تهران- ایرنا- حجت الاسلام «محسن عرفاتی» مدیر گروه معارف و سرپرست گروه فرهنگ، تاریخ و هنر شبكه جهانی جام جم در گفت و گو با ایرنا؛ راهپیمایان اربعین را سفیران قیام عاشورا دانست و گفت: هركدام از آنها بتوانند این فرهنگ و ارزش ها را به دیگران انتقال دهند، جامعه ای حسینی و با ارزش های والای آزادی خواهی و ایثار ایجاد خواهد شد.

اربعین حسینی(ع)، یادآور قیام سرنوشت ساز عاشورا در سرزمین نینوا است. حماسه ای كه در آن برگزیده ترین بندگان خدا با شجاعت، ایثار و جانفشانی به میدان نبرد با طاغوت زمان رفتند و با ایستادگی در برابر ظلم و استبداد، الگویی شایسته از مكتب فكری امر به معروف و نهی از منكر و دفاع از مظلوم در برابر ظالم برای پیروان حقیقت شدند.

نظرها و روایت های متفاوتی در ارتباط با اربعین امام حسین(ع) وجود دارد؛ برخی معتقدند كه اسیران قیام عاشورا در این هنگامه و 40 روز پس از شهادت سید و سالار شهیدان در مسیر بازگشت از شام به كربلا رسیدند و بعد از زیارت امام حسین(ع) به مدینه رفتند. شماری دیگر از راویان؛ جابربن عبدالله انصاری از اصحاب پیامبر اكرم(ص) را نخستین زایر آرامگاه اباعبدالله الحسین(ع) در روز اربعین 61 هجری قمری می دانند كه از مدینه به طرف كربلا رهسپار شد و پس از آن علما و اولیای الهی، زیارت سیدالشهداء را در اربعین بسیار سفارش كردند.

مكتب فكری و اخلاقی كه امام حسین(ع) با قیام خود بنیان نهاد با گذشت سده ها، هنوز هم در اعماق وجود شیفتگان راه حق، زنده است و نمود آن را می توان در راهپیمایی بزرگ اربعین مشاهده كرد. زمانی كه اندیشه های افراطی و انحرافی همچون داعش می كوشند تا تصویری مخدوش از اسلام و مسلمانان به جهان ارایه دهند، رهپویان اهل بیت(ع) با گردهمایی پرشور خود، پیام اسلام راستین را به جهانیان منتقل می كنند و اوج قدرت اسلام را با راهپیمایی میلیونی خود به طرف میعادگاه شهادت و آزادگی به تصویر می كشند.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت فرارسیدن سالروز اربعین حسینی(ع) با «حجت الاسلام محسن عرفاتی» مدیر گروه معارف و سرپرست گروه فرهنگ، تاریخ و هنر شبكه جهانی جام جم به گفت و گو پرداخت.

حجت الاسلام عرفاتی، عدد 40 را در میان آموزه های دینی خاص ارزیابی كرد و گفت: 40 یا اربعین در روایت ها و آیه های قرآن جایگاه ویژه ای دارد به طور مثال با توجه به آیه 142 سوره اعراف، میقات حضرت موسی(ع) با خدا 40 روز بود، همچنین بر پایه آیه 26سوره مائده، قوم بنی اسراییل به جهت ناسپاسی در برابر نعمت های خداوند به مدت 40 سال در بیابان ها سرگردان شدند.

اگر فردی 40 حدیث بیاموزد كه دیگران از آن بهره ببرند، روز قیامت خداوند او را در جایگاه فقیهی عالم محشور می كند، چنانچه فردی 40 روز برای پروردگار، عبادت خالصانه انجام دهد، آفریدگار چشمه های اخلاص را از قلبش به زبان او جاری می سازد. در نماز شب می بایست 40 مومن را دعا كرد، 40 همسایه در اطراف را بایستی محترم شمرد. همچنین بیشتر پیامبران در 40 سالگی به رسالت مبعوث شده اند. در حقیقت 40 یعنی آن كه استعداد و توانایی های بالقوه انسان تكامل می یابد، به بالفعل تبدیل می شود و به همین دلیل باید 40 را عدد كاملی دانست.

مدیر گروه معارف شبكه جهانی جام جم با اشاره به این كه زیارت اربعین تنها برای امام حسین(ع) توصیه شده، اظهار داشت: پاسداشت اربعین را برای دیگر معصومان(ع) سفارش نكرده اند. امام حسن عسگری(ع) در روایتی معروف فرمود كه یكی از ویژگی های مومن، زیارت آرامگاه سیدالشهداء در سالروز اربعین شهادت ایشان محسوب می شود. همچنان كه نماز ستون دین به شمار می رود، شناخت پیام عاشورا نیز ستون ولایت است. زمانی كه پیام عاشورا را مومنان درمی یابند و این مهم با رشد در جامعه جریان پیدا می كند، حادثه كربلا در اربعین به فعلیت، بلوغ و تكامل می رسد.

