شيراز - ايرنا - يكي از آرمان هاي اصلي نظام اسلامي كه درآموزه هاي معنوي دين مبين اسلام نيز برآن تاكيد شده كاهش فاصله طبقاتي و بهره مندي همه اقشار جامعه از خدمات است، اين رويكرد در حوزه سلامت بيشتر اهميت داردكه با گسترش خدمات بيمارستاني در مناطق جنوب و شرق شيراز و مناطق كمتر توسعه يافته استان محقق مي شود.

به گزارش ايرنا ، انتقاداتي به مسئولان دانشگاه علوم پزشكي شيراز در باره تراكم بيمارستان ها در مناطق شمال و غرب شيراز مي شود و گهگاه در اين زمينه شاهد صدور بيانيه ها و واكنش برخي تشكل هاي دانشجويي نيز هستيم اما رئيس و معاونان دانشگاه علوم پزشكي شيراز هرگونه تبعيض و شمال شهري يا جنوبي بودن خدمات سلامت را رد مي كنند.
آنان معتقدند: خدمات سلامت در شيراز و در استان فارس به صورت مساوي به همه مردم داده مي شود و دراين زمينه خيابان هاي شمال شهر با جنوب و شرق شهر تفاوتي ندارند .
دستيابي به عدالت در سلامت در سياست هاي ابلاغي مقام معظم رهبري در حوزه سلامت نيز برجسته و چشمگير است ، آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي در اجراي بند يك اصل 110 قانون اساسي با ابلاغ سياستهاي كلي سلامت از جمله مواردي كه مورد تاكيد قرار داده اند دستيابي به عدالت در سلامت است .
در سياست هاي ابلاغي سلامت ، تفكيك وظايف توليت، تأمين مالي و تدارك خدمات در حوزه سلامت با هدف پاسخگويي، تحقق عدالت و ارائه خدمات درماني مطلوب به مردم و افزايش و بهبود كيفيت و ايمني خدمات و مراقبت‌هاي جامع و يكپارچه سلامت با محوريت عدالت و پاسخگويي، اطلاع رساني شفاف، اثربخشي، كارآيي و بهره‌وري در قالب شبكه بهداشتي و درماني منطبق برنظام سطح بندي و ارجاع مورد تاكيد قرار گرفته است .
موضوعي كه در شيراز بايد بيشتر بر آن نگريست تا ايده عدالت در سلامت بهتر و روشن تر نمايان شود نگاهي به پروژه هايي است كه در سالهاي اخير در اين كلان شهر كلنگ زني شده است .
اينكه در سالهاي قبل گرايش و تمايل سرمايه گذاران براي احداث بيمارستان در مناطق نسبتا برخوردار شيراز بيشتر بوده است شكي نيست ، بيمارستان هاي ارديبهشت ، دنا ، مركزي ام آر آي ، كوثر ، مادر و كودك غدير و شمار ديگري از 12 بيمارستاني كه در 20 سال اخير در اين شهر ساخته شده در مناطق نسبتا توسعه يافته شهر بوده است اما اين رويه در سالهاي اخير توسط دانشگاه علوم پزشكي شيراز تغيير كرده و سرمايه گذاران و خيران را براي ساخت بيمارستان در شرق و جنوب شهر ترغيب كرده است .
بيمارستان حضرت احمد ابن موسي(ع) كه درمانگاه تخصصي آن اخيرا به بهره برداري رسيد از جمله مراكز درماني است كه در انتهاي بلوار رسول اعظم در شرق شيراز در حال احداث است.
اين بيمارستان در مردادماه سال 90 توسط مجمع خيرين سلامت فارس كلنگ زني شد و به گفته رئيس هيات امناي مجمع خيرين تامين سلامت فارس قرار شد، اين بيمارستان 200 تخت خوابي در محل بزرگراه حضرت رسول اعظم (ص) و با مشاركت 150 ميليارد ريالي خيرين و كمك 150 ميليارد ريالي وزارت بهداشت و درمان در مدت سه سال احداث شود.
