به گزارش ايرنا، شبكه هاي اجتماعي باعث شده تا دو طرف مواضع خود را بيان كنند بدون آنكه اين موضوع دربردارنده پيامدهايي براي مقام هاي دو كشور باشد.
نقشه راه ارائه شده از سوي اسماعيل ولد الشيخ فرستاده سازمان ملل به يمن همسو با موضع امارات است زيرا اين نقشه به هيچ وجه با نيروهاي بيگانه مستقر در جنوب يمن همخواني ندارد. تحقق يافتن اين نقشه باعث مي شود ابوظبي همان گونه كه مي خواهد در جنوب يمن باقي مانده و به خواسته هاي توسعه طلبانه اش در سطح منطقه اي و خليج فارس تحقق ببخشد.
سازمان ملل و ولد الشيخ در طرح خود براي برقراري صلح در يمن پيشنهاد داده اند تا خالد بحاح نخست وزير پيشين يمن با كمك حزب كنگره ملي به رهبري علي عبدالله صالح رئيس جمهوري پيشين و جنبش انصارالله دولت وحدت ملي تشكيل دهد و انتخابات رياست جمهوري در يمن يك سال بعد برگزار شود و طي آن عبدربه منصور هادي به عنوان رئيس جمهوري تشريفاتي باقي بماند.
نخبگان جنوب يمن به خوبي مي دانند كه هدف امارات٬ در اختيار گرفتن جنوب است تا بتواند به نفع خود نقش و موقعيت راهبردي آن را به تعطيلي بكشاند.
هم اكنون پس از گذشت 20 ماه از آغاز حمله عربستان به يمن ٬اختلافات عميقي ميان عربستان و امارات پديدار شده است . مقام هاي دو طرف به تازگي به وجود تضاد در منافع دو كشور با صراحت اعتراف مي كنند.
در واقع تحولات سه ماه گذشته از عمق بحران ميان اين دو كشور عضو شوراي همكاري خليج فارس در صحنه يمن پرده برداشت.
امارات تا كنون موضع رسمي خود را در مورد اتهام هاي نسبت داده شده به ابوظبي مبني بر در پيش گرفتن طرح تجزيه جنوب يمن و تشكيل كشور مستقل در آن توضيح نداده است. از سوي ديگر٬ رسانه هاي گروهي امارات موضوع تجزيه يمن را پوشش خبري داده و با آن به عنوان يك واقعيت برخورد مي كنند. آنها مي خواهند افكار عمومي جهان را متقاعد كنند كه يمن در حال پيش رفتن به سوي يك تجزيه قريب الوقوع است.
در واقع امارات مي خواهد با در دست گرفتن جنوب يمن مانع از آن شود تا عربستان بندر عدن در جنوب يمن را به رقيبي براي بندر دوبي تبديل كند.
اما رياض برخلاف ابوظبي به شدت مخالف تجزيه كشور يمن به دو كشور شمالي و جنوبي است زيرا به خوبي مي داند اين موضوع باعث تقويت جنبش انصارالله در شمال يمن در مناطق همجوار مرزهاي عربستان خواهد شد. عربستان از موضوع ياد شده به شدت بيمناك و نگران است.
در واقع سياست كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس در مورد يمن هم اكنون دچار بحران شده است زيرا ائتلاف عربي به رهبري عربستان تا به حال نتوانسته به پيروزي نظامي نهايي و قاطع در جنگ دست يابد و همه طرف هاي شركت كننده در اين جنگ متحمل خسارت هاي مالي و جاني زيادي شده اند و بحران انساني نيز در يمن در حال شدت گرفتن است و همين امر سازمان ملل و ولد الشيخ را تحت فشار قرار داده تا هر چه سريع تر به راه حل سياسي در يمن دست يابند در حالي كه رياض و عبدربه منصور هادي با اين روند موافق نبوده و براي فجايع انساني در يمن هيچ اهميتي قائل نيستند.
يكي ديگر از نقاط اختلاف امارات و عربستان آن است كه امارات خواهان به قدرت رسيدن خالد بحاح معاون عبدربه منصور هادي است و به همين دليل با طرح كاهش اختيارات عبدربه اعلام موافقت كرد.
از سوي ديگر امارات با علي عبدالله صالح رهبر حزب كنگره ملي رابطه خوبي دارد و به همين دليل علي عبدالله صالح طي 20 ماه گذشته از شروع جنگ هيچ گاه به امارات حمله نكرده است و همواره فقط عربستان را آماج انتقادات خود قرار داده و در عين حال خواستار انتخاب مجدد خالد بحاح به عنوان نخست وزير يمن شده است.
