تهران-ايرنا- رئيس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران با انتقاد از آمارهاي مطرح شده درباره سرانه مطالعه گفت: مطالعه مطلب و آگاهي از اطلاعات از طريق فضاي مجازي جز سرانه مطالعه محسوب مي شود.

به گزارش خبرنگار ايرنا، محمود صلاحي عصر روز دوشنبه در آيين اختتاميه نخستين جشنواره پويش كتاب‌خواني كودكان و نوجوانان و پنجمين جشنواره‌ مجازي كتابخواني در فرهنگسراي انديشه افزود: مطرح كردن آمارهاي سرانه مطالعه مردم ايران سالي يك دقيقه و سالي 2.5دقيقه با استناد به كشورهاي ديگر و در مقايسه با اين كشورها صحيح نيست.
وي با اشاره به اينكه برخي افزايش فضاي مجازي را علت كاهش سرانه مطالعه در كشور مي دانند، گفت: متاسفانه ما رقابت مي كنيم كه عليه موضوعي صحبت كنيم، آنقدر درباره فضاي مجازي انتقاد و بدگويي نكنيد، فضاي مجازي يك فرصت و تكنولوژي يك موهبت است، منتهي بد استفاده كردن از فضاي مجازي بد است.
صلاحي گفت: هيچ چيزي از جمله تبلت و تكنولوژي هاي ديگر جايگزين كتاب نيست، اما خواندن مطلب از اين طريق هم نوعي مطالعه است.
عضو شوراي سياست گذاري هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران با بيان اينكه مطالعه دستيابي به دانشي است كه از آن آگاهي نداريم، اظهار كرد: خواندن و گوش دادن به مطلب نيز نوعي مطالعه است و اگر مطالبي را هم از طريق تلفن همراه و فضاي مجازي مي خوانيد نيز مطالعه است، در آمارهاي مربوط به سرانه مطالعه افراط و تفريط نكنيم بلكه از يكديگر بياموزيم.
وي با اشاره به آمار بيش از سه ميليوني دانش آموزان و دانشجويان و كادر آموزشي گفت: اين افراد مدام مطالعه مي كنند و سرانه مطالعه مردم فرهيخته ما بسيار بيشتر از چيزي است كه نهادها مي گويند اگر من مي خواستم آماري در مورد سرانه مطالعه مطرح كنم، سرانه مطالعه مردم كشور را بيش از 20دقيقه اعلام مي كردم.
صلاحي با بيان اينكه پيشرفت با مطالعه بدست مي آيد، افزود: هر چند از وضع مطلوب فاصله داريم و مي توانيم آمار مطالعه سرانه را ارتقا دهيم اما بايد شرايط لازم را فراهم كنيم.
رئيس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران انتشار كتاب در قطع جيبي و پالتويي را از راه هاي ارتقاي فرهنگ كتاب و كتابخواني عنوان كرد و گفت: بيشتر كتاب ها در قطع وزيري منتشر شده و حمل و جابه جايي آن دشوار است، بايد كتاب هايي در قطع جيبي و پالتويي براي سطوح مختلف سني و متناسب با ويژگي هاي آنان منتشر شود.
وي با تاكيد بر ارزان بودن كتاب افزود:براي انتشار كتاب هاي متعدد و كاهش هزينه آن نبايد از كاغذهاي گلاسه استفاده كنيم، اين كاغذها براي تبليغات مناسب است و هر چه مطالب كتاب غني باشد، در هر نوع كاغذ بنويسيم، خواندني تر است.
صلاحي لازمه ارتقاي كيفيت و غني بودن زندگي را مطالعه دانست و گفت: قرآن مي فرمايد كه سرگذشت و داستان گذشتگان را بخوانيد و براين اساس هر چه تجربيات ما زياد باشد و هر چه بيشتر خوانديد عمر شما بيشتر است.
وي گفت: وقت هاي اضافه خود را بايد كشف و استخراج كرده و به مطالعه اختصاص دهيم تا اطلاعات ما نسبت به قبل افزايش يابد.

محمدرضا جمالي مدير فرهنگي هنري منطقه 10 تهران و رئيس فرهنگسراي عطار نيشابوري نيز در اين آيين گفت: فرهنگ زماني به يك مولفه پايدار تبديل مي شود كه مردم با كتاب و كتابخواني مانوس شوند اما متاسفانه برخي عوامل اقتصادي و سياسي باعث شده تا تمايل مردم نسبت به موضوعات فرهنگي و به‌ ويژه فرهنگ مكتوب و كتاب كمتر شود.
وي افزود: براين اساس فرهنگسراي عطار نيشابوري جشنواره‌هاي متعدد كتابخواني مجازي را با هدف گسترش عادت به مطالعه و زمينه سازي براي گرايش مردم از فرهنگ شفاهي به فرهنگ مكتوب برگزار مي كند.
جمالي با اشاره به برگزاري پنجمين جشنواره مجازي كتاب‌خواني گفت: در سياستگذاري اين جشنواره با استفاده از فضاي مجازي تلاش شد تا شركت‌كنندگان از فرصت برابر براي شركت در يك مسابقه كتابخواني برخوردار شوند.
وي گفت: نخستين جشنواره پويش كتابخواني كودكان و نوجوانان نيز شاخص ترين برنامه هاي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران بود كه توانست كودكان و نوجوانان را با خود همراه سازد.
رئيس فرهنگسراي عطار نيشابوري كم‌رنگ بودن نقش كتاب و كتابخواني در محصولات فرهنگي و رسانه‌اي و گرايش به ادبيات زرد و كم محتوا را از جمله آسيب هاي مطالعه دانست و گفت: تلاش ما در برگزاري چنين جشنواره‌هايي، غنابخشي فرهنگي در حوزه كتاب است، گزينش كتاب‌هاي غني و پرمحتوا اساس كار ما بوده است.

