به گزارش ایرنا، وی این مطلب را در راه بازگشت از سفر دوره ای خود به پاكستان و ازبكستان، در داخل هواپیما و در گفت وگو با خبرنگاران و روزنامه نگاران همراه خود مطرح كرد.
روزنامه های تركیه گفته های اردوغان به ویژه در ارتباط با پیوستن این كشور به شانگهای را عنوان نخست شماره های روز یكشنبه خود انتخاب كرده اند.
او با تأكید بر اینكه اتحادیه اروپا 53 سال است كه تركیه را سر می دواند و هیچگاه در مورد تركیه به خیر نیندیشیده است، گفت: موضوع عضویت در اتحادیه اروپا برای تركیه گریز ناپذیر نیست و با انتقاد از كشورهای اروپایی كه خاك خود را مأمن امنی برای فعالیت تروریست ها (پ.ك.ك) كرده اند، گفته است: پیوستن تركیه به سازمان همكاری شانگهای، موجب فرح و راحتی این كشور خواهد شد.
او با یادآوری اینكه موضوع پیوستن كشورش به شانگهای را به رئیس جمهوری روسیه مطرح كرده، افزود: پوتین گفته است این موضوع را در درست بررسی قرار داریم.
اردوغان با انتقاد از بدقولی و عمل نكردن اتحادیه اروپا به تعهدات خود در قبال تركیه، گفت: تا پایان سال جاری میلادی منتظر می مانیم؛ نشد، این پرونده را می بندیم.
تركیه از سال 2005 میلادی به طور رسمی مذاكرات عضویت با اتحادیه اروپا را آغاز كرده اما تاكنون پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است.
روابط تركیه با اتحادیه اروپا به ویژه پس از كودتای نافرجام 15 جولای گذشته، اجرای مقررات حالت فوق العاده در كشور، لغو مصونیت سیاسی حزب كردی دمكراتیك خلق ها با 59 كرسی به عنوان سومین حزب بزرگ در پارلمان تركیه، بازداشت رهبران و 10 نماینده این حزب به اتهام همكاری و همدستی با پ.ك.ك، بركناری شهرداران منتخب مناطق كردنشین از این حزب، اقدامات علیه رسانه های مخالف با اتهام همكاری با سازمان های تروریستی فتو و پ.ك.ك و برخی رهیافت های دولت آنكارا كه از منظر اتحادیه اروپا نقض حقوق بشر و غیر دمكراتیك ارزیابی شده، رو به وخامت گذاشته است.
از سوی دیگر خودداری اروپا از لغو روادید برای شهروندان تركیه در قبال قرارداد بازپس گیری پناهجویان خارجی فراری به اروپا، عمل نكردن به تعهد كمك سه میلیارد یورویی برای تأمین بخشی از هزینه های اسكان حدود سه میلیون آواره سوری و عراقی در این كشور، از جمله مهمترین موارد تنش آفرین در روابط تركیه با اتحادیه اروپا است.
اما موضوع پیوستن تركیه به سازمان همكاری شانگهای، تازگی ندارد و این را اردوغان در سال های گذشته كه از بی مهری اروپا نسبت به كشورش عصبانی شده بود، مطرح كرده بود.
عضویت تركیه در شانگهای به عنوان كشوری كه عضو پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) است٬ از نظر امكان پذیری بسیار بحث انگیز است. برخی كارشناسان این عضویت را مانعی برای پیوستن تركیه به شانگهای ارزیابی نمی كنند اما برخی دیگر با توجه به تعهدات تركیه و اصول و شرایط عضویت كشورها در شانگهای٬ بسیار دشوار ارزیابی كرده و به نوعی موضوع روز كردن برای فرافكنی برخی مشكلات و دغدغه های امنیتی، اقتصادی و سیاسی و مدیریت بحران برای حداكثر سازی منافع و اهداف دولت آنكارا ارزیابی می كنند.
خاورم/2011**2041**انتشار دهنده: سید شاهپور حسینی
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۵
آنكارا- ایرنا- رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه به دنبال بروز تنش جدی در روابط این كشور با اتحادیه اروپا و تهدیدهای برخی مقامات اروپایی در تعلیق مذاكرات عضویت تركیه، دوباره موضوع پیوستن این كشور به سازمان همكاری شانگهای را مطرح كرده است.