سرپرست گروه فرهنگ، تاریخ و هنر شبكه جام جم؛ سفارش به پیاده روی در سالروز اربعین سیدالشهداء را به مفهوم حركت در جهت مقصد و مقصود دانست و بیان كرد: این حركت خاضعانه دربردارنده آموزه های بسیار غنی برای پیروانان حق است. امام حسین(ع) هدف و آرمان نجات بندگان خداوند از جهالت و گمراهی ضلالت را برای قیام و حماسه كربلا مطرح می كند. در فرازی از زیارت نامه امام حسین(ع) در اربعین می خوانیم: «امام حسین جانش را در راه تو بذل كرد تا بندگانت را از جهالت و سرگرداني گمراهي برهاند.»

سومین امام شیعیان در سفری به كربلا، داستان حضرت موسی(ع) و آیه های مربوط به آن در ارتباط با رویارویی با فرعون و قوم بنی اسراییل را نقل می كند و می فرماید كه اكنون نیز این اتفاق در حال وقوع است و من همانند حضرت موسی(ع) در برابر یزید در جایگاه فرعون قرار گرفته ایم و رسالت من بیداری مردم از جهالت و گمراهی محسوب می شود. بنابراین باید این آرمان و هدف ها را برای زایران كربلا تبیین و تشریح كرد.

وی در ادامه افزود: اگر پرچم سیدالشهداء برافراشته شود همه هدف ها و آرمان های پیامبران تحقق خواهد یافت. 20 میلیون زایر در اربعین حسینی به طرف كربلا حركت می كنند كه در حقیقت سفیران قیام عاشورا هستند و بی تردید می توانند در گسترش فرهنگ عاشورایی گامی موثر بردارند و اگر هركدام از آنها بتوانند این فرهنگ و ارزش ها را به دیگران انتقال دهند، جامعه ای حسینی و با ارزش های والای آزادی خواهی و ایثار ایجاد خواهد شد. راهپیمایی اربعین امری نمادین به شمار می رود و هر فردی با گام برداشتن در مسیر امام حسین(ع) از اجر و ثواب راهپیمایی اربعین برخوردار می شود.

حجت الاسلام عرفاتی در ادامه، افرادی را كه با نیت زیارت امام حسین(ع) حركت می كنند، سفیر ایشان معرفی كرد و گفت: سومین امام شیعیان در روز عاشورا می فرماید:« اگر رهنمودها و نصحیت های من در شما اثر نمی كند به دلیل آن است كه شكم های شما با حرام پر شده است.» در جامعه ای كه با نام و عشق سیدالشهداء مزین شده است نباید حرام، فساد و دزدی باشد و باید با ترویج فرهنگ عاشورایی، این ارزش ها را در جامعه نهادینه كرد.

مدیر گروه معارف شبكه جهانی جام جم در ارتباط با ابعاد اجتماعی راهپیمایی اربعین، اظهار داشت: از اربعین به عنوان شعار اسلام و تشیع نام می برند و شعار مفهوم نشان و علامت را دربردارد. اربعین فرصتی مغتنم برای حضور یافتن مسلمانان است كه این امر به عنوان بُعد اجتماعی چنین گردهمایی بزرگی محسوب می شود و با این تجمع امام حسین(ع) و اهدافش را همگان می شناسند و این راهپیمایی بزرگ تاكنون باعث شده تا افكار عمومی جهان به این مساله معطوف شود. خداوند می فرماید: «هر فردی كه شعایر الهی را حفظ كند از تقوای قلبش است.» اینك راهپیمایی اربعین حسینی؛ شعار، نشانه، پرچم و علم مسلمانان به شمار می رود و وقوع آن بزرگترین تجمع تشیع و اسلام را عینیت می بخشد.

وی با اشاره به این كه شمار حاجیان در مراسم حج دو تا سه میلیون تن است و در اربعین 20 میلیون زایر به زیارت حرم امام حسین(ع) مشرف می شوند، یادآور شد: این تجمع خیلی اهمیت دارد به همین دلیل گفته اند كه زیارت سیدالشهدا(ع) افضل الحج است. از این فرصت مسلمانان می توانند برای برطرف ساختن تمام مشكلات جامعه مسلمان بهره ببرند و برای برطرف كردن آنها به همفكری و هم افزایی با هم بپردازند. زیارت اربعین فرصتی مغتنم برای كسب فضیلت های اخلاقی و معنوی محسوب می شود چراكه ولایت باب توحید است.

سرپرست گروه فرهنگ، تاریخ و هنر شبكه جام جم با بیان جایگاه جماعت در اسلام، به ارزش نماز جماعت اشاره كرد و بیان داشت: راهپیمایی اربعین نیز به عنوان یك تولید قدرت برای جهان اسلام به شمار می رود و در روایت های مختلف تصریح شده است كه با تجمع و گردهمایی های این گونه، قدرت و نفوذ اسلام را باید به رخ مخالفان و دشمنان كشید؛ نماز جماعت، حج و راهپیمایی اربعین هر كدام یك فرصت برای تولید قدرت و انعكاس قدرت اسلام است و چون كه نمی توان در حج، مصالح اسلام را دنبال و پیگیری كرد، بنابراین بهترین مكان قدرت نمایی اسلام، گردهمایی اربعین محسوب می شود.

