یزد- ایرنا - استفاده از انرژی های تجدیدپذیر از راهكارهای اساسی در تأمین انرژی جهان است و در ایران نیز در استان هایی مانند یزد با توجه به تابش بالای خورشید، روزهای آفتابی زیاد و وزش بادهای فصلی، این شرایط به نحو مطلوب فراهم است.

به گزارش ایرنا ایران دومین كشور دارنده ذخایر گاز و یكی از بزرگترین دارندگان ذخایر فرآورده های نفتی محسوب می شود و از سوی دیگر در كنار این منبع خدادادی، ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر نیز در كشور به ویژه در بحث خورشیدی و بادی وجود دارد كه بهترین نمونه آن در استان های یزد و كرمان است.
در حال حاضر ایران با داشتن حدود 300ساعت روز آفتابی در سال جزو بهترین كشورهای جهان در زمینه پتانسیل انرژی خورشیدی است كه این میزان تابش و روز آفتابی در استان گرم یزد 330 ساعت است به همین دلیل این استان به عنوان یك از مستعدترین نقطه های كشور در تولید این نوع انرژی محسوب می شود.
به همین دلیل و بر اساس مطالعات پژوهشگران ، تمامی شهرستان های استان یزد ظرفیت قابل توجهی برای بهره گیری از این انرژی دارند و این توان بالقوه و سرمایه بزرگ كویر ایران باعث شده یزد بعنوان نخستین استان برای ساخت نیروگاه خورشیدی در نظر گرفته شود.
نخستین نیروگاه فتو ولتاییك كشور به همت سازمان انرژی اتمی به ظرفیت 5 كیلو وات در سال 1372 در روستای دربید راه اندازی شده و سپس به سازمان انرژی های نو ایران تحویل شد.
این نیروگاه كه به صورت جدا از شبكه اجرا شده و تا سال 1381 و پیش از برق رسانی از طریق شبكه سراسری به این روستا، با استفاده از باطری برق 20 خانوار ساكن این روستا را تأمین می كرد.
در كنار سامانه های فتوولتاییك از انرژی خورشیدی برای تولید توان نیز در این استان استفاده شده كه نمونه های آن ساخت نیروگاه سیكل تركیبی خورشیدی در سال 1388 است .
ساخت نیروگاه تلفیقی سیكل تركیبی- خورشیدی یزد برنامه دیگری در راستای بهره گیری از انرژی خورشید در این استان است.
تأمین برق مساجد بین راهی همچون مسجد شكر و مسجد بین راهی جاده اردكان - چوپانان از دیگر استفاده های انرژی خورسیدی در استان یزد است.
همزمان با گسترش كاربرد انرژی های تجدیدپذیر و با توجه به ظرفیت ویژه استان در خصوص این انرژی، نخستین كارخانه تولید پنل های فتوولتاییك در سال 1389 در یزد نیز راه اندازی شد .
گسترش استفاده از سامانه های فتوولتاییك با استفاده آنها در روشنایی شهری جلوه تازه ای به خود گرفت به گونه ای كه شهرداری یزد از سال 1389 اقدام به تأمین روشنایی بوستان ها و معابر شهری از طریق چراغ های خورشیدی به باطری مجهز كرد و همزمان ، ‌شركت گاز استان نیز بخشی از ایستگاه های تقلیل فشار دور از مركز خود را از طریق سامانه های فتوولتاییك برق دار كرد.
برق دار كردن سایت های BTS دور از مركز شركت مخابرات استان از طریق سامانه های فتو ولتاییك ، ساخت یك واحد 180 كیلوواتی سامانه فتوولتاییك مجزای از شبكه را در سال 1390 از سوی شركت شهید قندی به عنوان بزرگترین نیروگاه مجزای از شبكه در سطح كشور ، راه اندازی نخستین واحد سامانه فتو ولتاییك متصل به شبكه در شركت شهید قندی از سوی برق منطقه ای و نیز بهره برداری از سامانه فتوولتاییك متصل به شبكه شركت توزیع نیروی برق استان یزد با ظرفیت 5 كیلو وات از دیگر برنامه های استان در حوزه انرژی خورشیدی بود.
در كنار این موارد در سال 1391 و با تخصیص اعتبار از سوی توانیر برای تأمین برق روستاهای دوردست، ‌روستای روباز از توابع شهرستان مهریز از این سیستم استفاده كرد ضمن آنكه با اعتبار تخصیصی از سوی وزارت علوم برای ساخت سامانه های فتو ولتاییك در دانشگاهها همزمان با 15 دانشگاه سطح كشور در مهر ماه سال 1391 سامانه فتو ولتاییك متصل به شبكه با ظرفیت 20 كیلوواتی دانشگاه یزد افتتاح شد.
