استانهاي مرزي ظرفيت و پتانسيل جذب درآمدهاي آن طرف مرز را در بخش هاي مختلف از جمله در حوزه سلامت دارند كه مي توان با ايجاد ساز و كارهاي لازم از اين ظرفيت در راستاي توسعه اين استانها استفاده كرد.

توسعه بخش بهداشت و درمان در دو دهه اخير اين ظرفيت را در كشور ايجاد كرده كه بيماران اغلب كشورهاي منطقه، ايران را براي مداواي بيماري خود انتخاب كنند و از اين رو با برنامه ريزي و ايجاد ساز و كارها و بسترهاي لازم مي توان از اين ظرفيت در راستاي ايجاد درآمد و ارز آوري تلاش كرد.
استان هاي منطقه غرب كشور نيز كه با كشور عراق همسايه هستند در شرايط كنوني اين كشور جنگ زده و ناامن مي توانند با پذيرش بيماران علاوه به كاهش آلام آنان به درآمد زايي و ايجاد اشتغال بيشتر در اين استان ها كمك كنند.
توريسم درماني يكي از بخش‌هاي مهم نظام‌هاي سلامت در دنياست به طوري كه برخي از كشورها از اين محل براي خود درآمد ثابت كسب كرده و توانسته ‌اند در اين مسير گام‌ هاي بلندي بردارند، اين در حالي است كه كرمانشاه با توجه به موقعيت مرزي، يكي از قطب‌هاي بالقوه توريسم درماني منطقه غرب كشور است.
صنعت توريسم دومين صنعت جهان به لحاظ درآمدزايي است و سرمايه‌گذاري در حوزه سلامت طبق اعلام بانك جهاني، سومين عرصه سرمايه‌گذاري در جهان است بنابراين قرار گرفتن اين دو در كنار هم يك عرصه بسيار خوب و مطمئن براي سرمايه‌گذاري فراهم مي‌كند.
گردشگران سلامت با هدف درمان ارزان نسبت به كشوري كه در آن ساكن هستند، دريافت درمان سريع و با كيفيت و گردشگري در حين درمان يا دوران نقاهت عازم كشورهاي ديگر مي‌شوند، از اين رو استان كرمانشاه با توجه به قرابت فرهنگي و زباني با كشور عراق، ظرفيت بالايي براي جذب توريسم درماني دارد.
گردشگري سلامت مجموعه‌اي از خدمات مشتمل بر خدمات سلامتي، گردشگري، مديريت، آموزشي، بازاريابي، حمل‌ و نقل، امور گمركي، بيمه، تبليغات و تسهيل در امر ورود و خروج گردشگران است.
گردشگري سلامت با هدف توسعه مبادلات بازرگاني در حوزه سلامت در سطوح ملي، منطقه‌اي و بين‌المللي، توسعه صادرات، كسب درآمد ارزي، تبادل و انتقال دانش فني و فناوري‌هاي پيشرفته صورت مي‌پذيرد.
گردشگري سلامت شامل گردشگري پزشكي، گردشگري طبيعت ‌درماني و گردشگري تندرستي است كه استان كرمانشاه به‌ دليل دارا بودن قابليت‌ها و ظرفيت‌هاي متناسب با گردشگري سلامت مي‌تواند در اين حوزه گردشگر جذب كند.
شركت‌ها و دفاتر خدمات گردشگري استان مي‌توانند در بحث پذيرش و دريافت هزينه‌هاي مناسب، اتباع خارجي را ياري كنند كه اين امر نيازمند اطلاع‌رساني و نحوه پذيرش آنهاست. چنين شرايطي هم جذب گردشگر را فراهم مي‌كند و هم بيماران كمتر به سمت ديگر كشورها خواهند رفت.
استان كرمانشاه 371 كيلومتر مرز مشترك با هر دو بخش كُردي و عربي كشور عراق دارد و از گذشته تاكنون نيز اين استان يكي از مقاصد مردم عراق به ويژه در بخش توريسم و درمان بوده است و امروز نيز شاهد حضور بيشمار عراقي ها به خصوص كُردهاي اين كشور در شهر كرمانشاه هستيم كه به منظور درمان به اين شهر مسافرت مي كنند.
روزانه حضور بيشمار مردم عراق را در مطب هاي خصوصي پزشكان در شهر كرمانشاه مي توان مشاهده كرد كه براي مداواي به اين شهر آمده اند كه با ايجاد يك ساز و كار مناسب مي توان از سرگرداني اين افراد جلوگيري كرد.
حضور گردشگران سلامت به استان كرمانشاه هر روز افزايش مي يابد و از اين رو ايجاد شركت هاي گردشگري سلامت براي هدايت و راهنمايي اين افراد از بدو ورود به خاك كشورمان بسيار ضروري است و مي توان در قالب اين شركت ها از سرگرداني اين بيماران جلوگيري كرد و با تعريف يك نظام ارجاع اصولي آنها را براي مداوا هدايت نمود.
برخي از اين گردشگران به دليل ناآشنايي با وضعيت شهر مورد سوء استفاده هاي احتمالي قرار مي گيرند و ممكن است هزينه هاي بيشتري براي انجام امور از آنها اخذ شود كه با ايجاد شركت هاي گردشگري سلامت محور جلوي اين سوء استفاده ها را گرفت.
اكنون در شهر كرمانشاه بيش از 10 بيمارستان دولتي و خصوصي فعال است و علاوه بر مطب هاي شخصي پزشكان، بيماران خارجي در اين بيمارستان ها نيز پذيرش مي شوند و ظرفيت كافي براي جذب تعداد بيشتري بيمار خارجي نيز وجود دارد.
در سال هاي اخير در بخش زيرساخت ها از جمله احداث بيمارستان و كلينيك هاي خصوصي در شهر كرمانشاه اقدام هاي بسيار خوبي انجام شده و امروز اين شهر به يكي از مقاصد گردشگري سلامت در منطقه غرب كشور تبديل شده است.
حوزه توريسم درماني با تعريف يك ساز و كار اجرايي در قالب شركت هاي تعاوني مي تواند علاوه به جذب ارز گردشگران درماني خارجي، به ايجاد اشتغال فراوان در استان هاي مرزي نيز كمك شاياني كند.
اين شركت ها مي توانند در كشور عراق در قالب تورهاي سلامت بيماران را عازم بيمارستان ها و مراكز درماني داخل كشور كنند و تمام نيازهاي آنان از جمله اياب و ذهاب، اسكان و امور اداري و كاري آنان را برعهده بگيرند، موضوعي كه امروز به دليل نبود اين شركت ها، گردشگران سلامت را در شهر كرمانشاه سرگردان كرده است.
* خبرنگار ايرنا در كرمانشاه
3033/8066 خبرنگار: فرزاد نويدي ** انتشار دهنده:علي مولوي.