تهران - ایرنا - تلویزیون همزمان با پایان دهه اول ماه محرم و فصل پاییز، دو سریال «هشت و نیم دقیقه» به كارگردانی شهرام شاه حسینی از شبكه دوم و «ماه و پلنگ» به كارگردانی احمد امینی از شبكه سوم سیما را كه از مضمون اجتماعی برخوردار بوده روی آنتن برده است.

شاه حسینی پیش این مجموعه های «همه چیز آنجاست»، «تاوان»، «مثل یك كابوس» و «پیدا و پنهان» را برای تلویزیون كارگردانی كرده است. این كارگردان همچنین «خانه دختر»، «آقای هفت رنگ»، «زنان فرشته اند» و «كلاغ پر» را روی پرده سینما برده است.
در سریال «هشت و نیم دقیقه» بازیگرانی مثل پژمان بازغی، سام درخشانی، شبنم قلی خانی، آشا محرابی، سیامك اطلسی، بهرنگ علوی، مزدك رستمی و الهه حصاری دیده می شوند.
این سریال تقریبا از داستانی جذاب كه مخاطب را می تواند پای تلویزیون نگه دارد بهره مند است. در سریال «هشت و نیم دقیقه» داستان صبر یك زن در مقابل مشكلات روزمره به تصویر كشیده می شود كه پی در پی دیگران برای او مشكل ایجاد می كنند اما او با صبر و حوصله و در برخی موارد نیز با تعامل درصدد رفع آن بر می آید.
شاه حسینی در سریال «هشت و نیم دقیقه» صبر، مقاومت، استواری و استقامت زنی بنام یكتا عروس خانواده را در مقابل مسایل و مشكلات جامعه و خانواده به تصویر می كشد، زنانی كه در لایه های مختلف جامعه شهری و غیر شهری حضور دارند و هر جور شده می خواهند خود را از این معركه رهایی بخشند.
یكتا در این سریال زنی است دانا، فهیم و حلال مشكلات دیگران كه بخوبی خوب و بد را از هم تشخیص می دهد درحالیكه در درون خانواده حرف های او چندان تاثیری ندارد كه این مورد در ماجرای دوستی یلدا خواهرش با فرزین بخوبی در سكانس های مختلف این سریال بوضوح دیده می شود.
یكتا در سراسر سریال می كوشد در مقابل مشكلات كمر خود را خم نكند و در كنار نگهداری از فرزند مدرسه ای خود، به رفع مشكلات اطرافیان خود كه غالبا دیگران عامل آن هستند توجه كند.
مرگ شوهر (امیر) و پدر شوهر (مهندس تاجیك) كه حامی او بوده ضربه سختی به یكتا وارد می كند كه غیبت آن دو در ادامه سریال باعث می شود كه در كارخانه، برادر شوهرش (حسام) با انواع دسیسه ها كه غالبا از سوی همسر و برادر همسرش (فرزین) هدایت می شود مشكلات زیادی برای او بوجود آورد.
یكتا در كارخانه متهم به خرابكاری ماشین های ریسندگی و همچنین دریافت پول از پدر شوهرش مهندس تاجیك بدون مدرك می شود كه همه اینها باعث می شود كه از كارخانه اخراج شود. بیرون راندن او از خانه پدر شوهرش و همچنین مشكلات اجاره نشینی و فروش خانه و خودرو كه در پی پرداخت قروض صورت گرفته همه به یكتا فشار مضاعف وارد می كند.
سریال «هشت و نیم دقیقه» هر چند دارای صحنه های جذاب و دیدنی فراوان است اما فیلم نامه آن دارای انسجام منطقی نیست. برخی سكانس های این فیلم كمكی به پیشرفت داستان نمی كند بطوری كه دیدن این صحنه ها ذهن تماشاگر را از متن اصلی داستان دور می كند.
كش دادن ماجرای اخوان (كارمند بیمارستان) و دستكاری وی در زمان وقوع مرگ شوهر و پدر شوهر یكتا (كه زودتر فوت شدن همسر یكتا(امیر) به معنی محروم شدن تنها فرزندش از ارث پدر می شود) از نقاط ضعف فیلمنامه این سریال است.
هر چند تمام سرنخ های این داستان به روشن شدن این قضیه بستگی دارد اما كارگردان برای كش دادن این موضوع صحنه ها و سكانس های مختلفی از مسافرت اخوان با همسر بیمارش به شمال تهیه می كند كه چندان ارتباطی به داستان فیلم ندارد.
در این سكانس ها هیچ اشاره ای به ماجرای دستكاری زمان وقوع مرگ نمی شود هر چند همسر اخوان با نگرانی بدنبال كشف گره كور داستان است در حالی كه در طرف دیگر سریال، دوست یكتا كه به عنوان وكیل وارد داستان می شود به سرنخ های خوبی برای كشف گره این داستان رسیده است.
سریال «هشت و نیم دقیقه»، فارغ از این نقض، از نظر ساختار فیلم نامه نویسی با مشكلات جدی روبرو است.
خانواده یكتا در این سریال هر چند یك خانواده معتقد و با ایمان معرفی می شود ولی یلدا خواهر یكتا بدون مشورت خانواده، فرزین را به عنوان همسر آینده خود انتخاب می كند در حالیكه فرزین برادر فروغ (همسر حسام) همواره با یكدیگر مشكل جدی و حل نشده داشته اند.