با توجه به ظرفیت ویژه استان یزد برای بهره گیری از انرژی خورشیدی و از محل اعتبارات بند 69 قانون بودجه سال 1392، اعتباری معادل 34 میلیارد ریال برای راه اندازی 10 واحد سامانه فتوولتاییك در مساجد و زیارتگاهها، ‌42 واحد سامانه 5 كیلو واتی در مدارس و همچنین تأمین وام بلاعوض 83 واحد 1.5 كیلو واتی خانگی به شركت توزیع نیروی برق استان یزد تخصیص یافت.
هم اكنون با هماهنگی های انجام شده با اداره كل آموزش و پرورش استان، سازمان تبلیغات اسلامی و هیأت امنای مساجد و زیارتگاهها تمام واحدهای مورد تعهد اجرا و به شبكه متصل شده اند.
شركت برق منطقه ای استان یزد نیز از همین محل اعتبار اقدام به نصب 160 كیلووات سامانه فتوولتاییك برای پست های فوق توزیع و مشتركان خانگی كرده است.
به تازگی و در ابتدای امسال از سوی دولت در راستای توسعه هرچه گسترده تر استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، تعرفه خرید تضمینی برق از نیروگاههای تجدیدپذیر و پاك از سوی وزارت نیرو ابلاغ شده است .
در این خصوص و وضعیت استان یزد مدیرعامل شركت برق منطقه‌ای یزد گفت: ظرفیت نامی این نیروگاه‌ها در استان 2 هزار و 500 مگاوات با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و دولتی است.
محمدحسن صباغزادگان با اشاره به ظرفیت بالای استان یزد در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر، به تابش 3400 ساعت آفتابی كه حدود 330 روز می‌شود؛ اشاره كرد و افزود: 650 مگاوات مجوز ساخت نیروگاه خورشیدی در استان یزد صادرشده كه تا چند ماه آینده 20 مگاوات از این نیروگاه فتوولتاییك به مرحله بهره‌برداری می‌رسد.
وی با بیان این‌كه انرژی تابشی خورشید حدود 5.5 كیلووات ساعت مترمربع در روز است آمادگی شركت برق منطقه‌ای یزد را جهت بستر سازی خرید تضمینی برق خورشیدی در مدت‌زمان 20 ساله توسط سازمان انرژی‌های نو اعلام كرد.
مدیرعامل برق منطقه ای یزد همچنین گفت: در راستای اقتصاد مقاومتی و كاهش تلفات 10 مورد قرارداد تضمینی خرید برق از مولدهای مقیاس كوچك با ظرفیت نامی بیش از 135 مگاوات و با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در محل مصرف داده‌ شده و تاكنون چهار مورد از آن‌ها با ظرفیت 65 مگاوات به بهره‌برداری رسیده است كه امیدواریم تا پایان سال 95 به 100 مگاوات هم برسد.
در این خصوص و مزایای تولید انرژی های تجدیدپذیر و پاك در این استان مدیرعامل شركت توزیع برق استان یزد به ایرنا گفت: تولید سالانه بیش از 730مگاوات ساعت برق تجدیدپذیر و پاك ، كاهش پیك مصرف در تابستان ، كاهش مصرف سوخت سالانه 200هزار متر مكعب و كاهش تولید سالانه بیش از 500تن گازco2 را به همراه دارد.
محمدرضا صحتی افزود : در این استان فرصت های خوبی برای تولید انرژی خورشیدی وجود دارد به همین دلیل امضای تفاهم نامه با آموزش و پرورش برای نصب سامانه های 5 كیلوواتی در 42 واحد آموزشی و اوقاف و امور خیریه برای نصب این سامانه ها در 10مسجد و زیارتگاه را داشته ایم.
وی ادامه داد: نصب سامانه های خانگی 1.5 كیلوواتی برای 82 مشترك خانگی در سطح استان ، نصب چهار واحد 5 كیلوواتی سامانه خورشیدی به همراه مانیتورینگ در واحدهای امور برق شهرستان یزد و ستاد و نیز راه اندازی سیستم قرائت از راه دور كنتورها برای سامانه های خورشیدی در 140واحد نصب شده از دیگر فعالیت های این شركت بوده است.
صحتی در عین حال از تعریف طرح های تحقیقاتی بومی در زمینه انرژی های تجدیدپذیر به منظور شناسایی ویژگی ها و مزایای استان خبر داد و اظهار كرد: برای توسعه ظرفیت منصوب شده در استان شامل 2 مگاوات سامانه خورشیدی در مقیاس خانگی و 10 مگاوات سامانه خورشیدی در مقیاس بزرگ برنامه ریزی شده است.
