تهران-ايرنا- بازگشايي سفارت اسلووني در تهران همزمان با سفر رييس جمهوري اين كشور به ايران در هفته گذشته، علاوه بر گسترش مناسبات و تعميق روابط ديپلماتيك دو جانبه، بيانگر عزم و اراده سياسي دو كشور براي شتاب در توسعه روابط اقتصادي و تجاري تهران – لوبليانا است.

به گزارش خبرنگار سياسي ايرنا، باروت پاخور رييس جمهوري اسلووني هفته گذشته به همراه يك هيات 50 نفره اقتصادي و به منظور انجام ديدار رسمي و مذاكرات دوجانبه سياسي و اقتصادي با مقامات ايران به تهران آمد.
مذاكرات دو جانبه هيات هاي سياسي - اقتصادي اسلووني و ايران پس از برگزاري مراسم استقبال رسمي و ديدار باروت پاخور رييس جمهوري اسلووني و حجت الاسلام والمسلمين حسن روحاني رييس جمهوري اسلامي ايران در مجموعه فرهنگي- تاريخي سعدآباد تهران و بازگشايي سفارت اسلووني در تهران از برنامه هاي سفر اين مقام اسلووني بود.
سفارت جمهوري اسلووني در تهران از بيست و سوم اسفندماه 1391 به خاطر سياست هاي رياضت اقتصادي اين كشور بسته شده بود.

** امضاي سه سند همكاري ميان ايران و اسلووني
حسن روحاني در نشست خبري مشترك با همتاي اسلوونيايي خود تاكيد كرد كه سفارت اين كشور در جريان اين سفر در تهران بازگشايي مي شود كه اين سخنان نشانگر اراده قوي دو كشور براي توسعه روابط دو جانبه است.
بلافاصله همان روز مذاكرات دوجانبه وچند جانبه روساي جمهوري دو كشور، فعالان اقتصادي و تجاري دو كشور نيز آغاز شد و دو طرف در نشستي مشترك راه هاي گسترش همكاري ميان تهران- ليوبليانا را بررسي كردند. در جريان اين مذاكرات سه سند همكاري ميان ايران و اسلووني در حضور روساي جمهوري اين دو كشور در زمينه هاي اقتصادي، فناوري و نانو زيستي به امضا رسيد.
اين در حالي بود كه ارديبهشت ماه سال جاري نيز نشست مشترك اقتصادي دو كشور در اتاق ايران برگزار شده بود و شماري از مديران و نمايندگان شركت‌هاي تجاري و اقتصادي و بانك‌هاي اسلووني، درباره راه‌هاي توسعه همكاري جمهوري اسلامي ايران و اسلووني تبادل نظر كرده بودند.
روحاني در نشست خبري با همتاي خود تصريح كرد كه «جمهوري اسلامي ايران براي روابط با اتحاديه اروپا اهميت زيادي قائل است و اين ديدار هم در مسير استحكام روابط ايران با اتحاديه اروپا و توسعه روابط دو جانبه بين دو كشور دوست -ايران و اسلووني- بود.»
روساي جمهوري دو كشور همچنين در بخشي از مذاكرات در خصوص اهميت توافق هسته اي و برجام صحبت كردند و تاكيد كردند: «ايران و اتحاديه اروپا با هم به دنبال استحكام اين روابط چند جانبه و استفاده از فرصت هاي بوجود آمده در پسا تحريم هستند.»
رييس جمهوري اسلووني نيز با ابراز خرسندي از نتيجه بخش بودن مذاكرات 1+5، از اتحاديه اروپا تشكر كرد و گفت: از همه طرفين درخواست مي كنم به تعهدات خود در قرارداد پايبند باشند.
باروت پاخور دليل اصلي و تصميم براي سفرش به ايران را «تعهد عالي و استثنايي بود كه رهبري و رييس جمهوري ايران براي ارائه راهكارهاي ديپلماتيك براي پايان دادن به مناقشات خود داشتند»، عنوان كرد.
محمدجواد ظريف وزير امور خارجه نيز در مراسم بازگشايي سفارت اسلووني در تهران، با بيان اين كه اين اقدام روند بسيار خوبي را در تعاملات ايران و اسلووني ايجاد خواهد كرد گفت: زمينه هاي بسيار خوبي براي همكاري دو كشور وجود دارد كه با عزم سياسي رهبران دو كشور مي توانيم از آن براي توسعه مناسبات دو كشور بهره ببريم.
ظريف همچنين با كارل ارياوتس معاون نخست وزير و وزير امور خارجه اسلووني در تهران ديدار داشت .
وي با بيان اين كه تروريسم و افراطي گري نگراني مشترك همه ما در منطقه و جهان است، اظهارداشت: در اين خصوص يك مبارزه همه جانبه و فراگير از كار مشترك فكري و فرهنگي تا برخورد نظامي لازم است.
وزير امور خارجه اسلووني با يادآوري برگزاري كميسيون مشترك اقتصادي دو كشور در سال 2017 در لوبليانا خاطرنشان كرد: تجار و كارآفرينان اسلوونيايي بسيار مشتاق همكاري با بخش هاي خصوصي و دولتي ايران هستند.

