تهران- ايرنا- نتيجه تحقيقات يكي از پژوهشگران جوان كشور درباره تاثيرات دارويي جلبك 'سارگاسوم'، ضمن تاييد اثرات ضدباكتري، ضدقارچ و سيتوتوكسيك اين گونه جلبكي خليج فارس و درياي عمان نشان داد كه مي توان از اين جلبك و متابوليت هاي آن در مصارف دارويي بهره جست.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا از واحد علوم و تحقيقات، بررسي فيتوشيميايي و اثرات ضدباكتري، ضدقارچ و سيتوتوكسيك جلبك Sargassum glaucescens براي اولين بار در كشور توسط دانش آموخته دكتري تخصصي بيولوژي دريا اين واحد دانشگاهي صورت گرفت.
'مريم اميرشريفي' در رابطه با طرح تحقيقاتي خود گفت: از ديرباز تاكنون تركيبات طبيعي، مهمترين منابع تهيه داروها بوده و نقش بسيار زيادي در علوم پزشكي و دارويي ايفا مي كنند و در اين ميان، نقش تركيبات طبيعي با منشاء دريايي به واسطه تركيبات ضدقارچ، ضدميكروبي و ضدسرطاني آن هم با كمترين عوارض نسبت به داروهاي شيميايي، بسيار حائز اهميت است.
وي افزود: از ميان تركيبات طبيعي دريايي، جلبك ها به واسطه داشتن طيف وسيعي از تركيبات زيستي فعال به عنوان يك منبع بالقوه دارويي جديد مورد توجه ويژه قرار دارند، اين داروها به علت داشتن منشاء طبيعي نسبت به داروهاي شيميايي داراي سازگاري بيشتري با ارگانيسم هاي زنده از جمله بدن انسان بوده و عوارض جانبي كمتري ايجاد مي كنند.
اين محقق با بيان اينكه 'سارگاسوم' يكي از مهم ترين گونه هاي جلبكي خليج فارس و درياي عمان و از رده جلبك هاي قهوه اي است، ادامه داد: با اينكه آبهاي جنوبي كشور بستر مناسبي براي زيست بسياري از آبزيان هستند ولي در ايران مطالعات چنداني روي خواص زيست فعال جلبك دريايي Sargassum glaucescens، اين منبع ارزشمند انجام نگرفته است در حاليكه مطالعات متعدد زيست فناوري در اين زمينه ضروري به نظر مي رسد.
وي افزود: برهمين اساس و با توجه به نيازهاي موجود، تصميم به تحقيق و بررسي فيتوشيميايي و اثرات بيولوژيك (ضد باكتري، ضد قارچ و سيتوتوكسيك) جلبك Sargassum glaucescens از آبهاي چابهار گرفتم تا با مشخص كردن خواص بيولوژيك موجود در فركشن هاي مختلف جلبك فوق بتوان تركيبات مؤثر موجود در آن را شناسايي و آنها را به عنوان تركيبات طبيعي با خواص دارويي معرفي كرد.
اين پژوهشگر جوان يادآور شد: بررسي خواص ضد باكتري و ضد قارچ فركشن موثر جداسازي شده از جلبك S. glaucescens و مقايسه آنها با داروهاي ضد باكتري و ضد قارچ تجاري، بررسي خواص سيتوتوكسيك فركشن موثر جداسازي شده اين گونه جلبك و بررسي فيتوشيمي فركشني كه بيشترين خواص بيولوژيكي را داشته است، اهداف اين تحقيق را تشكيل مي داد.
اميرشريفي تصريح كرد: در اين تحقيق با بررسي هاي فيتوشيميايي موفق به استخراج و شناسايي 10 تركيب از فركشن موثر عصاره هگزاني و 12 تركيب از فركشن موثر عصاره متانولي از جمله تركيبات استروئيدي مانند فوكواسترول و چندين تركيب ديگر شدم.
وي ادامه داد: برپايه اين تحقيق مي توان نتيجه گرفت كه حضور تركيبات زيست فعال موجود در فركشن هاي موثر جداسازي شده از جلبك S. glaucescens دليل اصلي ايجاد اثرات ضدباكتري، ضدقارچ و سيتوتوكسيك اين گونه جلبك است، به طوريكه مي توان از اين جلبك و متابوليت هاي آن در مصارف دارويي بهره جست.
اميرشريفي پيشنهاد كرد با انجام مطالعات و تحقيقات بيشتر روي خواص زيست فعال جلبك Sargassum glaucescens و بررسي متابوليت هاي ثانويه در فركشن هاي مختلف آن و يافتن تركيبات ضدباكتري، ضدقارچي و سيتوتوكسيك به عنوان استفاده هاي دارويي، گامهاي بعدي در زمينه توليد دارو با منشاء طبيعي برداشته شود.
علمي**1055**1440
دريافت كننده : زينب كارگر ** انتشار: گلشن
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد
irnaelm@
https://telegram.me/irnaelm