البته اين فاز يك اين بيمارستان بود و قرار شد، بيمارستان رسول اعظم در سه فاز ساخته شود به طوري كه هر فاز 200 تختخواب كه در نهايت 600 تخت خواب را شامل مي شود.
ساخت بيمارستان رسول اعظم تنها پروژه بهداشتي درماني شرق و جنوب شهر شيراز نيست بلكه ساخت دو بيمارستان بزرگ ديگر در بلوار مدرس و بلوار رحمت از برنامه هايي است كه به همت خيرين در حال پيگيري است.
دكتر محمد هادي ايمانيه رئيس دانشگاه علوم پزشكي شيراز دراين زمينه گفت : براي ساخت بيمارستان طوبي در جنوب بلوار رحمت با همكاري شهرداري و خيرين زمين تملك شده است .
رئيس دانشگاه علوم پزشكي شيراز افزود: يكي از خيرين نيكوكار براي ساخت بيمارستاني در بلوار مدرس اعلام آمادگي كامل كرده و هزينه ساخت را نيز فراهم كرده است.
ايمانيه همچنين به ساخت دو درمانگاه تخصصي و فوق تخصصي و افتتاح يك بيمارستان ديگر اشاره كرد و گفت: بيمارستان نيروي هوايي در بلوار مدرس قرار دارد كه براي استفاده عموم مردم ساخته شده است .
وي افزود: درمانگاه تخصصي و فوق تخصصي حضرت زينب(س) نيز در كنار بيمارستان زينبيه با مشاركت خيرين نيك انديش در حال ساخت است و به عموم مردم شيراز خدمات مي دهد .
به گفته رئيس دانشگاه علوم پزشكي شيراز با افتتاح و بهره‌برداري از پروژه‌هايي كه در جنوب و شرق شيراز در حال ساخت مي‌ باشد، تحول بزرگي در ارائه خدمات بهداشتي و درماني به مردم اين منطقه صورت مي‌گيرد.
وي اضافه كرد : احداث بيمارستان در مناطق شرق و جنوب شيراز از جمله نيازهاي اساسي اين شهر است و ما با كمك خيرين و نيكوكاران براي احداث بيمارستان در اين مناطق استقبال مي كنيم.
ايمانيه افزود: احداث بيمارستان دراين مناطق از نيازهاي اساسي مردم و از آرزوهاي ديرين ما بشمار مي آيد.
وي ادامه داد : احداث بيمارستان جديد در شيراز ممنوع است مگر اينكه در مناطقي باشد كه به عنوان نياز اساسي شهر قلمداد شود كه بيشتر اين نياز در مناطق شرق و جنوب شهر محسوس است.
او اضافه كرد:مردم اين مناطق با توجه به اين كه توان مالي ضعيف تري دارند توان پرداخت تعرفه هاي بيمارستان هاي خصوصي را ندارند لذا مي طلبد كه خيرين و دولت در احداث بيمارستان در اين منطقه مشاركت بيشتر داشته باشند.
وي بر لزوم توجه به مقوله پيشگيري هم تاكيد كرد و گفت: پيشنهاد شده است كه در كنار بيمارستانهاييي كه احداث مي شود واحد آموزش سلامت و پيشگيري نيز ايجاد شود زيرا هر چه درمانگاه و بيمارستان ساخته شود اگر روي پيشگيري تاكيد نكنيم كاري بيهوده انجام داده ايم.
از ديگر طرح هايي كه اخيرا در سفر وزير بهداشت و درمان كلنگ آن به زمين خورد و شائبه تراكم بيمارستان ها در نقاط نسبتا برخوردار شيراز را كمرنگ كرد و موضوع سلامت در شيراز را به عدات نزديكتر نمود ، احداث بيمارستان جديد در منطقه ميانرود شيراز است.