*گرايش سليقه مخاطبان به رمان هاي فاخر ادبيات ايران و جهان
حسن آذري دبير پنجمين جشنواره‌ مجازي كتابخواني و نخستين پويش كتابخواني كودك و نوجوان نيز در اين آيين گفت: پنجمين جشنواره‌ مجازي كتابخواني از دهم تيرماه سال جاري آغاز و تا 15مهرماه ادامه داشت.
وي گرايش سليقه مخاطبان از انتخاب رمان هاي عامه پسند به سمت رمان هاي فاخر ادبيات ايران و جهان را از جمله نتايج قابل توجه پنجمين جشنواره‌ مجازي كتابخواني عنوان كرد و افزود: امسال 6هزار پاسخنامه از 3هزار و 200 شركت كننده به دبيرخانه اين جشنواره ارسال شد كه در آيين اختتاميه از 130 برگزيده با اهداي جوايزي تجليل مي شود.
آذري درباره نخستين پويش كتابخواني كودكان و نوجوانان گفت: اين پويش، 11مردادماه امسال با عضوكردن فرزندان شهيد مدافع حرم عبدالله باقري در كتابخانه فرهنگسراي رسانه آغاز شد، نخستين پويش كتابخواني كودكان و نوجوانان قرار بود تا 20شهريورماه ادامه داشته باشد كه با اجراي آن در مدارس، تا 10 آبان ماه ادامه داشت.
دبير نخستين پويش كتابخواني كودك و نوجوان عضوكردن كودكان و نوجوانان خانواده توسط بزرگسالان در يكي از كتابخانه هاي عمومي شهر تهران را يكي از بخش هاي اين پويش عنوان كرد و افزود: در اين بخش پس ازعضوشدن كودكان و نوجوان در كتابخانه ها و دريافت كارت عضويت بزرگسالان از اين كارت ها عكس گرفته و در شبكه مجازي خود به همراه متن دعوت از چند نفر از دوستان و آشنايان منتشر مي كردند تا آنان نيز در اين پويش شركت كنند.
وي گفت: در بخش بعدي پويش كتابخواني كودك و نوجوان، كودكان و نوجواناي كه طي اين پويش عضو كتابخانه ها شدند و يا از قبل عضو كتابخانه ها بودند در بخش مسابقه شركت كرده و بايد حداقل 6كتاب از كتابخانه هاي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران انتخاب و مطالعه كرده و خلاصه كتاب ها را به دبيرخانه جشنواره ارسال مي كردند.
آذري ارتقاي فرهنگ مطالعه، نهادينه سازي عادت به مطالعه در ميان كودكان و نوجوانان، غني سازي اوقات فراغت كودكان و نوجوانان به خصوص در فصل تابستان، ايجاد انگيزه براي عضوكردن كودكان و نوجوانان در كتابخانه هاي عمومي توسط والدين را از اهداف پويش كتابخواني كودك و نوجوان عنوان كرد.
دبير نخستين پويش كتابخواني كودك و نوجوان با اشاره به ثبت نام 5هزار و 905 نفر در اين پويش اظهار كرد: بيش از 3هزار نفر از كودكان و نوجوانان در پويش كتابخواني كودك و نوجوان شركت كردند كه 2هزار و 444نفر از آنان كودكان و نوجوانان تهراني بودند.
وي با اشاره به ارسال تعداد 11هزار و 520 خلاصه كتاب به دبيرخانه پويش كتابخواني كودك و نوجوان گفت: در آيين اختتاميه از 300 برگزيده با اهداي جوايزي تجليل مي شود.
شعرخواني با حضور طنزپردازان برجسته از جمله ناصر فيض، صابر قديمي و روح الله احمدي از ديگر بخش هاي اين برنامه بود.
در پايان اين آيين از برگزيدگان نخستين جشنواره پويش كتابخواني كودكان و نوجوانان و پنجمين جشنواره‌ مجازي كتابخواني تجليل شد.
به گزارش ايرنا، فراخوان پنجمين جشنواره‌ مجازي كتابخواني همزمان با بيست و نهمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران به همت فرهنگسراي عطار منتشر شد، اين جشنواره تا 15 شهريورماه ادامه داشت.
جشنواره‌ مجازي كتابخواني؛ مسابقه سراسري كتابخواني است كه از ميان رمان­‌ها و داستان­‌هاي مطرح ايران و جهان به صورت اينترنتي با اهدافي از جمله ترويج فرهنگ كتابخواني، افزايش سرانه مطالعه كشور، معرفي آثار ارزشمند ادبيات داستاني ايران و جهان و ترويج ارزش هايي همچون تكريم زندگي، همدلي و مهرباني، صلح، دوستي و عشق، اهميت به نهاد خانواده، اهميت مشاركت و همبستگي اجتماعي در قالب رمان و داستان برگزار شد.
همچنين پويش كتابخواني كودك و نوجوان از مردادماه سال جاري آغاز و تا آبان ماه ادامه داشت.
*براي اطلاع از اخبار متنوع انتشار يافته در شبانه روز با كانال ايرنا استان تهران در تلگرام به نشاني IRNATEHRAN@ همراه شويد.
خبرنگار: معصومه جوان معبودي انتشاردهنده: موسي فعاليان
تهرام/7245/ 1539