به گزارش ایرنا، آلودگی صوتی انواع مختلف دارد بطوریكه اندازه های مختلف آن هركدام اثرات مختلفی بر سلامت انسان برجای می گذارد.
در مجموع می توان گفت آلودگی صوتی ،صدایی است كه انسان و دستگاه شنوایی تمایلی به شنیدن آن ندارد و تاثیرات مخرب آن با متراكم شدن بافت شهری و تغییر سایر شرایط زندگی مورد توجه بسیار قرار گرفته است.
درحقیقت آلودگی صوتی برخلاف تصورهمگان صدایی نیست كه باعث پاره شدن گوش یا احساس دردناكی در آن ناحیه شود، بلكه ممكن است حتی صدای موسیقی در زمان یا مكان نامناسب نیز موجب آلودگی صوتی باشد.
بنا به نظر یك كارشناس شنوایی سنجی، یكی ازمهمترین مفاهیم در آلودگی صوتی آستانه شنوایی و آستانه بحرانی و آستانه دردناكی است.
مهران حسینی نسب معتقد است كه آستانه شنوایی كه در انسان صفر دسی بل است با افزایش سن كمی بالا می رود.
این كارشناس شنوایی سنجی افزود: آستانه بحرانی، یعنی آستانه ای كه هرگاه بار صوتی محیط از آن فراتر رود، انسان را به تدریج دچار عوارضی ناشی از تاثیر آلودگی صوتی میكند كه در منابع مختلف از 80 تا 85 دسی بل متفاوت است.
وی با بیان اینكه آستانه دردناكی نیز آستانهای است كه هرگاه بار صوتی محیط از آن فراتر رود موجبات درد و در مواردی آسیب جدی به دستگاه شنوایی را فراهم میآورد.
حسینی نسب افزود: این آستانه درمنابعی بین 120 تا 140 دسی بل و بالاتر ذكر شده است كه از نمونه های آن میتوان به سر و صدای چكش پرچكاری با شدت 130 دسی بل اشاره كرد.
وی یادآوری كرد: میتوان منابع آلودگی صوتی را به سه بخش نقطه ای، كروی یا گوی مانند، خطی سیلندری یا استوانهای و سطحی تقسیم كرد.
وی منابع آلودگی نقطهای را مانند دستگاه پرس، دستگاه دریل یا كارگاههای نجاری و تراشكاری برشمرد كه به تنهایی باعث آلودگی صوتی محیط زیست و افزایش بار صوتی محیط می شوند.
این كارشناس شنوایی سنجی با اشاره به اینكه منابع آلودگی خطی یك منبع به صورت خط است كه تراز آلودگی صوتی را افزایش میدهد، گفت: از نمونههای این منبع میتوان به ترافیك پرحجم در یك بزرگراه یا خیابان اشاره كرد.
وی افزود: منابع آلودگی سطحی شامل چند منبع صوتی است كه در سطح كم و بیش وسیع استقرار یافته باشند همانند آنچه در مجموعههای وسیع صنعتی و مناطق صنعتی بوجود میآید.
حسینی نسب گفت: واكنش دستگاه عصبی انسان به افزایش تراز صوتی محیط به اشكال مختلف بروز میكند؛ به عنوان مثال اگر فردی مرتب از میزان صدای بلند استفاده كند، سلولهای مویینه شنوایی او از بین می رود و به هیچ وجه هم این سلولها جایگزین نمی شود.
وی تصریح كرد: كاهش حجم ضربان قلب، تغییر ریتم تنفس و نبض، افت مقاومت الكتریكی پوست، كاهش دمای پوست، اختلال در حركت دودی معده، تولید شیره و بزاق، گشاد شدن مردمك چشم، افزایش فشار خون و تنگ شدن رگها از اشكال مختلف واكنش دستگاه عصبی انسان به افزایش تراز صوتی محیط است.
این كارشناس شنوایی سنجی خاطر نشان كرد: وسایط نقلیه، مشاغل و صنایع، دستگاهها و تجهیزات مولد و تقویت صوت از جمله انواع ام پی تری از عوامل اصلی تولید آلودگی صوتی هستند.
حسینی نسب گفت: برای اینكه فرد مطمئن باشد دستگاه صوتی به گوش او ضربه نمی زند و با توجه به اینكه حساسیت گوشها به صدا با هم متفاوت است گفت: به عنوان یك معیار كلی باید سعی شود هنگام شنیدن صدا از حداقل صدایی كه میتوان آن را شنید، استفاده شود، یعنی نخستین حد صدای بالاتر از آستانه شنوایی، صدای كم از نظر ما میزان صدای مطلوب است.
وی با تاكید بر اینكه صدای متوسط باید بیشتر در محیطهای شلوغ مورد استفاده قرار گیرد، گفت: صدای بلند نیز فقط برای كم شنوایان توصیه میشود.
وی یادآوری كرد: سازمان جهانی بهداشت میگوید میانگین 40 دسیبل توصیه شده صدا در محیط معادل یك خانه آرام در یك محل مسكونی در شب است.
این كارشناس شنوایی سنجی در پایان خاطر نشان كرد: به عقیده كارشناسان، حد استاندارد استفاده از دستگاههای ام پی تری از نظر صوتی نباید از حدود 85 دسی بل بیشتر باشد؛ البته این دستگاهها میزان دسیبل را مشخص نمیكنند و بیشتر به صورت صدای كم، متوسط و زیاد عرضه می شوند.
یك عضو شورای اسلامی شهر اصفهان در این باره گفت: براساس بررسی های صورت گرفته میزان آلودگی صوتی در شهر اصفهان بیش از حد استاندارد است.
ابوالفضل قربانی افزود: ۱۰۰ درصد مراكز درمانی اصفهان در معرض آلودگی صوتی بیش از حد مجاز و غیر استاندارد هستند.
وی خاطرنشان كرد: بوق و تردد خودروها و اجرای پروژههای متعدد ساختمانی در بیشتر نقاط سطح شهر آلودگیهای صوتی بالایی را ایجاد كرده است.
قربانی در مورد راهكارهای مقابله با این آلودگی گفت: با راه اندازی ایستگاههای معاینه فنی، می توان میزان آلودگی صوتی خودروها از جمله بوق و اگزوز آنها را مورد بررسی قرار داد و معایب آن را رفع كرد.
این عضو شورای شهر انتقال كارگاههای داخل شهر به خارج از شعاع ۵۰ كیلومتری اصفهان را ضروری دانست و افزود: انتقال تعمیرگاهها و كارگاههای كوچك در اصفهان به مجموعه امیركبیر در خیابان شاپور از جمله این اقدامات است كه در این زمینه به كارگاههایی كه هنوز به این محل نقل مكان نكردهاند، اخطار داده شده است.
وی توسعه فضای سبز و كاشت درخت در مناطقی شامل حاشیه بزرگراهها را در كاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی اصفهان موثر دانست و گفت: رعایت اصول مهندسی در بحث كاهش آلودگی صوتی با استفاده از عایقهای صوتی در ساختمانها و نصب پنجرههای دوجداره نیز الزامی است.
گ/6994/ 6022 **خبرنگار:آرزو فلاح ** انتشار دهنده:عمادی **
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۷
اصفهان - ایرنا - عوارض مخرب انواع آلاینده ها از جمله آلودگی های صوتی بر سلامت جامعه تا به حدی است كه آهنگ زندگی مردم برهم خورده است.