حجت الاسلام عرفاتی امام حسین(ع) را مظهر و نماد حریت، آزادگی و پرچم دار مبارزه با ظلم خواند و تصریح كرد: مكتب سیدالشهداء متعلق به تمام ادیان، اعصار و دوره ها است چراكه پسر رسول خدا(ص) بزرگترین پرچم آزادگی جهان را برافراشت، بنابراین باید تمام حق طلبان جهان حول محور مكتب رحمانیت و عطوفت او جمع شوند و زمانی كه تمام مسلمانان زیر یك پرچم و مكتب بیایند، عقاید انحرافی و افراطی در اقلیت قرار می گیرند. خشونت هایی كه در حال حاضر جهان اسلام گرفتار آن است به دلیل فاصله گرفتن از مكتب روشن گر اسلام روی داده و اگر بتوان شور و شعور حسینی را بیدار كرد، دشمنان منزوی خواهند شد. اندیشه ها و افكار افراطی با تبلیغات و شبه افكنی های خود می خواهند كه شیعه و سنی را در برابر یكدیگر قرار دهند و این خطرناك است اما با اتحاد جهان اسلام آنها در دستیابی به هدف خود مبنی بر تفرقه افكنی ناكام خواهند ماند. نباید مروج و ترویج دهنده جدایی، انفكاك، تشتت و تفرقه در جهان اسلام بود و باید همواره شور حسینی را تبیین كرد تا اسلام ستیزی از میان برود.

مدیر گروه معارف شبكه جهانی جام جم با بیان آن كه اگر شور حسینی نهادینه شود، موج اسلام هراسی نیز از میان خواهد رفت، گفت: زمانی كه پیام امام حسین(ع) به درستی منعكس شود، همه آن را خواهند پذیرفت. امام رضا(ع) می فرماید: اگر محاسن پیام ما را به درستی به جهان برسانید همگان آن را خواهند پذیرفت. چون كه اهل بیت(ع) مطابق فطرت ها حرف زده اند و كلام معصومان را فطرت های پاك می پذیرند و خدایی كه فطرت انسان را آفریده همان پروردگاری است كه امامان(ع) را برای هدایت فرستاد. سراسر قیام امام حسین(ع) را حماسه و شور تشكیل می دهد و جوانان به دلیل انرژی كه دارند مشتاق شور هستند و وظیفه و هنر ما این است كه این مبانی و پیام را به درستی انتقال دهیم.

وی در ادامه رحمت امام حسین(ع) را وسیع و گسترده خواند و اظهار داشت: تمام بشر از ظلم متنفر و بیزار هستند و با توجه به این كه سیدالشهداء پرچم دار ظلم ستیزی است، به همین علت همه می توانند حول بیرق امام حسین(ع) جمع شوند. رسانه ها وظیفه دارند تا پیام این گردهمایی را به درستی به جهان مخابره و منتقل كنند و در حقیقت آنها باید بلندگوی قیام عاشورا كه منجی بشریت است، باشند و با ساختن كلیپ، نماهنگ، مستند و تله فیلم های تاثیرگذار، عمق این پیام را انتقال دهند و هنرمندانه حقیقت آن را انعكاس دهند و هر فردی با هر توان و هنری كه دارد، آثار خوب و تاثیر گذار خلق كند تا این ارزش ها نهادینه شوند. اگر این گردهمایی و قدرت نمایی متعلق به جبهه مخالف و دشمنان اسلام بود در این ارتباط سرمایه گذاری های چشم گیری می كردند.

حجت الاسلام عرفاتی در پایان استقبال و مشاركت گسترده جوانان را در راهپیمایی اربعین ناشی از وجود شور و شعور در حماسه كربلا دانست و یادآور شد: جوانان نیازمند شور و احساس هستند. در حالی كه جایگاه شور در قلب است، شعور از تفكر و اندیشه انسان نشات می گیرد. قیام عاشورا می تواند شور و هیجان را كه جوانان طالب آن هستند به آنها انتقال دهد و به همین علت است كه بیشتر جوانان با اشتیاق و با هر اعتقاد، گرایش و سلیقه ای در این گردهمایی حاضر می شوند و این نشانه وجود شور و شعور در این حماسه است و رسانه ها بایستی كه این شور، شعور، عطوفت و ظلم ستیزی را در قیام امام حسین(ع) انعكاس دهند.
*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مهسا شریفی **انتشار دهنده: شهربانو جمعه
**پژوهشم 2059**9131
ایرنا مقاله كانالی برای انعكاس مقاله های اندیشكده ها - پژوهشكده ها - دانشكده ها - مراكز تحقیقاتی و رسانه های ایران و جهان*