ياسوج- ايرنا- خود مراقبتي ضرورتي براي كنترل شيوع بيماري كشنده و خطرناك ايدز است.

به گزارش ايرنا، با توجه به هشدار متخصصان درباره بدون علامت بودن بيماري ايدز در مراحل نخست و امكان انتقال آن اهميت لزوم خود مراقبتي براي پيشگيري دو چندان شده است.
شعار امسال روز جهاني ايدز يعني مهار همه گيري ايدز با اطلاع رساني، پيشگيري، تشخيص زود هنگام، درمان و حمايت از مبتلايان انتخاب شده نشان از وجود عزمي جدي براي كنترل اين بيماري دارد.
براساس آمارها تاكنون 37 ميليون نفر بيمار ايدزي در جهان جان خود را از دست داده اند كه اين امر نشانگر اهميت توجه براي پيشگيري و كنترل اين بيماري است.
براساس برنامه ريزي جهاني قرار است همه گيري بيماري ايدز تا سال 2030 پايان يابد.
**ايدز چيست
ايدز مجموعه اي از علائمي است كه وقتي سيستم ايمني بدن به وسيله ويروسي به نام HIVآسيب مي بيند، بوجود مي آيد.
ترجمه فارسي اين واژه « ويروس نقص سيستم ايمني بدن انسان» است.
ايدز از طريق تماس جنسي با فرد مبتلا، از مادر مبتلا به فرزند( قبل از تولد يا حين زايمان و يا از طريق شيردهي پس از تولد)، يا فرآورده هاي خوني آلوده (مانند انتقال خون و يا پيوند اعضاء)، از طريق استفاده از سوزن، سرنگ و ديگر وسايل تزريق آلوده به ويروس(مانند استفاده از سرنگ مشترك در معتادان تزريقي و يا در هنگام خالكوبي) انتقال مي يابد.
تماس عادي مانند با هم كار كردن،‌ هم صحبتي،‌ همسفري،‌ دست دادن،‌ بوسيدن و ساير روابط اجتماعي ‌مانند سوار شدن در يك اتوبوس و تاكسي، استفاده مشترك از حمام،‌ استخر و توالت، لباس،‌ پوشاك،‌ پتو و رختخواب، عطسه،‌ سرفه و نيش حشرات، تماس پوست سالم با ترشحات جنسي مردانه و زنانه، بزاق، ادرار،‌ اشك،‌ عرق و محتويات معده فرد آلوده به ويروس نيست.
**تاريخچه بيماري ايدز
نخستين نشانه بيماري ايدز در سال 1981ميلادي در آمريكا و در بين معتادان تزريقي مشاهده شد.
هم اكنون 36ميليون بيمار مبتلا به ايدز در جهان شناسايي شده كه از اين تعداد 25ميليون نفر در آفريقا، 6ميليون نفر در قاره آسيا و پنج ميليون نفر نيز از ساكنان اروپا و آمريكا هستند.
پزشكان در ايران نخستين نمونه اين بيماري را در كودك 6ساله هموفيلي در سال 1365 شناسايي كردند.
براساس آخرين آمار تعداد افراد مبتلا به ويروس ايدز در ايران حدود 73 هزار نفر برآورد مي‌شود كه از اين تعداد 32 هزار و 670 نفر شناسايي شده‌اند.
علل ابتلا به اچ آي وي در بين كل مواردي كه از سال 1365 تاكنون شناسايي شده به ترتيب تزريق با وسايل مشترك در مصرف كنندگان مواد 67 درصد ، رابطه جنسي 18درصد و انتقال از مادر به كودك 2 درصد و راه انتقال 12درصد از اين گروه نيز نامشخص است.
**شناسايي200 بيمار مبتلا به ايدز در كهگيلويه و بويراحمد
رئيس دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي، درماني ياسوج گفت: افزون بر 200 مرد و زن آلوده و مبتلا به بيماري ايدز در اين استان شناسايي شده است.
رضا چمن اظهار داشت: شناسايي اين تعداد فرد آلوده و مبتلا به بيماري ايدز در كهگيلويه و بويراحمد مربوط به يك دوره 30 ساله و از سال 1365 تا تير 1395 است.
وي ادامه داد: حدود 33 هزار مرد و زن آلوده و مبتلا به بيماري ايدز در همين مدت نيز در كشور شناسايي شده است.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي، درماني ياسوج ادامه داد: از اين تعداد تنها حدود 19 نفر تحت درمان هستند.
چمن با اشاره به اينكه در سراسر دنيا و همچنين در كشور ما اقدامات خوبي براي كنترل بيماري ايدز انجام شده است، افزود: كنترل اين بيماري‌ در سال‌هاي اخير منجر به كاهش ابتلا به آن شده است.
وي ادامه داد:70درصد از بيماران مبتلا به ايدز در صورت مراجعه و درمان بيش از پنج سال زندگي مي كنند.
چمن بيان كرد: درمان قطعي براي اين بيماري وجود ندارد و تلاش پزشكان جهان براي توليد واكسن تاكنون نتيجه اي در برنداشته است.
وي گفت: افزايش طول عمر بيمار و كنترل بيماري در مراحل نخست ضرورت شناسايي بيماران ايدزي را بيشتر كرده است.
چمن گفت: تا 12 هفته بعد از ورود ويروس اچ آي وي به بدن هيچ علايمي ظاهر نمي شود.
وي ابراز كرد: تب، عفونت هاي حلق، دستگاه گوارش و كليه ها و گاهي بيماري سرطان از عوارض بيماري ايدز است.
معاون فني مركز بهداشت دانشگاه علوم پزشكي ياسوج گفت: يكي از مهم‌ترين عللي كه مبتلايان به اين ويروس براي درمان مراجعه نكرده و يا به استان‌هاي مجاور براي درمان مراجعه مي‌كنند، نگاه و رفتاري است كه نسبت به اين بيماري در جامعه وجود دارد.
محمد رضا قلعه گلاب افزود: بسياري از افراد جامعه اين بيماري را به مسائل اخلاقي مرتبط مي‌دانند كه بايد اين تفكر را در جامعه تغيير دهيم تا بتوان خدمات درماني مطلوب به اين بيماران ارائه كرد.
وي ادامه داد: مبتلايان به بيماري ايدز اطمينان داشته باشند كه اطلاعات مربوط به پرونده پزشكي آنها در سيستم دانشگاه علوم پزشكي كاملا محرمانه خواهد بود.
معاون فني مركز بهداشت دانشگاه علوم پزشكي ياسوج همكاري‌هاي برون بخشي براي مقابله با بيماري ايدز در استان را مطلوب عنوان كرد و گفت: تلاش براي مبارزه با اين بيماري نبايد تنها به هفته ايدز اختصاص يابد بلكه بايد در تمام سال براي مبارزه با اين بيماري تلاش كرد.
قلعه گلاب از راه‌اندازي سه پايگاه سلامت در زندان‌هاي استان خبر داد و افزود: 3 مركز جديد بيماري‌هاي رفتاري در اين استان راه اندازي مي شود.
استان 700 هزار نفري كهگيلويه و بويراحمد در جنوب غربي ايران قرار دارد.
خبرنگار: فرزانه شريفي**انتشار دهنده:حسينعلي راشكي
8143 /8005