تهران-ايرنا-كارشناس طرح ملي تغيير آب وهوا گفت:غلظت گاز دي اكسيد كربن ( CO2 ) درجو چند هفته پيش با گذر از مرز 400 PPM از خطر قرمز عبور كرد.

به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، مهتاب صادقي روز سه شنبه در كارگاه تغيير اقليم افزود: بر اساس پيش بيني دانشمندان اگر غلظت دي اكسيد كربن در جو از 400 PPM بيشتر شود دماي زمين تا 2 درجه گرمتر مي شود كه بر اساس آن 20 تا 30 درصد تنوع زيستي دنيا تحت انقراض قرار مي گيرد كه اين اتفاق هم افتاده است.
وي به اثرات ناشي از تغيير اقليم در دنيا اشاره كرد و گفت: تنوع زيستي، زيستگاه ها، كشاورزي، منابع آبي، انرژي، مهاجرت و توليدات را تحت تاثير قرار مي دهد، چندي پيش دانشمندان جهان اعلام كردند بيش از 60 درصد تالاب هاي جهان بر اثر تغيير اقليم خشك شدند كه اين مساله عوارض خاص خودش را دارد.
وي به اهميت دانش شناخت تغيير اقليم اشاره كرد و افزود: اگر بدانيم مثلا 20 تا 30 سال آينده وضعيت بارندگي و خشكي چگونه خواهد بود مي توان در زمينه هاي مختلف از جمله كشاورزي تصميمات درستي اتخاذ كرد.
صادقي اظهار كرد: بر اساس پروتكل كيوتو 7 گاز به عنوان گازهاي اصلي گلخانه اي معرفي شده اند كه دي اكسيد كربن، متان، اكسيد نيتروژن و انواع CFC ها از آن جمله هستند، البته گازهاي ديگري هم هستند كه تاثير زيادي بر روي تغيير اقليم دارند مانند بخار آب، اما چون اين روندي طبيعي است از اين رو كيوتو آنرا در دسته گازهاي گلخانه اي قرار نداده است زيرا هدفش فقط گازهايي بود كه به علت فعاليت انسان توليد مي شوند.
وي ادامه داد: انتشار گازهاي گلخانه اي در جو متفاوت است، مثلا از كل گازهاي گلخانه اي منتشر شده در جو در سال 2010 ميزان انتشار دي اكسيد كربن با 76 درصد از تمام گازها بالاتر بود و در مقابل اكسيد نيتروژن 6 درصد بود، البته علت بالا بودن كربن افزايش مصرف سوخت هاي فسيلي است.
كارشناس طرح ملي تغيير آب و هوا گفت: البته تاثير گازها به ميزان ماندگاري آنها در جو نيز بستگي دارد مثلا ماندگاري گاز متان در جو 100 سال است.
وي افزود: از سال 1985 كه انقلاب صنعتي رخ داد نرخ رشد سالانه CO2 و غلظت آن زياد شد، غلظت آن در اين سالها حدود 340 PPM بود كه اكنون از مرز 400 PPM عبور كرده است.
صادقي درباره تاثير تغيير اقليم بر روي بارندگي ها گفت: تغيير اقليم بر روي بارندگي نيز تاثير زيادي دارد، به عنوان مثال اگر در منطقه اي بارندگي كم بود كمتر و اگر زياد بود بيشتر مي شود.
وي اظهار كرد: بعد از اين روند و گرمايش جهاني، در اجلاس 1992 در ريودوژانيرو شركت كنندگان، كنوانسيون تغيير آب و هوا را پايه ريزي كردند و بر اساس آن تعهداتي براي كشورها ايجاد شد تا مانع گرم تر شدن زمين شوند كه اكنون 197 كشور از جمله ايران عضو آن هستند.
وي افزود: در سومين اجلاس اعضاء متعهد به كنوانسيون تغيير آب و هوا كه در سال 1997 در كيوتو برگزار شد، متعاهدين پروتكلي را به منظور كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي به تصويب رساندند كه به كنوانسيون كيوتو شهرت يافت.
صادقي به اقدامات ايران در اين زمينه اشاره كرد و گفت: طرح توانمند سازي ايران به منظور تهيه و ارائه گزارش هاي ملي تغيير آب و هوا به سازمان ملل با كمك مالي تسهيلات جهاني محيط زيست ( GEF ) و با همكاري دفتر عمران ملل متحد ( UNDP ) از سال 1367 در سازمان حفاظت محيط زيست آغاز شد كه تاكنون سه گزارش ملي كشور در اين زمينه را تهيه و به سازمان ملل ارائه كرده است.
وي تاكيد كرد: متاسفانه هنوز برخي از مردم در سراسر جهان تغيير اقليم را باور ندارند، برخي هم معتقدند كه تغيير اقليم يك علم است بنابراين درك آن براي همگان ميسر نيست، اما در مقابل برخي در جهان به اين باور رسيده اند كه تغيير اقليم وجود دارد و تاثيرات زيادي هم بر كره زمين گذاشته است.
علمي 9014**1440
خبرنگار : كيميا عبدالله پور** انتشار: گلشن