت تيپ 2كه اكثرا در كودكان مشاهده مي شود بدن قادر به درست كردن انسولين نيست و در ديابت تيپ 2 كه در بزرگسالان مشاهده مي شود بدن نسبت به انسولين مقاوم است و در مواردي بيمار نيازمند تزريق انسولين و يا مصرف دارو است.
وي پرخوري، پرنوشي، پر ادراري، خستگي زياد، كاهش وزن، سوزش در انگشتان دست و پا، اختلال در بينايي، عفونت ‌هاي مكرر، تاخير در بهبود زخم‌ها و بريدگي‌ها از علائم بيماري ديابت نوع 2 است.
وي اظهار كرد: اضـافه‌ وزن و چـاقي، كم ‌تـحركي يا نبود فعاليت بدني (ورزش)، سابقه‌ فاميلي و ارثي، چربي و فشارخون بالا مهم ترين علل بروز ديابت در افراد بزرگسال است.
بيدارپور گفت: خانواده هايي كه يكي از اعضاي آن سابقه ابتلا به ديابت را دارند، افرادا مبتلا به چربي خون بالا، فشار خون بالا و زناني كه در دوران بارداري سابقه سقط جنين داشته اند در معرض خطر ابتلاء به ديابت قرار دارند اين افراد بايد نسبت به آزمايش قند خون اقدام كنند.
وي اظهاركرد: رژيم غذايي، ورزش و تحرك جسمي، داشتن يك نوع رژيم غذايي مناسب سرشار از ميوه جات و سبزيجات، كاهش مصرف زياد قند و چربي هاي اشباع شده، پرهيز از مصرف دخانيات در پيشگيري از ابتلاء به ديابت نوع 2موثر است.
بيدارپور نابينايي، نارسايي كليه و دياليز، حمله قلبي، سكته مغزي و قطع انگشتان پا از عوارض بيماري ديابت دانست و گفت: 45 درصد افراد دياليزي به دليل ديابت به اين بيماري مواجه شده اند.
40 درصد جمعيت استان، حدود 70 هزار نفر از جمعيت يك ميليون و 500 هزار نفري استان كردستان مبتلاء به ديابت هستند.
14نوامبر روز جهاني ديابت نامگذاري شده است
7352/ 3020
**خبرنگار: شيوا اردلان منش/**انتشاردهنده: عبدالله رحماني