با اين اقدام، زمينه هاي دسترسي عادلانه ساكنان منطقه جنوب شيراز به خدمات سلامت با وجود ديگر مراكز موجود، گسترده تر مي شود و با توزيع كارشناسانه در نيازسنجي ارايه خدمت، مردم اين منطقه از شيراز نيز همانند مناطق شمال، شرق و غرب شيراز، از خدمات درماني بهره مند مي شوند.
بيمارستان منطقه ميانرود شيراز به عنوان پروژه اي موثر در ارتقاي خدمات سلامت به مردم جنوب شهر شيراز، با حضور وزير بهداشت، در زميني به مساحت 20هكتار، كلنگ زني شد.
اين بيمارستان در 45متري فرزانگان، اراضي احمدآباد كوه پهن با زيربناي حدود 65هزار مترمربع، با 700تخت بيمارستاني، ساخته مي شود .
پيش بيني شده براي ساخت اين بيمارستان، حدود 200 ميليارد تومان و براي تجهيز آن نيز بيش از 100 ميليارد تومان اعتبار صرف شود.
استاندار فارس در آيين كلنگ زني بيمارستان ميانرود گفت: در سفر پيشين وزير بهداشت به استان فارس (بهمن 94)، از ايشان درخواست كرديم كه به ساخت مراكز درماني در تمام نقاط شيراز توجه ويژه اي شود و امروز اين كلنگ زني در پاسخ به اين تقاضا صورت گرفت.
سيد محمدعلي افشاني با اشاره به ضرورت احداث بيمارستان در جنوب شيراز و مناطق محروم اين شهر افزود: امروز اين امر با كلنگ زني اين بيمارستان در منطقه ميانرود، محقق شد.
بسياري از افراد بستري در بيمارستان هاي دولتي و دانشگاهي در شيرازاز جمله بيمارستان هاي نمازي و شهيد فقيهي را افراد با سطح درآمدي متوسط به پايين تشكيل مي دهند و معمولا افراد متمول ترجيح مي دهند در بيمارستان هاي خصوصي خدمات دريافت كنند .
علاوه بر اين درمانگاههاي فوق تخصصي شهيد مطهري و امام رضا (ع) نيز در شيراز ارائه كننده خدمات فوق تخصصي به همه مردم شيراز و البته بيشتر به طبقات آسيب پذير جامعه هستند .
مجمع دانشجويان عدالتخواه دانشگاه هاي شيراز اخيرا در بيانيه اي خطاب به دانشگاه علوم پزشكي خواستار پاسخگويي در مورد نحوه ساخت بيمارستان ها در شمال شهر و نقاط خاص اين شهر شد.
در بخشي از اين بيانيه با موضوع بيانيه تحليلي مجمع دانشجويان عدالتخواه شيراز پيرامون ساخت بيمارستان هاي جديد در شمال شهر شيراز آمده است : پيرامون مساله سلامت و ضرورت و نقصان هاي آن در جامعه فعليمان سخن زياد رفته و همه به آنها واقفيم و مي دانيم كه يك ركن ركين تحقق جامعه عدالت محور و پيشرفته، گسترش همه گير خدمات حرفه اي سلامت ارزان مي باشد. همه گيري به معناي امكان دسترسي و بهره مندي قشر مستضعف جامعه همپاي اغنياي قوم مي باشد. حرفه اي بدان معنا كه خدمت ارائه شده در اعلي درجه كيفيت علمي و عملي و منطبق بر دقيق ترين و روزآمدترين مباحث مراكز پزشكي درماني باشد. و ارزان بدان معنا كه همه افراد با هر بضاعتي درمان مطلوب را دريافت كنند. لذا تمام تصميمات مسئولين حوزه بهداشت و درمان بايد با اين سه عنوان مذكور درآميخته باشد و بايد اين سه ركن و پايه اصلي لحاظ شوند.
