تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۵

تهران - ایرنا - در سیصد و ششمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر تهران كه امروز(سه شنبه) برگزار شد، موضوع ارائه گزارش عملكرد شورایاری های تهران از سوی اعضاء مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش ایرنا، گرچه طرح ایجاد شورایاری ها در محلات شهر تهران با چراغ سبز شورای شهر و به استناد
ماده 71 قانون تشكیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی كشور و انتخاب شهرداران كه در تاریخ اول خرداد سال 1357مصوب شد، اجرا و هدف آن هم كاستن از بار سنگین شوراهای شهر و روستا در حوزه مدیریت شهری و تمركز زدایی با بهره گیری از دیدگاه های مردم و جلب مشاركت شهروندان بود اما در جلسه امروز شورای اسلامی شهر تهران، به نظر می رسید كه اعضای شورا در مورد موثر بودن و تداوم فعالیت شورایاران دچار تردید شده اند.

** شورایاری ها در تهران جایگاهی تثبیت شده دارند
در گزارش عملكرد شورایاری های تهران كه توسط مرتضی طلایی رئیس ستاد شورایاری‌ های تهران در صحن شورای شهر قرائت شد، ضمن اشاره به مردمی بودن نهاد شورایاری ها بر ضرورت انجام برنامه ریزی ها برای فعالیت شورایاران در دوره چهارم از سوی مردم، تاكید شد.
بر اساس گفته این عضو شورای اسلامی شهر تهران، امسال برای فعالیت شورایاران در شهر تهران بودجه 70 میلیارد ریالی تصویب شده كه در پنج فصل به ستادهای این نهاد مردمی اختصاص یافته اما تاكنون 40 میلیارد ریال از این اعتبارات مورد اقدام قرار گرفته است.
طلایی عدم تخصیص كامل بودجه شورایاری ها را یك چالش عنوان كرد.
نائب رئیس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اینكه مدیریت ستاد هماهنگی شورایاری های پایتخت با پنج تن از اعضاء می باشد، اظهار كرد: برای این نهادهای مردمی شرح وظایفی چون ارتقای كیفیت مدیریت شهری از راه جذب مشاركت شهروندان و توسعه و شكوفایی مشاركت مدنی تعریف شده است كه شورایاران می توانند با ایجاد شبكه ای منسجم و یكپارچه متشكل از شورایاری ها، شورای شهر و مدیریت شهری را در راه دستیابی به اهداف شان كمك كنند.
طلایی اظهار كرد كه ستاد هماهنگی شورایاری های شهر تهران اهدافی چون شفافیت در برنامه ها و عملكرد، اجرای قوانین و آیین نامه های مرتبط و افزایش كارآمدی و اثربخشی را در دستور كار دارد.
وی با موثر دانستن كاركرد شورایاری ها، افزود: این نهاد مردمی امروز جایگاه خود را تثبیت كرده و از ظرفیت های فراوان شورایاران می توان برای شورای اسلامی شهر و پیشبرد برنامه ها و اهداف آن بهره گیری كرد.
وی همچنین تجربه برگزاری چهار دوره انتخابات شورایاری های تهران را یادآور شد و برگزاری موفق این انتخابات بخصوص در دوره چهارم را عامل تثبیت جایگاه شورایاری ها در شهر تهران ارزیابی كرد.
طلایی، میزان شناخت مردم تهران از شورایاران و كاركردهای این نهادها را بر اساس بررسی های انجام شده، 27 درصد عنوان كرد در حالی كه به گفته او در دوره سوم فعالیت شورایاران میزان آگاهی مردم پایتخت از موجودیت و ماهیت این نهاد حدود پنج درصد بود.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران با موفق ارزیابی كردن كاركرد شورایاری ها، اظهار كرد: به دلیل موثر بودن فعالیت این نهاد مردمی، دولت در تلاش است كه الگوی شورایاری ها را در سایر شهرهای كشور نیز اجرا كند.

** پیش بینی یك عضو شورا برای سرخوردگی شورایاران در آینده
محمد سالاری از اعضای شورای اسلامی شهر تهران نیز در سخنانی در مورد موثر بودن كاركرد شورایاران در شهر تهران اظهار تردید كرد.
وی با بیان اینكه شورایاری ها بر اساس برخی اهداف از جمله كمك به اعضای شورای شهر با توجه به گستردگی شهر تهران و میسر نبودن نظارت اعضای شورا بر همه بخش ها و محلات شهر ایجاد شدند، افزود: اكنون باید اعضای شورای شهر تهران پاسخ این سئوال را بدهند كه در مدت فعالیت شورایاری ها چه میزان از نظر و ایده های آنان بهره گیری كرده اند؟
وی افزود: باید این مساله مورد بررسی واقع شود كه مدیریت محله های شهر تهران در شرایط كنونی نسبت به زمان هایی كه تهران دارای شورایاری نبود، چه تفاوتی كرده، بخصوص با توجه به حجم هزینه هایی كه برای ایجاد و مدیریت شورایاری ها شده، این نكته بسیار اهمیت دارد.
سالاری با بیان اینكه كاهش آسیب های اجتماعی از اهداف تشكیل نهاد شورایاری ها بود، افزود: دانستن میزان اثرگذاری شورایاری ها بر كاهش آسیب های اجتماعی نیز بسیار مهم است كه باید مورد توجه اعضای شورای شهر واقع شود.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران در پایان سخنانش، پیش بینی كرد كه اگر اصلاحاتی در خصوص فعالیت شورایاری ها انجام نشود، به یقین این نهاد دچار سرخوردگی می شود و دیگر شهروندان دغدغه مند نیز در آن مشاركتی نخواهند داشت.

** شهرداری نسبت به نظر شورایاری ها در تدوین بودجه مناطق اهمیت دهد
رئیس كمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران نیز نگرشی حمایتی به فعالیت شورایاری ها دارد و در این خصوص به شهرداری تهران توصیه كرد كه در تدوین بودجه سال آینده مناطق از نظر شورایاران استفاده كند.
رحمت اله حافظی اظهار كرد: تاكنون عمده تمركز ما بر روی ساختار و تشكیلات شورایاری ها بوده اما باید برای پیشبرد امور به ظرفیت های این نهاد بیش از این توجه كنیم.
به گفته این عضو شورای اسلامی شهر تهران، تاكنون با شورایاری های 9 منطقه در جنوب شهر تهران نشست هایی برگزار شده و دیدگاه اعضای این شورایاری ها در رفع مسائل و مشكلات جنوب شهر تهران نیز از سوی كمیسیون بهداشت شورای شهر مورد توجه قرار گرفته است.
وی به شهرداری تهران توصیه كرد كه اختیارات بیشتری در حوزه مدیریتی به شورایاری ها واگذار كند و از این نهاد بجای پیمانكاران برای اداره شهر بهره بیشتری بگیرد.
وی با انتقاد از اینكه شورایاران صرفا برای رفع تكلیف شورای شهر به این نهاد دعوت می شوند، گفت: شورایاران در واقع زینت المجالس مدیریت شهری هستند اما متاسفانه از دیدگاه و نظر آنها برای شنیدن و رفع مشكلات مردم استفاده نمی شود.
كلانشهر تهران دارای 22 منطقه شهری و 327 محله است.
* برای اطلاع از اخبار متنوع انتشار یافته در شبانه روز با كانال ایرنا استان تهران در تلگرام به نشانی IRNATEHRAN@ همراه شوید.
گزارش از یحیی معماری - انتشار دهنده: محسن فتاحی
تهرام 6539//1625