تهران- ایرنا- گروهی از محققان بین المللی در پی مطالعه روی موش ها متوجه شدند هرگاه میكروب های درون سیستم گوارش فیبر طبیعی مورد نیاز تغذیه خود را نیابند، مخاط طبیعی پوشاننده روده را چنان تحلیل می برند كه باكتری های خطرناك مهاجم می توانند به دیواره روده بزرگ حمله كنند.

به گزارش روز جمعه گروه علمی ایرنا از ساینس دیلی، در این تحقیق كه نتیجه آن در نشریه Cell منتشر شد، تعدادی موش در شرایط خاص و بدون هیچ گونه میكروب روده متولد و پرورش داده شدند؛ سپس 14 باكتری كه معمولا در روده انسان زندگی می كنند، به بدن این موش ها منتقل شدند. دانشمندان به واسطه اطلاع از امضای ژنتیكی كامل هر یك از این موش ها، امكان پیگیری فعالیت های آنها را در طول زمان داشتند.
نتیجه تحقیق نه تنها به درك بهتر نفش فیبر در رژیم غذایی عادی كه حتی به ظرفیت استفاده از فیبر برای مقابله با تاثیرات اختلالات گوارشی كمك می كند.
به گفته پروفسور اریك ماتنز از دانشگاه میشیگان كه هدایت تحقیق را به عهده داشت، درس گرفته شده از مطالعه تعامل فیبر، میكروب های روده و سیستم دیواره روده این است كه اگر شما به میكروب های روده غذا نرسانید، آنها شما را می خورند.
محققان تاثیرات رژیم های غذایی مختلف دارای میزان متفاوت فیبر و حتی رژیم های فاقد فیبر را بررسی كردند. آنها تعدادی از موش ها را نیز به گونه ای باكتری آلوده كردند كه تاثیر آنها مشابه عملكرد برخی از گونه های مشخص باكتری در انسان همچون التهاب، اسهال و درد بود.
نتیجه این بود : در موش هایی كه رژیم غذایی انها حاوی حدود 15 درصد فیبر بود، ضخامت لایه مخاطی حفظ شده بود و عفونت زیاد نشده بود؛ اما پس از آن كه محققان رژیم بدون فیبر را حتی برای چند روز جایگزین كردند، برخی از میكروب های روده به تدریج به خوردن مخاط رو اوردند.
پژوهشگران حتی رژیم غذایی غنی از فیبر پری بیوتیك را –انواع خالص شده فیبر محلول مشابه آنچه در برخی مكمل ها و مواد غذایی فراوری شده وجود دارد-- آزمایش كردند و متوجه شدند كه چنین رژیمی نیز همان تحلیل لایه مخاطی را در پی دارد.
آنها همچنین مشاهده كردند كه تركیب باكتری ها و حتی انزیم ها براساس ماده غذایی خورانده شده به موش ها تغییر كردند.
تصاویر گرفته شده از لایه مخاطی و سلول های دیواره روده بزرگ كه مخاط را تولید می كنند، نشان داد كه لایه یاد شده با كاهش دریافت فیبر، نازك تر می شود.
در حقیقت، سیر طبیعی در یك روده عادی به این صورت است كه لایه مخاطی همواره در حال ساخته شدن و از بین رفتن است، اما تغییر فعالیت باكتری ها در شرایط كمبود فیبر به این معنی است كه سرعت تحلیل رفتن مخاط بیشتر از تولید آن است.
محققان پس از آلوده كردن موش ها به نوعی باكتری شبیه 'ای كولی'، دریافتند كه این باكتری خطرناك در روده موش هایی كه رژیم غذایی كم فیبر داشتند، بیشتر پرورش پیدا كردند و بسیاری از این موش ها به تدریج علائم بیماری بروز دادند و كاهش وزن پیدا كردند.
بررسی نمونه بافت روده موش های یاد شده نه تنها نازك شدن آن بلكه وجود التهاب گسترده را نیز نشان داد.
روده موش هایی هم كه رژیم غذایی غنی از فیبر داشتند، پس از آلوده شدن به میكروب دچار التهاب شد، اما منطقه آن كوچكتر بود.
به گفته محققان، پیام این تحقیق در واقع موید توصیه دیرینه پزشكان است كه می گویند فیبر حاصل از منابع طبیعی متنوع مصرف كنید . به واقع، رژیم غذایی شما به طور مستقیم روی میكروب های بدن شما و در نتیجه روی وضعیت لایه مخاطی روده و احتمال بیماری شما تاثیر می گذارد .
علمی*9259*
مترجم: سپیده علی كاشانی*انتشار دهنده: امیر كاردان راد