به گزارش ايرنا ايران دومين كشور دارنده ذخاير گاز و يكي از بزرگترين دارندگان ذخاير فرآورده هاي نفتي محسوب مي شود و از سوي ديگر در كنار اين منبع خدادادي، ظرفيت انرژيهاي تجديدپذير نيز در كشور به ويژه در بحث خورشيدي و بادي وجود دارد كه بهترين نمونه آن در استان هاي يزد و كرمان است.
در حال حاضر ايران با داشتن حدود 300ساعت روز آفتابي در سال جزو بهترين كشورهاي جهان در زمينه پتانسيل انرژي خورشيدي است كه اين ميزان تابش و روز آفتابي در استان گرم يزد 330 ساعت است به همين دليل اين استان به عنوان يك از مستعدترين نقطه هاي كشور در توليد اين نوع انرژي محسوب مي شود.
به همين دليل و بر اساس مطالعات پژوهشگران ، تمامي شهرستان هاي استان يزد ظرفيت قابل توجهي براي بهره گيري از اين انرژي دارند و اين توان بالقوه و سرمايه بزرگ كوير ايران باعث شده يزد بعنوان نخستين استان براي ساخت نيروگاه خورشيدي در نظر گرفته شود.
نخستين نيروگاه فتو ولتاييك كشور به همت سازمان انرژي اتمي به ظرفيت 5 كيلو وات در سال 1372 در روستاي دربيد راه اندازي شده و سپس به سازمان انرژي هاي نو ايران تحويل شد.
اين نيروگاه كه به صورت جدا از شبكه اجرا شده و تا سال 1381 و پيش از برق رساني از طريق شبكه سراسري به اين روستا، با استفاده از باطري برق 20 خانوار ساكن اين روستا را تأمين مي كرد.
در كنار سامانه هاي فتوولتاييك از انرژي خورشيدي براي توليد توان نيز در اين استان استفاده شده كه نمونه هاي آن ساخت نيروگاه سيكل تركيبي خورشيدي در سال 1388 است .
ساخت نيروگاه تلفيقي سيكل تركيبي- خورشيدي يزد برنامه ديگري در راستاي بهره گيري از انرژي خورشيد در اين استان است.
تأمين برق مساجد بين راهي همچون مسجد شكر و مسجد بين راهي جاده اردكان - چوپانان از ديگر استفاده هاي انرژي خورسيدي در استان يزد است.
همزمان با گسترش كاربرد انرژي هاي تجديدپذير و با توجه به ظرفيت ويژه استان در خصوص اين انرژي، نخستين كارخانه توليد پنل هاي فتوولتاييك در سال 1389 در يزد نيز راه اندازي شد .
گسترش استفاده از سامانه هاي فتوولتاييك با استفاده آنها در روشنايي شهري جلوه تازه اي به خود گرفت به گونه اي كه شهرداري يزد از سال 1389 اقدام به تأمين روشنايي بوستان ها و معابر شهري از طريق چراغ هاي خورشيدي به باطري مجهز كرد و همزمان ، شركت گاز استان نيز بخشي از ايستگاه هاي تقليل فشار دور از مركز خود را از طريق سامانه هاي فتوولتاييك برق دار كرد.
برق دار كردن سايت هاي BTS دور از مركز شركت مخابرات استان از طريق سامانه هاي فتو ولتاييك ، ساخت يك واحد 180 كيلوواتي سامانه فتوولتاييك مجزاي از شبكه را در سال 1390 از سوي شركت شهيد قندي به عنوان بزرگترين نيروگاه مجزاي از شبكه در سطح كشور ، راه اندازي نخستين واحد سامانه فتو ولتاييك متصل به شبكه در شركت شهيد قندي از سوي برق منطقه اي و نيز بهره برداري از سامانه فتوولتاييك متصل به شبكه شركت توزيع نيروي برق استان يزد با ظرفيت 5 كيلو وات از ديگر برنامه هاي استان در حوزه انرژي خورشيدي بود.
در كنار اين موارد در سال 1391 و با تخصيص اعتبار از سوي توانير براي تأمين برق روستاهاي دوردست، روستاي روباز از توابع شهرستان مهريز از اين سيستم استفاده كرد ضمن آنكه با اعتبار تخصيصي از سوي وزارت علوم براي ساخت سامانه هاي فتو ولتاييك در دانشگاهها همزمان با 15 دانشگاه سطح كشور در مهر ماه سال 1391 سامانه فتو ولتاييك متصل به شبكه با ظرفيت 20 كيلوواتي دانشگاه يزد افتتاح شد.
با توجه به ظرفيت ويژه استان يزد براي بهره گيري از انرژي خورشيدي و از محل اعتبارات بند 69 قانون بودجه سال 1392، اعتباري معادل 34 ميليارد ريال براي راه اندازي 10 واحد سامانه فتوولتاييك در مساجد و زيارتگاهها، 42 واحد سامانه 5 كيلو واتي در مدارس و همچنين تأمين وام بلاعوض 83 واحد 1.5 كيلو واتي خانگي به شركت توزيع نيروي برق استان يزد تخصيص يافت.
