ساري - ايرنا - يك پژوهشگر زبان مازندراني نسبت به خطر نابودي اين زبان كهن داراي ريشه هندي اروپائي هشدار داد و گفت كه بر اساس نتايج يك تحقيق 60 درصد خانواده هاي مازندراني در جمع خانوادگي هم به زبان فارسي مكالمه مي كنند .

به گزارش خبرنگار ايرنا ، محمد صالح ذاكري شامگاه پنجشنبه در نشست انجمن دوستداران حافظ در بابل با موضوع ' آينده زبان مازندراني ' افزود : رغبت نداشتن خانواده هاي مازندراني براي آموزش زبان بومي به فرزندانشان ، مهم ترين علت به خطر افتادن زبان مازندراني است .
وي محدود شدن حوزه كاربرد ، تاثير زبان هاي ديگر و دلسردي و نداشتن اعتماد به نفس كاربران در استفاده از زبان مادري را از ديگر عوامل تهديد كننده زبان مازندراني برشمرد.
ذاكري با بيان اينكه نگرش مثبتي به زبان مازندراني در خانواده ها وجود ندارد ، گفت : اين نگرش منفي در دختران بيشتر از پسران و در كودكان و نوجوانان بيشتر از بزرگسالان است .
پژوهشگر زبان مازندراني با اشاره اهميت زبان فارسي به عنوان زبان ملي و زبان علم آموزي در كشور افزود : حفاظت از زبان مازندراني و بومي براي انتقال دانش بومي و حراست از هويت و حفظ تنوع زباني و زيستي از اهميت بسياري برخوردار است .
وي بهترين راهكار حراست و حيات بخشي به زبان مازندراني را اراده عمومي و خواست جامعه و شناخت بار ارزشي آن دانست .
ذاكري گفت : اصلاح باورهاي غلط نسبت به زبان مازندراني از ديگر اقداماتي است كه بايد براي حفظ اين گنجينه فرهنگي صورت گيرد.
وي استفاده از زبان مازندراني در نوشتار ، كاربرد اسامي مازندراني براي نام گذاري فرزندان ، استفاده از زبان مازندراني در رسانه ها و فضاي مجازي و دستگاههاي دولتي را هم از ديگر راهكارهاي جانبي براي حفظ زبان مادري مردم مازندران برشمرد .

** جمع آوري 30 هزار واژه مازندراني
پژوهشگر زبان مازندراني همچنين به غناي واژگاني اين زبان كهن اشاره كرد و گفت كه تا كنون 30 هزار واژگان اصيل مازندراني در چهار جلد كتاب با عنوان واژگان تبري جمع آوري و منتشر شده است .
وي با اعلام اين كه تاكنون قدم هاي مثبتي در جهت گردآوري و متمركز سازي داشته هاي زبان مازندارني انجام شده است ، افزود : در بخش ضرب المثل هم سه جلد كتاب با عنوان ' فرهنگ زبانزدهاي رامسري ' در يكهزار صفحه چاپ شده كه بيش از پنج هزار ضرب المثل را در خود جاي داده است .
ذاكري از اينترنت و فضاي مجازي به عنوان فرصتي مناسب جهت احياي زبان مازندراني ياد كرد و گفت كه هم اكنون زبان مازندراني در اين فضا حضور پر رنگي دارد.
وي افزود : به عنوان مثال بيش از 12 هزار صفحه به زبان مازندراني در ويكيپديا بارگذاري شده كه مازندران را در رتبه 122 از ميان 290 زبان دنيا در اين سايت قرار داده است .

**قدمت زبان تبري
اين پژوهشگر زبان مازندراني گمانه زني برخي محققان در باره ريشه فارسي زبان تبري را نادرست خواند و گفت : زبان مازندراني انشعابي از زبان پارتي است و قدمت آن به دوره اشكانيان باز مي گردد .
وي همچنين شعر و موسيقي مازندراني را قديمي ترين بازمانده شعر و موسيقي ايران برشمرد و افزود : بر خلاف اشعار فارسي كه بر ساختار عروضي نگاشته مي شوند ، شعر مازندراني ساختاري هجايي داشته و متفاوت ترسيم مي شود .
اين دانشجوي مقطع دكترا گفت : زبان مازندراني در قرون چهار تا 9 هجري ، زبان حاكم در شمال ايران بود و حتي كتاب هاي ديني را هم به اين زبان ترجمه كردند .
شبك **7335/1654**1917*خبرنگار : رضا غلامي ** تنظيم كننده : حسن فلاحتي**انتشار دهنده :سيد محمد باقر نوربخش