اين بيانيه مي افزايد : مسئولين اسلامي در مساله ساخت و پرداخت كشور و حركت به سمت پيشرفت بايد دائما و پيوسته مقوله عدالت اجتماعي را مدنظر داشته باشند و تصميمات خود را منبعث از اين فرضيه عظيم ببينند. حاكمي كه دستگاه محاسباتي و مديريتي وي و ذهن و فكر او بر اساس عدل و قسط تنظيم شده باشد، اقدامي جز در چارچوب اين مهم رقم نخواهد زد و اگر غير از اين را در مجموعه تحت امر خويش بيابد بي درنگ سد راه آن خواهد شد و از عذرخواهي از مردم ابايي ندارد.
اين تشكل نوشت:تاسف بار است كه مسئولين در مقام حرف و سخن، زبان به لزوم برقراري عدالت و توجه به مستضعفين مي گشايند اما هنگامه عمل و اقدام كه مي شود، باز هم پارك ها به شمال غرب مي روند، باز هم بيمارستان ها به شمال و شمال غرب كوچ مي كنند .
اين بيانيه ساخت بيمارستان محمد رسول الله در شمال غرب شيراز را به عنوان مصداق و نمونه بي عدالتي در سلامت عنوان كرده و نوشته است : ابر بيمارستان محمد رسول الله را بايد در همين دستگاه مورد نقد و بررسي و تحليل قرار داد. بايد سنجيد كه آيا اين بيمارستان مي تواند قدمي در راستاي بهبود وضعيت عدالت اجتماعي در شيراز و فارس بردارد؟ آيا در 1300 تخت حسيني الهاشمي سهمي براي شرق شيراز هم محفوظ است يا باز هم بايد اين نقد را به نسيه وعده واگذاشت؟ آيا اصلا ضرورت دارد تمام تخت ها در شيراز به پا شوند؟ اينها را به عنوان مقدمه عرض كرديم تا در چند عنوان كلي مطالبي را به متوليان امر مذكور گوشزد كنيم، باشد كه مفيد به فايده باشد.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي شيراز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به بيانيه دانشجويان اظهار داشت : دغدغه دانشجويان در اين زمينه قابل ستايش و با ارزش است اما همه تلا ش ما اين است كه خدمات سلامت در شمال ، شرق ، غرب و جنوب شيراز به صورت مساوي تقسيم شود .
ايمانيه افزود: اجراي دو طرح بزرگ تحول سلامت و پزشك خانواده در شيراز ما را تا حدود زيادي به اين اهداف رسانده است اكنون دور افتاده ترين نقطه شيراز و در حاشيه ترين نقطه اين شهر نيز از خدمات مراكز جامع سلامت بهره مند است ، پزشكان خانواده اكنون در جاهايي مستقر هستند و خدمات تخصصي و فوق تخصصي در مناطقي از شيراز و ديگر شهرستان هاي فارس ارائه مي شود كه تا يك دهه قبل هيچ خبري از اين خدمات نبود.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي شيراز گفت : در كدام شهر كشور مي توان با ويزيت پزشكان خانواده از خدمات سلامت در عالي ترين سطح آن استفاده كرد ، در كدام شهر كشور با تشكيل پرونده الكترونيك براي مراجعان به پزشك خانواده ، ديابت ، چربي خون ، قند خون ، چاقي ، مسايل روانشناسي و تغذيه و دندانپزشكي آنان رصد و پايش مي شود.
وي ادامه داد : همه اين خدمات در مراكز جامع سلامت در شيراز در همه نقاط اين شهر ارائه مي گردد ، دانشجويان ، خبرنگاران ، كارگران و هر قشري از جامعه كه دراين زمينه ترديدي داشته باشد مي توانند از اين مراكز بازديد كنند و نظر واقعي قشر آسيب پذير را جويا شوند .
خبرنگار : نيكنام خشنودي ** انتشاردهنده: غلامرضا مالك زاده
6113 / 1876