وی درباره برنامه های آینده این شركت در استفاده از انرژی های تجدیدپذیر هم گفت: گسترش فرهنگی كاربرد این نوع انرژی ها از طریق برگزاری دوره های آموزشی و آماده سازی زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری برای آغاز طرح خرید انرژی های تجدیدپذیر از مشتركان زیر 100كیلووات از برنامه های آتی این شركت است.
مدیرعامل توزیع برق یزد تدوین طرح جلب سرمایه گذاران كوچك ، تعیین ساختگاه های مناسب برای سرمایه گذاری متقاضیان با ظرفیت بالای 100كیلووات و پتانسیل سنجی به منظور استفاده از انواع انرژی های تجدیدپذیر بویژه باد را از فعالیت های در حال انجام و در دستور كار عنوان كرد.
مدیر امور تداركات و انبارهای این شركت هم از انعقاد نخستین قرار داد خرید تضمینی برق تجدید پذیر ویژه مشتركین استان یزد خبر داد و ابراز امیدواری كرد تا پایان سال جاری افزون بر یك مگاوات قرارداد خرید تضمینی برق از مشتركین منعقد و به امضاء طرفین برسد.
محمدرضا گهرفر افزود: متقاضیان می توانند بر اساس این قرارداد ، برق تولیدی خود را به مدت 20 سال به صورت تضمینی به شركت توزیع نیروی برق به فروش برسانند.
وی تصریح كرد: تعرفه خرید برق تجدید پذیر از طریق سامانه فتوولتاییك برای ظرفیت زیر 20 كیلووات ، هركیلووات ساعت ، 800 تومان و برای ظرفیت های بالاتر از آن تا 100 كیلووات ، نرخ 700 تومان در نظر گرفته شده است.
در كنار بخش های دولتی ، بخش های خصوصی و تعاونی هم تمایل به این كار دارند حتی برخی شركت های خارجی نیز برای ساخت نیروگاه های خورشیدی در استان یزد اعلام آمادگی كرده اند.
در واقع به نظر می رسد با توجه به تبلیغات مناسب دولت تدبیر و امید و معرفی ظرفیت های خاص استان یزد در حوزه انرژی های تجدیدپذیر بویژه انرژی خورشیدی ، شركت های خارجی به سرمایه گذاری در مركز ایران راغب شده اند.
در این بخش در حال حاضر 15 شركت بزرگ ، تعدادی نیروگاه خورشیدی با 650 مگاوات برق خورشیدی در حال ساخت دارند كه نخستین آن با ظرفیت 10 مگاوات تا پایان امسال در مدار تولید قرار خواهدگرفت.
یك شركت اتریشی در مردادماه در این حوزه اعلام آمادگی كرد و چندی قبل نیز دومین مجوز سرمایه گذاری خارجی در زمینه ساخت نیروگاه خورشیدی در این استان از سوی سازمان سرمایه گذاری و كمك های اقتصادی و فنی ایران برای یك شركت آلمانی صادر شد.
بر اساس این مجوز یك نیروگاه خورشیدی به ظرفیت 20 مگاوات و با سرمایه گذاری بیش از 20 میلیون یورو از سوی یك شركت آلمانی ساخته می شود.
در این خصوص مدیرعامل گروه تعاونی پیشگامان كویر یزد به عنوان یكی از شركت های خصوصی فعال در استان معتقد است كه اگر مردم اعتماد كرده و سرمایه‌گذاری كنند، می‌توان در مدت 1.5 سال 10 هزار خانه را در یزد به سیستم بهره‌برداری از انرژی خورشیدی مجهز كرد.
محمدرضا رضایی‌نژاد چندی قبل در نشست هم‌اندیشی بررسی مدل‌های كسب و كار و سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر اظهار كرد: می‌توانیم به‌درستی از آفتاب و پشت بام خانه‌های یزد استفاده كنیم و در همان محل مصرف، انرژی مورد نیاز را تولید و تأمین كنیم.
وی تصریح كرد: با پرداخت 150 میلیون ریال از سوی هر خانواده، گروه تعاونی پیشگامان می تواند با تضمین اصل سرمایه و پرداخت سود ماهانه‌ آن، طرح تجهیز هر خانه در یزد به آبگرمكن خورشیدی را انجام دهد.
به هر حال به نظر می رسد با توجه به ظرفیت های بالای استان كویری و پرآفتاب و نیز با توجه به صرفه اقتصادی استفاده از انرژی های تجدیدپذیری همچون خورشیدی از جمله در كاهش آلایندگی ها ، هزینه ، حمل و نقل و نگهداری شاهد رشد استفاده از این نوع انرژی ها در یزد باشیم و در واقع این استان الگویی در بهره گیری از این نوع انرژی شود.
1968/6197 گزارش: محمودرضارحمانی ** انتشاردهنده: محمد حسین فلاح تفتی
@irnayazdd