هم اكنون با هماهنگي هاي انجام شده با اداره كل آموزش و پرورش استان، سازمان تبليغات اسلامي و هيأت امناي مساجد و زيارتگاهها تمام واحدهاي مورد تعهد اجرا و به شبكه متصل شده اند.
شركت برق منطقه اي استان يزد نيز از همين محل اعتبار اقدام به نصب 160 كيلووات سامانه فتوولتاييك براي پست هاي فوق توزيع و مشتركان خانگي كرده است.
به تازگي و در ابتداي امسال از سوي دولت در راستاي توسعه هرچه گسترده تر استفاده از انرژي هاي تجديدپذير، تعرفه خريد تضميني برق از نيروگاههاي تجديدپذير و پاك از سوي وزارت نيرو ابلاغ شده است .
در اين خصوص و وضعيت استان يزد مديرعامل شركت برق منطقهاي يزد گفت: ظرفيت نامي اين نيروگاهها در استان 2 هزار و 500 مگاوات با سرمايهگذاري بخش خصوصي و دولتي است.
محمدحسن صباغزادگان با اشاره به ظرفيت بالاي استان يزد در بخش انرژيهاي تجديدپذير، به تابش 3400 ساعت آفتابي كه حدود 330 روز ميشود؛ اشاره كرد و افزود: 650 مگاوات مجوز ساخت نيروگاه خورشيدي در استان يزد صادرشده كه تا چند ماه آينده 20 مگاوات از اين نيروگاه فتوولتاييك به مرحله بهرهبرداري ميرسد.
وي با بيان اينكه انرژي تابشي خورشيد حدود 5.5 كيلووات ساعت مترمربع در روز است آمادگي شركت برق منطقهاي يزد را جهت بستر سازي خريد تضميني برق خورشيدي در مدتزمان 20 ساله توسط سازمان انرژيهاي نو اعلام كرد.
مديرعامل برق منطقه اي يزد همچنين گفت: در راستاي اقتصاد مقاومتي و كاهش تلفات 10 مورد قرارداد تضميني خريد برق از مولدهاي مقياس كوچك با ظرفيت نامي بيش از 135 مگاوات و با سرمايهگذاري بخش خصوصي در محل مصرف داده شده و تاكنون چهار مورد از آنها با ظرفيت 65 مگاوات به بهرهبرداري رسيده است كه اميدواريم تا پايان سال 95 به 100 مگاوات هم برسد.
در اين خصوص و مزاياي توليد انرژي هاي تجديدپذير و پاك در اين استان مديرعامل شركت توزيع برق استان يزد به ايرنا گفت: توليد سالانه بيش از 730مگاوات ساعت برق تجديدپذير و پاك ، كاهش پيك مصرف در تابستان ، كاهش مصرف سوخت سالانه 200هزار متر مكعب و كاهش توليد سالانه بيش از 500تن گازco2 را به همراه دارد.
محمدرضا صحتي افزود : در اين استان فرصت هاي خوبي براي توليد انرژي خورشيدي وجود دارد به همين دليل امضاي تفاهم نامه با آموزش و پرورش براي نصب سامانه هاي 5 كيلوواتي در 42 واحد آموزشي و اوقاف و امور خيريه براي نصب اين سامانه ها در 10مسجد و زيارتگاه را داشته ايم.
وي ادامه داد: نصب سامانه هاي خانگي 1.5 كيلوواتي براي 82 مشترك خانگي در سطح استان ، نصب چهار واحد 5 كيلوواتي سامانه خورشيدي به همراه مانيتورينگ در واحدهاي امور برق شهرستان يزد و ستاد و نيز راه اندازي سيستم قرائت از راه دور كنتورها براي سامانه هاي خورشيدي در 140واحد نصب شده از ديگر فعاليت هاي اين شركت بوده است.
صحتي در عين حال از تعريف طرح هاي تحقيقاتي بومي در زمينه انرژي هاي تجديدپذير به منظور شناسايي ويژگي ها و مزاياي استان خبر داد و اظهار كرد: براي توسعه ظرفيت منصوب شده در استان شامل 2 مگاوات سامانه خورشيدي در مقياس خانگي و 10 مگاوات سامانه خورشيدي در مقياس بزرگ برنامه ريزي شده است.
وي درباره برنامه هاي آينده اين شركت در استفاده از انرژي هاي تجديدپذير هم گفت: گسترش فرهنگي كاربرد اين نوع انرژي ها از طريق برگزاري دوره هاي آموزشي و آماده سازي زيرساخت هاي سخت افزاري و نرم افزاري براي آغاز طرح خريد انرژي هاي تجديدپذير از مشتركان زير 100كيلووات از برنامه هاي آتي اين شركت است.