اختلافات خالد بحاح و عبدربه منصور هادي در واقع نمايانگر اختلافات امارات و عربستان است. در همين راستا بحاح در گفت وگو با شبكه بي بي سي انگليس در لندن گفت: ' من مطمئن هستم كه عبدربه به زودي به رئيس جمهوري پيشين يمن تبديل خواهد شد.'
از سوي ديگر روند تحولات اخير نشان مي دهد كه بحاح توانسته خود را به علي عبدالله صالح و جنبش انصارالله نزديك كند و در همين راستا او در مصاحبه هاي مطبوعاتي اش از انصارالله به عنوان ' برادران حوثي' نام مي برد.
به طور كلي مي توان گفت كه روند تحولات در يمن نشان مي دهد كه نسخه امارات براي يمن يعني قدرت گرفتن خالد بحاح در حال فائق آمدن بر نسخه عربستان براي يمن يعني قدرت گرفتن عبدربه منصور هادي در صنعا است.
در همين راستا طرح ولد الشيخ با موافقت همه كشورهاي منطقه خليج فارس از جمله عربستان همراه شد و عربستان مجبور شد تا با تشكيل دولت وحدت ملي و همچنين كنار گذاشتن عبدربه از صحنه سياسي يمن اعلام موافقت كند. دولتي كه در بردارنده تمامي طرف هاي ذيربط و درگير در يمن و در مقدمه آنها جنبش انصارالله خواهد بود.
البته عبدربه با چنين ايده اي همچنان به شدت مخالفت مي كند و حاضر به كناره گيري از پست رياست جمهوري نيست . به نظر مي رسد عربستان عملا در دام عبدربه و جنگ در يمن گرفتار شده است و مي خواهد به هر ترتيب كه شده به اين موضوع خاتمه دهد.
از سوي ديگر امارات برعكس عربستان با قدرت گرفتن حزب الاصلاح به عنوان شاخه جماعت اخوان المسلمين در يمن به شدت مخالفت مي كند. در واقع اين حزب مي خواهد با سوء استفاده از سرسختي عبدربه منصور هادي بر دوش او سوار شده و بار ديگر به صنعا و قدرت در صحنه سياسي يمن بازگردد.
در ارتباط با خالد بحاح نخست وزير پيشين نيز مي توان گفت كه او مورد تاييد امارات و علي عبدالله صالح و جنبش انصارالله و قدرت هاي منطقه اي و بين المللي است . اما بحاح گزينه رياض براي برقراري حاكميت مشروع در يمن نيست بلكه عربستان او را به عنوان بخشي از اين مشروعيت به رسميت مي شناسد.
در واقع مي توان گفت توپ هم اكنون در زمين عربستان است و اين كشور هم اكنون مي بايست با شوت كردن آن به جر و بحث جنجال برانگيز جاري ميان شاخه هاي حاكميت مشروع در يمن پايان دهد و به راه حل سياسي در يمن جان تازه اي ببخشد و خود را از گردابي كه در آن گرفتار آمده نجات دهد.
عربستان با ائتلاف برخي كشورهاي عربي منطقه و با حمايت آمريكا از ششم فروردين سال گذشته حملات گسترده اي را عليه يمن آغاز كرد تا «عبد ربه منصور هادي» رئيس جمهوري مستعفي و فراري اين كشور را به حاكميت بازگرداند و از قدرت گرفتن انقلابيون يمني كه امنيت شهرهاي اين كشور را تأمين مي كنند، جلوگيري كند.
بر اثر اين حملات، تاكنون بيش از 10هزار يمني از جمله زنان و كودكان شهيد و هزاران نفر ديگر نيز زخمي شده اند و ده ها هزار نفر نيز آواره و بسياري از تأسيسات زيربنايي، خدماتي و درماني اين كشور ويران شده است.
خاورم ** 1487 ** 2041**گزارش از : قاسم غضبانپور**انتشار دهنده: سيد شاهپور حسيني
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۵
تهران – ايرنا – اختلاف نظر امارات و عربستان بر سر آينده سياسي يمن كه در گذشته پشت درهاي بسته جريان داشت، هم اكنون علني شده و روز به روز ابعاد تازه اي به خود مي گيرد و اكنون در شبكه هاي اجتماعي بروز و ظهور يافته است.