آدینه محمد سویدانلویی چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: قرار بود كاوشگران چینی متشكل از 12 نفر باشند كه هم اكنون هفت نفر آنان در این مكان مستقر شده اند.
وی مدت زمان كاوش كاوشگران چینی در تپه باستانی ارگ نادری شیروان را 40 روز دانست و گفت: در آینده نزدیك یك گروه فرانسوی به این هیات ملحق خواهد شد.
وی با بیان اینكه گروهی از باستان شناسان آمریكایی هم به این منطقه سفر می كنند، اظهار امیدواری كرد كه با ورود این هیات و تشكیل گروه كاوشگری چهارجانبه بتوان در مدت پنج سال به نتایج قابل قبولی از شكل گیری این تپه باستانی و سرگذشت آن دست پیدا كرد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی با بیان اینكه چینی ها با تجهیزات پیشرفته خود خیلی در واكاوی تپه كمك خواهند كرد، گفت: همزمان با این كاوش، برج و باروی ارگ هم مرمت و ایجاد خواهد شد تا این منطقه به یك قطب گردشگری تبدیل شود.
سویدانلویی در پاسخ به اینكه چرا هیات چینی تپه ارگ نادری در شیروان را انتخاب كرده اند، افزود: آنان علاقه مند هستند ببینند در گذشته دور ایران چه اشتراكات فرهنگی با كشور چین داشته كه در این خصوص مكان های متعددی را بازدید و اینجا را انتخاب كرده اند زیرا كه براساس یافته ها یكی از مهم ترین ویژگی های این تپه این است كه در 11 هزار سال گذشته حیات در این منطقه ادامه داشته است.
تپه باستانی ارگ نادری با ثبت تاریخی 703 در آثار ملی ایران در حال حاضر عظیم ترین و مهم ترین محوطه باستانی شمال شرق ایران و اولین مركز فرهنگ و تمدن خراسان شمالی است.
این اثر باستانی مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد است و از اولین محوطه های مسكونی حاشیه رودخانه اترك محسوب می شود.
تپه باستانی ارگ نادری همانند كوهی در داخل شهر كهن و باستانی شیروان قرار گرفته است كه بر دشت شیروان اشراف دارد و رودخانه اترك از كنار آن می گذرد.
تپه باستانی ارگ نادری شیروان بزرگترین تپه دست ریز خاكی ایران 25 متر ارتفاع و 90 متر قطر دارد كه به علت فرسایش از ارتفاع تپه كاسته شده است.
این تپه سابقا مركز حكومت و فرماندهی شمال خراسان بود كه این بنای تاریخی دارای حصار و چهار برج مرتفع بود و عمارت حاكم بر بلندایش مستقر بود و دور تا دور آن دیوار شهر بند قرار داشت.
سفال های به دست آمده از تپه باستانی ارگ شیروان نظیر تپه باستانی است و نوع سفال ها قرمز با نقوش سیاه مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد می باشد كه به عنوان كهن ترین زیستگاه خراسان شمالی مورد تحقیق و بررسی و پژوهش باستان شناسان ایرانی و خارجی قرار گرفته است.
تپه باستانی ارگ شیروان در روزگاران گذشته محل برگزاری مسابقات كشتی پهلوانی باچوخه خراسان بود كه این بنای تاریخی برای چندمین بار اخیرا آذرماه 89 توسط باستان شناسان گمانه زنی گردید و این تپه باستانی مهم ترین بنای تاریخی و سند هویت قدیمی ترین پایتخت شمال خراسان است.
یك پژوهشگر و محقق شیروانی با بیان اینكه این كاوش ها می تواند منطقه را به یكی از مراكز مهم مطالعات تاریخی خراسان شمالی تبدیل كند گفت: همچنین مرمت و ساماندهی این اثر موجب جذب گردشگر، حفظ هویت شیروان و حفظ اثر تاریخی می شود چرا كه این تپه تاریخی با این قدمت نشان دهنده آن است كه شیروان با آمدن اقوام مختلف قدمت خود را حفظ كرده است.
محمد اسماعیل مقیمی در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: تپه تاریخی ارگ نادری شیروان نه تنها در استان مهم است بلكه از مهم ترین آثار تاریخی كشور است كه محل شكل گیری اولین جوامع روستایی بوده كه هویت شهری شیروان با شكل گیری یك جامعه روستایی كوچك در هفت هزار سال قبل شكل گرفته است.
وی با اشاره به گمانه زنی های صورت گرفته بر روی این تپه در سال های 89 و 90 گفت: این گمانه زنی ها هویت شهری شیروان را سه هزار سال عقب تر برد.
مقیمی افزود: این اثر تاریخی ظرفیت خوبی برای شهرستان است چرا كه تپه ارگ نادری یكی از مهم ترین استقرارگاه های هفت هزار ساله بشر در خطه شمال خراسان محسوب می شود.
تاكنون 55 اثر تاریخی در شهرستان 157 هزار نفری شیروان كه به عنوان دومین شهر پرجمعیت خراسان شمالی در 60 كیلومتری شرق بجنورد قرار دارد در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
7186/ 6042 خبرنگار: فاطمه مقدسی باجگیران** انتشار دهنده: سیدحسین قدسی
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۴۴
بجنورد - ایرنا- مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی از سفر باستان شناسان كشورهای فرانسه، چین و آمریكا برای كاوش تپه تاریخی ارگ نادری در شیروان خبر داد و گفت: در این پیوند، باستان شناسان چین پنجشنبه گذشته وارد استان شده اند.