كرمانشاه- ايرنا- روستاها محيط هاي بكر و زيبايي هستند كه مي توان با مشاركت اهالي زيبايي هاي آن را دوچندان كرد و محيطي سالم و شاداب براي ساكنان و همچنين فضايي جذاب و دلنشين براي حضور گردشگران و مهمانان رافراهم كرد كه اين موضوع در قالب طرح روستاي سالم اكنون در استان كرمانشاه در حال اجراست.

هم‌اكنون 586 هزار و 621 نفر از جمعيت يك ميليون و 947 هزار و 227 نفري استان كرمانشاه معادل 30 درصد را روستاييان تشكيل مي‌دهند كه در بيش از 2 هزار و 600روستا سكونت دارند.
اغلب روستاهاي استان به دليل واقع شدن در دامنه هاي زاگرس و مناطق جنگلي و يا محصور شدن در باغات، چشم اندازهاي بسيار زيبايي دارند به طوريكه 14 روستاي اين استان از سوي سازمان ميراث فرهنگي در فهرست روستاهاي هدف گردشگري قرار گرفته است.
دانشگاه علوم پزشكي استان كرمانشاه در قالب طرح روستاي سالم به دنبال جلب مشاركت مردم در جهت ساختن روستاهاي سالم در سطح استان است و اين طرح از سال 93 در سطح روستاهاي استان آغاز شده است.
توجه به بهداشت محيط در طرح روستاي سالم يكي از محورهاي اصلي است، به اعتقاد كارشناسان حوزه بهداشت؛ بهداشت محيط عبارت است از كنترل عواملي از محيط زندگي كه به گونه اي روي سلامت جسمي، رواني و اجتماعي انسان تاثير مي گذارند.
بهسازي محيط در حقيقت بخشي از فعاليت هاي بهداشت محيط را شامل مي شود كه مربوط است به كنترل آن دسته از عوامل فيزيكي كه به رشد، تكامل، تندرستي و بقاي انسان ها اثر مي گذارند.
بهسازي منابع آب، دفع صحيح زباله و فضولات حيواني، احداث و بهسازي توالت بهداشتي، بهسازي مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي و اماكن عمومي از جمله اقدام هاي مؤثر در بهسازي محيط است.
در استان كرمانشاه تاكنون يك روستا در قالب طرح روستاي سالم معرفي شده و دومين روستا نيز آذر امسال در مراسمي با حضور مسوولان معرفي مي شود.
به گفته معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه، تا پايان امسال و با اتمام اجراي طرح در روستاهاي هدف، مراسم معرفي اين روستاها به عنوان روستاي سالم برگزار مي شود و زمينه براي اجراي مرحله دوم طرح در 14 روستاي ديگر استان فراهم مي شود.

** اجراي طرح روستاي سالم در 14روستاي استان
دكتر ابراهيم شكيبا در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه طرح روستاي سالم از سال 93 در استان آغاز شده و اكنون مراحل اجرايي آن انجام مي شود گفت: اين طرح در چندين مرحله اجرا مي شود كه در مرحله اول در 14 روستاي استان در حال اجراست.
وي افزود: در هر 14 شهرستان استان در مرحله اول يك روستاي براي اجراي طرح روستاي سالم در نظر گرفته شده و در مرحله بعدي اين طرح در 14 روستاي ديگر اجرا مي شود.
به گفته او 14 روستاي ديگر استان در مرحله بعدي اجراي اين طرح قرار دارد و بعد از معرفي 14 روستاي اول، مراحل اجرايي مرحله بعدي اين طرح را نيز شروع مي كنيم.
او با بيان روستاي پاطاق سرپل ذهاب اولين روستاي استان بود كه به عنوان روستاي سالم معرفي شد، گفت: اين روستا در فاصله 13 كيلومتري شرق شهر سرپلذهاب با 72 خانوار و 240 نفر جمعيت واقع شده است.
اجراي پروژه سنگفرش در كوچه ها و خيابان هاي روستا، تخريب و تسطيح منازل مخروبه، نصب دستگاه هاي زباله در كوچه ها، ايجاد فضاي سبز در ورودي روستا، نامگذاري خيابان ها و كوچه ها، رنگ آميزي جداول، نصب سايبان مسافرين، نصب مجسمه ها و پرچم در مناطق مختلف روستا و ايجاد ميدانچه از جمله اقدام هاي انجام شده در روستاي پاطاق شهرستان سرپل ذهاب است.
او دومين روستا در راستاي اجراي اين طرح را نيز روستاي چقاگينو از توابع بخش ماهيدشت ذكر كرد و افزود: اين روستا 253 نفر جمعيت و 58 خانوار دارد.
احداث مسجد، احداث مجموعه ورزشي، اجراي پروژه فاضلاب، اجراي پروژه توليد كود ارگانيك ورمي كمپوست، اجراي مديريت پسماند (زباله هاي خانگي)، احداث كتابخانه، اجراي پروژه كمربند سبز و فضاي سبز معابر، اصلاح و بهسازي شبكه معابر و مقاوم سازي منازل از مجموعه اقدام هايي است كه در اين روستا صورت گرفته است.