مديرعامل توزيع برق يزد تدوين طرح جلب سرمايه گذاران كوچك ، تعيين ساختگاه هاي مناسب براي سرمايه گذاري متقاضيان با ظرفيت بالاي 100كيلووات و پتانسيل سنجي به منظور استفاده از انواع انرژي هاي تجديدپذير بويژه باد را از فعاليت هاي در حال انجام و در دستور كار عنوان كرد.
مدير امور تداركات و انبارهاي اين شركت هم از انعقاد نخستين قرار داد خريد تضميني برق تجديد پذير ويژه مشتركين استان يزد خبر داد و ابراز اميدواري كرد تا پايان سال جاري افزون بر يك مگاوات قرارداد خريد تضميني برق از مشتركين منعقد و به امضاء طرفين برسد.
محمدرضا گهرفر افزود: متقاضيان مي توانند بر اساس اين قرارداد ، برق توليدي خود را به مدت 20 سال به صورت تضميني به شركت توزيع نيروي برق به فروش برسانند.
وي تصريح كرد: تعرفه خريد برق تجديد پذير از طريق سامانه فتوولتاييك براي ظرفيت زير 20 كيلووات ، هركيلووات ساعت ، 800 تومان و براي ظرفيت هاي بالاتر از آن تا 100 كيلووات ، نرخ 700 تومان در نظر گرفته شده است.
در كنار بخش هاي دولتي ، بخش هاي خصوصي و تعاوني هم تمايل به اين كار دارند حتي برخي شركت هاي خارجي نيز براي ساخت نيروگاه هاي خورشيدي در استان يزد اعلام آمادگي كرده اند.
در واقع به نظر مي رسد با توجه به تبليغات مناسب دولت تدبير و اميد و معرفي ظرفيت هاي خاص استان يزد در حوزه انرژي هاي تجديدپذير بويژه انرژي خورشيدي ، شركت هاي خارجي به سرمايه گذاري در مركز ايران راغب شده اند.
در اين بخش در حال حاضر 15 شركت بزرگ ، تعدادي نيروگاه خورشيدي با 650 مگاوات برق خورشيدي در حال ساخت دارند كه نخستين آن با ظرفيت 10 مگاوات تا پايان امسال در مدار توليد قرار خواهدگرفت.
يك شركت اتريشي در مردادماه در اين حوزه اعلام آمادگي كرد و چندي قبل نيز دومين مجوز سرمايه گذاري خارجي در زمينه ساخت نيروگاه خورشيدي در اين استان از سوي سازمان سرمايه گذاري و كمك هاي اقتصادي و فني ايران براي يك شركت آلماني صادر شد.
بر اساس اين مجوز يك نيروگاه خورشيدي به ظرفيت 20 مگاوات و با سرمايه گذاري بيش از 20 ميليون يورو از سوي يك شركت آلماني ساخته مي شود.
در اين خصوص مديرعامل گروه تعاوني پيشگامان كوير يزد به عنوان يكي از شركت هاي خصوصي فعال در استان معتقد است كه اگر مردم اعتماد كرده و سرمايهگذاري كنند، ميتوان در مدت 1.5 سال 10 هزار خانه را در يزد به سيستم بهرهبرداري از انرژي خورشيدي مجهز كرد.
محمدرضا رضايينژاد چندي قبل در نشست همانديشي بررسي مدلهاي كسب و كار و سرمايهگذاري در حوزه انرژيهاي تجديدپذير اظهار كرد: ميتوانيم بهدرستي از آفتاب و پشت بام خانههاي يزد استفاده كنيم و در همان محل مصرف، انرژي مورد نياز را توليد و تأمين كنيم.
وي تصريح كرد: با پرداخت 150 ميليون ريال از سوي هر خانواده، گروه تعاوني پيشگامان مي تواند با تضمين اصل سرمايه و پرداخت سود ماهانه آن، طرح تجهيز هر خانه در يزد به آبگرمكن خورشيدي را انجام دهد.
به هر حال به نظر مي رسد با توجه به ظرفيت هاي بالاي استان كويري و پرآفتاب و نيز با توجه به صرفه اقتصادي استفاده از انرژي هاي تجديدپذيري همچون خورشيدي از جمله در كاهش آلايندگي ها ، هزينه ، حمل و نقل و نگهداري شاهد رشد استفاده از اين نوع انرژي ها در يزد باشيم و در واقع اين استان الگويي در بهره گيري از اين نوع انرژي شود.
1968/6197 گزارش: محمودرضارحماني ** انتشاردهنده: محمد حسين فلاح تفتي
@irnayazdd
تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۱
يزد- ايرنا - استفاده از انرژي هاي تجديدپذير از راهكارهاي اساسي در تأمين انرژي جهان است و در ايران نيز استان هايي مانند يزد با توجه به تابش بالاي خورشيد، روزهاي آفتابي زياد و وزش بادهاي فصلي، اين شرايط به نحو مطلوب فراهم است.