ايلام - ايرنا - نمايشگاه موزه عبرت ايران همزمان با ايام پياده روي بزرگ زائران اربعين حسيني در پايانه مرزي مهران برپا شد.

مدير موزه عبرت ايران روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: در اين نمايشگاه كه به همت اداره كل اطلاعات استان ايلام برپاشده،ساختمان بازداشتگاه كميته مشترك خرابكاري ساواك و شهرباني شبيه سازي شده و صحنه هاي مربوط به شكنجه زندانيان در سال هاي 50 تا 57 بازسازي شده است.
قاسم حسن پور با بيان اينكه كميته مشترك ساواك و شهرباني در سال 1311 به دستور رضا شاه آغاز بكار كرد و در سال 1316 به بهره برداري رسيد، گفت: ساختمان بازداشتگاه اين كميته چندلايه حفاظتي داشته و افراد به هيچ عنوان امكان فرار از اين ساختمان را نداشتند زيرا ديوارهاي بلند اين ساختمان سابقه فرار زندانيان را به صفر رسانده بود.
وي يادآور شد: در اين نمايشگاه بوسيله ماكت هايي و با زبان هنر صحنه هاي مربوط به بدو ورود زندانيان به ساختمان بازداشتگاه و نحوه شكنجه آنها بازسازي شده و نمونه هايي از ابزارهاي مورد استفاده براي شكنجه در معرض ديد قرار داده شده است.
حسن پور تاكيد كرد: اين بازداشتگاه شامل اتاق افسر نگهبان، در اصلي موزه عبرت ايران، غرفه فساد خاندان پهلوي، اسلحه خانه، اسامي زندانيان سياسي قبل از انقلاب روي پلاك هاي نصب شده، محل نگهداري البسه زندان، اتاق پانسمان، اتاق ملاقات، عكاسخانه، غرفه يادگاري هاي دوران زندان، سلول عمومي، دور دايره، اتومبيل‌هاي روساي ساواك و حمام است.
لگد زدن بر شكم زن حامله، با مشت كوبيدن بر دهان و شكستن دندان‌ها، دوانيدن بر روي برف و يخ با پاي زخمي، زدن لگد به زانو، شكم و زير شكم زنداني، بستن به نرده‌هاي حياط و ديوارها، بر روي شكم خوابانيدن و با زانو بر پشت فشار آوردن و سر متهم را به سوي بالا كشيدن، سوزاندن لب متهم، وصل كردن جريان برق به زنداني، حبس كردن در يك سلول متعفن، آپولو، آزار دادن بچه‌هاي شير‌خواره براي گرفتن اقرار از مادر و پدر، نمك پاشيدن روي زخم، گذاشتن پا لاي در و شكستن آن، دستبند قپاني و شكنجه روحي و رواني جهت شكستن مقاومت زنداني از جمله روش هاي شكنجه زندانيان در اين بازداشتگاه عنوان شده است.
حسن پور تاكيد كرد: ساختمان اصلي اين بازداشتگاه در تهران ميدان امام خميني (ره) قرار دارد و بازسازي صحنه هاي آن با استفاده از خاطرات زندانيان سياسي قبل از انقلاب از اين بازداشتگاه مخوف، انجام شده است.
وي يادآور شد: اين زندان داراي چندين لايه حفاظتي است و هرگاه يكي از زندانيان مي توانست از يك لايه فرار كند، در لايه بعدي گرفتار مي‌شد و در حقيقت فرار از اين زندان صفر بود.
وي ادامه داد: ساختمان طوري طراحي شده بود كه هيچ صدايي از داخل به بيرون نمي‌رفت؛ ضمن اينكه در تابستان هوا به شدت گرم و در زمستان نيز هوا به شدت سرد بود.
حسن‌پور با بيان اينكه هيچ نوري به داخل سلول‌ها نفوذ نداشته است، اظهار داشت: بيش از 90 نوع شكنجه در اين زندان انجام مي‌شد كه ساده‌ترين آن، كابل‌هاي قطوري است كه به كف پا مي‌زدند.
وي با اشاره به فوت 57 نفر در اثر شكنجه در اين زندان، گفت: از سال 50 تا 57، گزارش‌ها نشان مي‌دهد كه هشت هزار و 442 نفر در اين زندان بازداشت شده و تحت شكنجه قرار گرفتند كه البته آمارها حاكي است كه اين رقم حدود 10 هزار نفر بود.
مدير موزه عبرت ايران افزود: نمايشگاه موزه عبرت ايران در نرسيده به پايانه مرزي مهران در مكاني به مساحت 800 مترمربع برپا شده است و از امروز تا 10 آذرماه پذيراي عموم زائران و مردم استان هاي مختلف كشور است.
حسن پور با تاكيد بر اينكه در بحث دشمن شناسي مردم بايد با اقدامات آمريكا و اسرائيل به عنوان حمايت كنندگان اصلي رژيم پهلوي آشنا شوند، اضافه كرد: اين نمايشگاه با هدف آشنايي مردم با جنايات رژيم پهلوي برپا شده است.
وي از عموم زائران، مردم استان ايلام و دانش آموزان و دانشگاهيان خواست از اين نمايشگاه بازديد كنند.
خبرنگار: معصومه اميدي ** انتشار دهنده: مجيد سليماني
6032/9002