**جلب مشاركت مردم هدف اصلي طرح
معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه جلب مشاركت هاي مردمي را يكي از اهداف اصلي طرح روستاي سالم ذكر كرد و گفت: قصد داريم مردم را در موضوع سالم سازي روستا وارد كنيم و يك هماهنگي بين دستگاه هاي ذيربط برقرار نماييم و خود مردم متولي اصلي سالم سازي روستا شوند.
دكتر شكيبا با اعلام اينكه متولي اصلي طرح روستاي سالم وزارت بهداشت است، گفت: در سطح كشور 60 هزار روستا با 22 ميليون نفر جمعيت ساكن داريم كه وزارت بهداشت در نظر دارد در تمام روستاها طرح روستاي سالم را با همكاري و مشاركت مردم اجرا كند.
او با اعلام اينكه اجراي اين طرح با كمترين هزينه انجام مي شود، گفت: هدف ما در راستاي اجراي اين طرح استفاده هدفمند از بودجه دستگاه هاي متولي روستا و همچنين استفاده از همياري مردم روستا است.
او اظهار كرد: در راستاي اجراي اين طرح محيط روستا از هرگونه آلاينده اي تميز و زيبا مي شود و حفظ و نگهداري از تاسيسات و بناهاي ايجاد شده و پاكيزه نگه داشتن محيط روستا به خود مردم واگذار مي شود.
او تاكيد كرد كه بيشتر به دنبال فرهنگ سازي در روستاها به منظور داشتن محيطي سالم و زيبا هستيم و از همه مجموعه ها به ويژه رسانه ها انتظار داريم به فرهنگ سازي و اطلاع رساني در اين ارتباط كمك نمايند.
دكتر شكيبا، كمك به مهاجرت معكوس را از ديگر اهداف اجراي طرح روستاي سالم دانست و گفت: مي خواهيم در كنار سالم سازي محيط روستا به توانمندكردن روستاها نيز كمك كنيم و از اين طريق مردم را به ماندن در روستا و همچنين بازگشت به روستا تشويق نماييم.
او استقبال مردم ساكن در روستاها از اجراي اين طرح را بسيار خوب توصيف كرد و گفت: مردم بسياري از روستاهاي استان درخواست اجراي اين طرح در روستاي خود را دارند و ما هم در حال برنامه ريزي براي اجراي اين طرح در تعداد بيشتري از روستاهاي استان هستيم.
او اظهار كرد: مديريت اجراي طرح روستاي سالم اكنون با دانشگاه علوم پزشكي است اما در نظر داريم به تدريج اين مديريت را به خود مردم روستا واگذار نماييم.
وي افزود: در راستاي اجراي طرح روستاي سالم بسترهاي لازم براي اشتغال و كارآفريني را فراهم مي كنيم و مي خواهيم به ايجاد شغل و ماندگاري روستاييان در محيط روستا كمك نماييم.

**حوري آباد جوانرود سومين روستاي سالم
سومين روستاي سالم استان كرمانشاه روستاي حوري آباد در شهرستان جوانرود است كه به گفته معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه قرار است در مراسمي كه در آذرماه امسال برگزار مي شود اين روستا هم به عنوان روستاي سالم معرفي گردد.
روستاي حوري آباد با 30 خانوار و جمعيتي بيش از 130 نفر در شمال شهر جوانرود واقع شده است.
شكيبا افزود: روستاي فيروزآباد شهرستان كنگاور بعد از معرفي روستاي حوري آباد جوانرود هم به عنوان چهارمين روستاي سالم استان كرمانشاه در مراسمي معرفي مي شود.

** روستاهاي كرمانشاه الگو مي شوند
رييس دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه نيز با بيان اينكه بايد الگويي از روستاي سالم ارايه دهيم كه ديگر استان ها نيز از آن استفاده كنند، گفت: طرح روستاي سالم براي اولين بار در كشور توسط دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه مطرح و اجرايي شده است.
دكتر حسين كريم، محور اصلي توسعه را انسان سالم دانست و با اشاره به اينكه انسان سالم در يك محيط سالم پرورش مي يابد اظهار اميدواري كرد اين طرح تا جايي پيش برود كه تمام روستاهاي استان روستاي سالم باشند.
3033/8066. خبرنگار: فرزاد نويدي ** انتشار دهنده:علي مولوي.