تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۶

تهران - ایرنا - از زمان تشخیص اولین مورد ابتلا به ایدز، تاكنون حدود 78 میلیون نفر به این عارضه مبتلا شده اند و 35 میلیون نفر بر اثر ایدز و بیماری های مرتبط با آن جان خود را از دست داده اند. روز جهانی ایدز فرصتی برای اتحاد همه ساكنین زمین در جهت ریشه كنی این بیماری است.

به گزارش روز گروه اخبار علمی ایرنا از سازمان جهانی بهداشت، اول دسامبر (11 آذرماه) روز جهانی ایدز نامگذاری شده است. این مناسبت برای اولین بار در سال 1988 میلادی به صورت جهانی برگزار شد و فرصتی برای اتحاد مردم سراسر دنیا در مبارزه با ایدز، حمایت از مبتلایان و گرامی داشت قربانیان است.
شعار امسال روز جهانی ایدز، “راهبری، تعهد، اثرگذاری” در نظر گرفته شده است. ریشه كنی این ویروس بدون اتحاد مردم سراسر جهان و پیاده سازی راهكارهای عملی امكان پذیر نیست.

*** واقعیت هایی در مورد ایدز از سازمان جهانی بهداشت
-اچ آی وی و ایدز یكی از بزرگترین معضلات حوزه سلامت عمومی؛ به ویژه در كشورهای كم درآمد است.
-در سال 2015 میلادی، حدود 1.1 میلیون (بین 940 هزار تا 1.3 میلیون) نفر بر اثر یكی از دلایل مرتبط با ایدز جان خود را از دست دادند.
- بر اساس آمار، تا پایان سال 2015 میلادی حدود 36.7 میلیون (بین 38 تا 39.8) نفر به ایدز مبتلا بودند كه حدود 2.1 میلیون (بین 1.8 تا 2.4) در سال 2015 به ایدز مبتلا شدند.
-كشورهای جنوب آفریقا، با بیش از 25.6 میلیون (بین 23.1 تا 28.5) بیمار مبتلا به HIV، آلوده ترین منطقه جهان به شمار می آیند. همچنین این مناطق دو سوم مبتلایان جدید را در خود جای داده اند.
-ویروس HIV با یك تست تشخیص سریع (RDTs)، با شناسایی وجود یا عدم وجود آنتی بادی ویروس در بدن تشخیص داده می شود.
- بدن آلوده به ویروس HIV ، پذیرای بیش از 20 نوع عفونت كشنده و سرطان است.
- ویروس HIV یكی از مهمترین دلایل ابتلا به بیماری سل است.
-به عنوان یكی از مهمترین پیشرفت های صنعت دارویی، بیماران مبتلا به ایدزی كه با داروهای ضد ویروسی درمان می شوند، عمر طولانی تری دارند. به علاوه ثابت شده است كه این دارو ها از انتقال ویروس HIV جلوگیری می كند كه به معنای بهبود كیفیت زندگی این بیماران است.
-بر اساس برآورد سازمان جهانی بهداشت، حدود 60 درصد از مبتلایان به ایدز به شرایط خود واقف هستند و 40 درصد باقیمانده كه بیش از 14 میلیون نفر به شمار می آیند، باید به خدمات تشخیص ایدز دسترسی داشته باشند.
-تا اواسط سال 2016 میلادی، 18.2 (بین 16.1 تا 19) میلیون بیمار مبتلا به ایدز در سراسر جهان، درمان های ضد ویروسی دریافت كرده اند.
- بین سال های 2000 تا 2015 میلادی، آمار ابتلا حدود 35 درصد كاهش یافته و مرگ و میر مرتبط با ایدز حدود 28 درصد كاهش داشته كه به معنای نجات هشت میلیون زندگی است.
-گسترش استفاده از داروهای ضد ویروسی مانع از بروز 21 میلیون مرگ ناشی از ایدز و 28 میلیون ابتلای جدید تا سال 2030 میلادی خواهد شد.
- صنعت پزشكی پیشرفت چشمگیری در پیشگیری از انتقال ویروس از مادر به فرزند داشته است. در سال 2014 میلادی، از هر 10 مادر باردار مبتلا به HIV، بیش از هفت مورد تحت درمان داروهای ضد ویروسی قرار گرفته اند.
-سازمان جهانی بهداشت مجموعه ای از دستورالعمل های هنجاری تدوین و منتشر كرده است كه به بهبود روش های پیشگیری، درمان و مراقبت از بیماران می پردازد.
به گزارش سازمان ملل متحد، از زمان اولین تشخیص ایدز، تاكنون حدود 78 میلیون نفر به ایدز مبتلا شده اند و 35 میلیون نفر بر اثر این عارضه و بیماری های مرتبط با ایدز جان خود را از دست داده اند. پایان دادن به ایدز تا سال 2030 میلادی بخش مهمی از اهداف توسعه پایدار است.

**** ایدز چیست
HIV نوعی ویروس نقص ایمنی است كه سبب عفونت سلول های سیستم ایمنی و اختلال در عملكرد آنان می شود. با پیشرفت عفونت، سیستم ایمنی ضعیف تر می شود و در نهایت به سندرم نقص ایمنی پیشرفته (AIDS) منجر می شود. 10 تا 15 سال طول می كشد تا فرد آلوده به ویروس HIV به ایدز مبتلا شود. هیچ درمانی برای این بیماری كشنده وجود ندارد و داروهای ضد ویروسی فقط قادرند روند سرعت بیماری را كند كنند.

****مهمترین علل ابتلا به ایدز
رابطه جنسی محافظت نشده، انتقال خون آلوده، به اشتراك گذاشتن سرنگ آلوده، انتقال از مادر به جنین و زایمان و شیردهی، مهمترین علل انتقال بیماری هستند.
امروزه پیشرفت های علمی چشمگیری در درمان ایدز حاصل شده و قوانینی برای محافظت از بیماران وضع شده است؛ همچنین بشر درك بهتری از این شرایط دارد؛ اما هنوز افراد اطلاعات درستی از نحوه محافظت خود و دیگران از این بیماری ندارند و ایدز به عنوان انگ و تبعیض برای افرادی كه به این بیماری مبتلا هستند، باقی مانده است.
روز جهانی ایدز از این جنبه اهمیت دارد كه به تمام ساكنین كره زمین و دولت ها یادآوری شود كه ایدز از بین نرفته است و هنوز هم نیاز به منابع مالی، افزایش آگاهی، مبارزه با تعصب و بهبود آموزش در این زمینه وجود دارد.
علمی (6) ** 9259** 1569
گردآوری و ترجمه از:سپیده علی كاشانی**انتشار: گلشن