**ديدارهاي رييس جمهوري اسلووني در تهران/ سخنراني در خانه ملت
پاخور در سفر به تهران با علي لاريجاني رييس مجلس شوراي اسلامي و آيت الله هاشمي رفسنجاني رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز ديدار و در خصوص تعميق روابط دو جانبه و مسائل منطقه گفت و گو كرد.
علي لاريجاني سفر رييس جمهوري اسلووني به ايران را نقطه عطفي در تاريخ روابط دو كشور خواند و گفت: حقيقت تلخ تروريسم معلول نبود اراده جدي سياسي در سطح بين‌المللي براي مقابله با آن است و روش‌هاي نادرست مقابله با آن است.
پاخور در جلسه علني روز چهارشنبه گذشته مجلس شوراي اسلامي نيز حاضر شد و به عوان نخستين رييس جمهوري يك كشور خارجي در خانه ملت سخنراني كرد.
رييس جمهوري اسلووني در مجلس شوراي اسلامي اظهارداشت: «هدف ما ايجاد بهترين روابط اقتصادي و سياسي با جمهوري اسلامي ايران است.»
پاخور و هيات سياسي همراه اسلووني همچنين در جريان سفر به تهران به ديدار رهبر معظم انقلاب اسلامي رفتند.
وي در اين ديدار با يادآوري افتتاح سفارت كشورش در تهران در جريان سفر جاري، گفت: ايران دوست خوب اسلووني است و ما گشايش سفارت در ايران را كاري عاقلانه و حكيمانه و برخاسته از تصميم و اجماع ملي مي‌دانيم.
رهبر معظم انقلاب اسلامي نيز در اين ديدار با اشاره به حوادث تلخ و دردناك منطقه و نقش برخي قدرتها در تحميل بي‌ثباتي و جنگ بر ملتها، تاكيد كردند: جمهوري اسلامي همواره كشورهاي مستقل را به نقش‌آفريني فعال در مقابله با فشار بر ملتها فراخوانده و از آنها خواسته است كه ساكت و تماشاچي نباشند.

** شركت جهانگيري در راهپيمايي اربعين حسيني در عراق
اسحاق جهانگيري معاون اول رييس جمهوري يكشنبه گذشته براي شركت در راهپيمايي اربعين حسيني به همراه وزير ورزش و جوانان، معاون عربي و آفريقاي وزير امور خارجه و رييس سازمان حج و زيارت عازم عراق شد.
وي ضمن شركت در اين راهپيمايي بزرگ مسلمانان در مسير نجف به كربلا از موكب هاي مسير بازديد كرد.
جهانگيري همچنين به زيارت حضرت علي (ع) نخستين امام شيعيان رفت.

** ديپلمات آفريقايي ميهمان تهران
تهران هفته گذشته ميزبان يك ديپلمات آفريقايي بود؛ اسماعيل شرقي كميسيونر صلح و امنيت اتحاديه آفريقا هفته گذشته به دعوت معاون عربي و آفريقاي وزارت امور خارجه براي مذاكره و گفت وگو پيرامون ارتقاي سطح همكاري ها ميان جمهوري اسلامي ايران و اتحاديه آفريقا در زمينه هاي مربوط به صلح و امنيت به ايران سفر كرد.
حسين جابري انصاري در اين ديدار ، تروريسم و افراط گرايي را يك مشكل جهاني و تهديد مشترك براي منطقه غرب آسيا و قاره آفريقا دانست و گفت: متاسفانه برخي بازيگران منطقه اي و بين المللي با تقسيم تروريست ها به تروريست خوب و بد درصدد بهره برداري ابزاري از سازمان هاي تروريستي براي اهداف و اغراض سياسي خود هستند.
اسماعيل شرقي، سه هدف گيري اصلي استراتژيك اتحاديه آفريقا را صلح، امنيت و توسعه همه جانبه دانست و با اشاره به اهميت جايگاه و ظرفيت هاي جمهوري اسلامي ايران، خواستار همكاري با كشورمان در زمينه هاي مربوط به صلح و امنيت و يافتن رهيافت هاي مشترك در مبارزه با تروريسم شد.
اتحاديه آفريقا مهم ترين سازمان بين الدولي قاره آفريقا است. اين اتحاديه نقشي اساسي در همگرايي كشورهاي قاره آفريقا كه داراي جمعيتي بيش از يك ميليارد نفر است ايفا مي كند و 54 دولت قاره آفريقا عضو آن هستند.

