مسكو - ایرنا - همزمان با شتاب تركیه كه خواهان لغو كامل هر چه زودتر تحریم های یك ساله مسكو علیه آنكارا در پرونده سقوط یك فروند بمب افكن روسی بر فراز سوریه است، روسیه این روند را آرام و زمان بر خوانده است.

به گزارش ایرنا، ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه در باره علت لغو نشدن تمامی تحریم های مسكو علیه آنكارا، اعلام كرد: بارها تاكید كرده ایم كه تخریب روابط بسیار آسان، اما احیای آن خیلی دشوار است.
وی در نشست خبری كه عصر پنجشنبه برگزار شد، افزود: بدون شك تمایل برای بازگشت روابط وجود دارد، اما اجرای یك روند مطرح است. باید پذیرفت زمانی طولانی از دست رفته است و هیچ اقدامی نشد، بلكه كارهایی برای تیره تر شدن مناسبات نیز انجام گرفت.
زاخارووا ادامه داد: اكنون سازوكار بهبودی روابط آغاز شده است، اجرای گام به گام و بازگرداندن روابط به سطح قبلی جریان دارد و فكر می كنم، آنكارا در جریان وقایع پیش آمده برای روابط دو كشور درس لازم را فراگرفته باشد.
اما بر خلاف دیدگاه آرام روسیه، تركیه خواهان شتاب بیشتری برای احیای همكاری ها است. رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه كه پس از حدود هشت ماه مقاومت حاضر شد نامه ای به عنوان عذرخواهی به ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به عنوان پیش شرط اصلی احیای روابط ارسال كند، پس از مدت كوتاهی نیز به شهر سن پترزبورگ سفر و با همتای روس خود دیدار و مذاكره كرد.
رئیس جمهوری تركیه در این دیدار خواهان احیا و حتی ارتقای روابط دو كشور به ویژه لغو تحریم های گسترده علیه این كشور به ویژه برقراری دوباره نظام گردشگری بدون روادید شد كه پس از مدتی انجام گرفت.
اما هنوز بخش هایی از تحریم ها كه پیش از این شامل منع واردات از تركیه از جمله در عرصه مواد غذایی، كشاورزی و همچنین محصولات باغی و فعالیت شركت های ساختمانی بود، كما بیش به روال پیش از چهارم آذرماه زمان ساقط كردن بمب افكن سوخو 24 روسی جریان دارد كه هنگام بازگشت از بمباران مواضع تروریست ها از سوی جنگنده تركیه ای بر فراز سوریه هدف گرفته شد و یك خلبان آن نیز جان باخت.
تركیه كه سال 2014 را با مبادلات بازرگانی 30 میلیار دلاری با روسیه پایان داد، انتظار داشت در چارچوب برنامه های پیش بینی شده، رشد زیادی را شاهد باشد، ولی تحریم ها تقریبا بزرگ ترین ضربه ها را به روابط اقتصادی دو كشور زد.
از سوی دیگر براساس گزارش ها، روسیه و تركیه می خواستند در دو نشست سران و وزیران خارجه راهبرد افزایش روابط اقتصادی به سالانه تا سطح 100 میلیارد دلار را تا سال 2025 برنامه ریزی كنند كه از سوی مسكو لغو شد.
مسكو در دوران سردی روابط اقتصادی و سیاسی نیز بارها درخواست بلندپایه ترین مقام های تركیه از جمله تماس های تلفنی اردوغان برای مذاكره با پوتین و احمد داوود اوغلو نخست وزیر سابق با هدف احیای روابط را بی پاسخ گذاشت و حتی اظهارنظری بیان نشد و فقط بر این نكته پافشاری داشتند كه پیش شرط هر اقدامی عذرخواهی رسمی آنكارا از كاخ كرملین برای ساقط كردن هواپیمای روسی است.
اردوغان نیز پس از كودتای ناكام چندی پیش و وارد شدن این اتهام ضمنی به آمریكا و غرب كه از برنامه ریزی آن آگاهی داشته اند، در شرایط ارسال نامه به پوتین قرار گرفت و این اقدام را انجام داد.
نامه در حالی به كاخ كرملین ارسال شد كه مقام های تركیه بارها اعلام كرده بودند، هواپیمای روسی به حریم هوایی این كشور تجاوز كرده است و لزومی به عذرخواهی نیست.
اكنون كه آنكارا توانسته یكی از اصلی ترین تحریم ها یعنی منع ورود سالانه دو تا سه میلیون گردشگر روسی را به تركیه لغو كند، انتظار دارد دیكر بخش ها نیز شاهد چنین تحولی باشد و از همین رو نخست وزیر این كشور ماموریت دارد در سفر دو روزه پیش روی خود به مسكو سرعت احیای همكاری ها را بیشتر كند.
رجایی بربر نماینده حزب حاكم عدالت و توسعه در باره برنامه های این سفر كه 15 آذر ماه آغاز می شود به خبرگزاری اسپوتنیك گفته است كه مذاكره در باره روند عادی سازی روابط دوجانبه در دستور كار بینالی ایلدریم قرار دارد.
به گفته بربر این سفر برای برقراری تعامل متقابل نزدیك تر بین دو كشور است و در جریان مذاكرات همكاری های دوجانبه، اقتصاد و همچنین مشكلات منطقه ای از جمله اوضاع خاور میانه بحث و بررسی می شود.
وی افزوده است: همكاری های تركیه و روسیه تا پیش از اتفاق غم انگیز یك سال پیش به نقطه اوج و پیشرفت رسیده بود كه پس از 24 نوامبر سال 2015 از مرز بحران گذشت.
نماینده مجلس تركیه اظهار كرد: اكنون شرایط متفاوت شده است، تركیه و روسیه هر چند اختلاف نظرهایی در باره برخی مسائل سیاست خارجی از جمله اوكراین، كریمه و سوریه دارند، اما همواره تمامی تلاش های لازم را انجام داده اند تا بر مناسبات اقتصادی و اجتماعی تاثیر منفی نگذارد.
بربر همچنین پیش بینی كرده است كه در مذاكرات ایلدریم قراردادهایی در زمینه برخی پروژه های مهم و جدید بین دو كشور امضا شود.
نماینده مجلس تركیه اما گفته است: البته مشكلات منطقه ای از جمله اوضاع سوریه در ردیف مسائل مهم و مبرم برای بررسی مسكو و آنكارا است.
اكنون كه تركیه با تعلیق مذاكرات پیوستن این كشور به اتحادیه اروپا با وجود انتظارهای بسیار مشتاقانه آنكارا رو به رو شده و از سوی دیگر نمی تواند مانند قبل از وقوع كودتای نافرجام به روابط با آمریكا تكیه كند، بیش از گذشته امیدوار به احیای هرچه زودتر همكاری ها با روسیه در عرصه های مختلف است و انتظار دارد در سوی مقابل هم به آن پاسخ مثبت داده شود، ولی گویا براساس تاكیدهای روز پنجشنبه سخنگوی وزارت خارجه این كشور هنوز باید منتظر بماند.
اروپام ** انتشار دهنده: هادی مولوی نیا