با ادامه داستان و پخش قسمت های دیگر این سریال، دشمنی آنها با یكدیگر عمیق تر می شود و این در حالی است كه یلدا هر روز به فرزین نزدیك تر می شود و در مقابل همه اعضای خانواده می ایستد و تاكید می كند كه همسر آینده او فرزین است.
ایستادگی یلدا برای ازدواج با فرزین تا این حد كه در برخی از موارد به خلاف های او نیز پی می برد كمی اغراق آمیز به نظر می رسد زیرا یلدا می داند كه دشمنی دو خانواده بسیار عمیق است و در صورت تحقق این وصلت آینده روشنی در انتظار او نخواهد بود و خانواده خود را از دست خواهد داد.
برخی از دیالوگ های سریال هشت و نیم به ویژه از جانب كسی كه به دانایی و فهیم بودن آن در سریال مهر تایید زده می شود مناسب نیست. یكتا در قسمتی از این سریال در خصوص توضیح ماجرایی به یاد خاطره ای از دانشگاه می افتد و برای دوست وكیلش تعریف می كند كه در زمان دانشجویی روی تنه درختان یادگاری می نوشته در حالیكه كندن یادگاری روی درختان در بسیاری از موارد به خشك شدن و دستكم واردن كردن آسیب جدی به درخت منتهی می شود و بیان این جمله از سوی شخصیت فهیم داستان و سریال به بد آموزی در جامعه دامن خواهد زد.
بسیاری از كودكان و نوجوانان این سریال را می بینند و این گونه سخنان از شخصیت مثبت داستان می تواند به الگوسازی در میان آنان منجر شود.
به هر روی هر چند سریال «هشت و نیم دقیقه» از صحنه های تقریبا جذاب، برای جذب مخاطبان برخوردار است اما از داستان قوی بهره مند نیست. قصه هایی كه بیش از این شبیه آن به صورت مجموعه های تلویزیونی در شبكه های مختلف روی آنتن رفت.
دقت در انتخاب دیالوگ ها و همچنین تكرار نكردن سوژه ها در ساخت سریال ها از جمله موضوعاتی است كه تلویزیون باید در تولید این گونه آثار به آن توجه كند تا مخاطبان نیز برنامه های شبكه ها را دنبال كنند.
دراین روزها همچنین سریال «ماه و پلنگ» به كارگردانی احمد امینی از شبكه سوم سیما پخش می شود.
امینی پیش از این آثاری مثل تصویر یك رویا، باران عشق، اولین شب آرامش، بی گناهان و داوران را در كارنامه سریال سازی خود در تلویزیون دارد.
او در سینما نیز فعال بوده و «بی خدا حافظ»، «این زن حرف نمی زند»، «چتری برای دو نفرم و «غریبانه' از آثار او در هنر هفتم است.
امینی در سریال «ماه و پلنگ» كه بازیگرانی چون داریوش ارجمند، شاهرخ استخری و پوراندخت میهمن در آن نقش ایفا می كنند داستان فرزند یك بازاری تهرانی (حاجی صنعا) را حكایت می كند كه برای ادامه تحصیل قصد دارد قاچاقی از مرز خارج شود اما در این بحبوحه تصادف می كند كه سبب فوت یك تازه داماد می شود.
با این حادثه سهیل پسر خانواده تصمیم می گیرد به همراه دوستش و دو نفر دیگر كه از آنها مسن تر هستند از طریق قاچاقچیان از مرز خارج شوند اما در مرز به دلایلی از ادامه سفر منصرف می شود و به تهران باز می گردد.
پسر حاج صنعا در این چند روز با مشكلات فراوان خروج غیر قانونی از كشور آشنا می شود و برخورد نا مناسب قاچاقچیان نیز بر این دشواری ها و سختی ها افزوده است.
با انصراف سهیل از ادامه مسافرت باقاچاقچیان، سرنوشت سایر افرادی كه قصد داشتند قاچاقی از مرز خارج شوند، مشخص نیست در حالیكه مخاطب بی صبرانه منتظر است كه سرنوشت دیگران چگونه رقم می خورد.
مساله سفر قاچاقی از كشور یكی از معضلاتی است كه در جامعه ما وجود دارد، معضلی كه بیشتر از سر ناآشنایی برخی افراد از زندگی در دیار غربت نشات می گیرد. این سریال بهترین فرصت است كه مخاطبان با بخشی از مصائب و مشكلات این گونه سفرها آشنا شوند اما به یكباره با بازگشت سهیل به پایتخت، هیچ سكانسی از سایر افراد پخش نمی شود.
برای ساخت چنین سریالی كه به موضوع های مختلفی مانند مهاجرت، سفر قاچاقی و سایر معضلات مبتلای جامعه می پردازد لازم است كه فیلمسازان بیشتر به دلایل و عواقب این گونه سفرها و اقدام بپردازند تا مخاطب در كنار تماشای لذت بخش یك فیلم، اطلاعات مفیدی نیز كسب كند.

-----------------------------------------------------------------------
** دبیر ایرنا ** 1569 ** 1071 ** انتشاردهنده: امید غیاثوند