** نشست خبري سخنگوي وزارت امور خارجه/ پيام ها و بيانيه ها
بهرام قاسمي سخنگوي وزارت امور خارجه در بخشي از نشست خبري هفته گذشته طرح استفان ديميستورا نماينده دبير كل سازمان ملل در امور سوريه درباره اين كشور را مقطعي و ابتر دانست و گفت: هيچ يك از اين طرح ها نتوانسته در صحنه ميداني و سياسي سوريه به منصه ظهور برسد.
وي همچنين در مورد روابط با اتحاديه اروپا يادآور شد: ما خوشبين هستيم كه بتوانيم با توجه به شرايط، روابط دو جانبه را در عرصه هاي سياسي، اقتصادي و فرهنگي تا حد ممكن ارتقا دهيم.
نامه 11 كشور عربي، آمادگي كويت براي نمايندگي ناتو در منطقه، علاقمندي به روابط مطلوبتر با دولت و مردم مصر، افزايش منزلت گذرنامه ايراني و لغو رواديد با طرف عراقي از ديگر محورهاي پرسش و پاسخ در نشست اين هفته در وزارت خارجه بود.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي همچنين درباره طرح تحريم هاي جديد در كنگره آمريكا با تاكيد بر اينكه بر سر منافع مردم و كشور سازش نخواهيم كرد، تصريح كرد: در صورت تصويب نهايي اين طرح ها، گزينه هايي كه روي ميز داريم را حتما اجراي مي كنيم.
سخنگوي وزارت امور خارجه هفته گذشته همچنين در پيامي كشته و مجروح شدن صدها تن از مردم هند بر اثر خروج قطار مسافربري از ريل را به دولت و ملت هند تسليت گفت.
قطار سريع السير هندي ابتداي هفته گذشته در منطقه پوكريام كانپور در ايالت اوتارپردادش از ريل خارج و منجر به كشته شدن 120 نفر و مصدوم شدن 200 تن شد.
بهرام قاسمي همچنين در بيانيه ديگري در هفته گذشته تصريح كرد: خبر مجعول منتشره در برخي رسانه ها به نقل از منبعي موهوم و ناشناخته در وزارت امور خارجه مبني بر مذاكره با تعدادي از كشورها از جمله چند كشور اروپايي به منظور لغو رواديد فاقد اعتبار است.

**حملات انتحاري در افغانستان و عراق
هفته گذشته در حمله به عزاداران حسيني در مسجد باقرالعلوم (ع) در منطقه ششم غرب كابل 27 نفر كشته و 35 تن ديگر زخمي شدند. اين حمله در پايان مراسم اربعين، هنگامي رخ داد كه عزاداران مي خواستند مسجد را ترك كنند.
سخنگوي وزارت امور خارجه با محكوم كردن حمله انتحاري تروريست ها به عزاداران حسيني در كابل گفت: رشد و گسترش تروريسم در منطقه روند نگران كننده اي به خود گرفته است.
همچنين در حمله تروريستي در منطقه الشوملي در 120 كليومتري جنوب شرقي بغداد در استان بابل عراق رخ داد، بيش از 70 نفر كشته شدند كه اكثر آنها ايراني هستند.
سخنگوي وزارت امور خارجه با محكوم كردن انفجار تروريستي در عراق گفت: اين اقدامات وحشيانه و غير انساني، در عزم دولت و ملت عراق و نيز ايستادگي جمهوري اسلامي ايران در كنار ملت مظلوم عراق در مبارزه بي امان با تروريسم، خللي ايجاد نخواهد كرد.

** زائران اربعين حسيني؛ قرباني اقدام تروريستي در حله عراق
گروهك تروريستي داعش كه به دليل شكست هاي پي درپي در موصل و هوشياري زائران و نيروهاي امنيتي عراقي و ايراني نتوانسته بود در آيين اربعين موفق به عمليات تروريستي و ايجاد تشنج شود و اقداماتش بارها با شكست روبرو شده بود، هفته گذشته در منطقه اي دورتر از مكان هاي زيارتي عتبات، با اقدام به حمله تروريستي انتحاري؛ ده ها زائر اربعين حسيني را به خاك و خون كشيد.
قاسمي ضمن محكوم كردن و ابراز همدردي با خانواده و بستگان قربانيان، گفت: اين اقدامات وحشيانه و غير انساني، در عزم دولت و ملت عراق و نيز ايستادگي جمهوري اسلامي ايران در كنار ملت مظلوم عراق در مبارزه بي امان با تروريسم، خللي ايجاد نخواهد كرد.
بر اثر اين حمله تروريستي بالغ بر 80 نفر از زائران اربعين حسيني به شهادت رسيدند كه اجساد آنها به بيمارستان حله منتقل شده است.

**واكنش به اظهارات نسنجيده رييس جمهوري جيبوتي
سخنگوي وزارت امور خارجه در روزهاي پاياني هفته گذشته در واكنش به اظهارات نسنجيده اسماعيل عمرغيله رييس جمهوري جيبوتي در خصوص مداخله ايران در امور كشورهاي منطقه اظهار داشت:ضروري است مقامات اين كشور قبل از بيان هر گونه سخني كه از اصل و اساس و واقعيت هاي جاري به دور است با تكيه بر تفكر و مراجعه به منابع بي طرف و دوري گزيدن از القائات آشفته خواهان در منطقه با بهره گيري از استقلال راي و نظر كارشناسان خود، در چارچوب فهم و درك حتي حداقلي خود اظهار نظر كنند.
سيام**3070** 1336 **خبرنگار: داود نخ كوب نياسر**انتشاردهنده:مهرنوش خانزائي