دكتر ويدا صنيعي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، به اجراي طرح ملي پيشگيري و كنترل بيماريهاي غيرواگير و عوامل خطر آنها ( PEN) در كشور اشاره كرد و افزود: چهار بيماري ديابت، فشار خون بالا، سرطان و بيماريهاي مزمن تنفسي به همراه چهار عامل خطر كم تحركي، تغذيه ناسالم، مصرف الكل و دخانيات مهمترين علل مرگ و مير ناشي از بيماريهاي غيرواگير هستند كه احتمال مرگ ناشي از بيماريهاي غير واگير را افزايش ميدهند.
او گفت: به همين دليل سازمان جهاني بهداشت كنترل اين بيماريها و عوامل زمينهساز آنها را به عنوان هدف اصلي براي كاهش 25 درصد مرگ و مير ناشي از بيماريهاي غيرواگير تا سال 2025 تعيين كرده و حال در زمينه جهتدهي و تقويت و ارتقاي پاسخگويي مراقبتهاي بهداشتي در ادامه برنامه تحول ساختاري در نظام بهداشتي، در راستاي مجموعه مداخلات اساسي پيشنهادي سازمان جهاني بهداشت تدوين شده است.
او گفت: برنامه PEN براساس نظام بهداشتي ايران تغيير و ايرانيزه شده و برنامه ايراپن طراحي و اجراي آزمايشي آن در چهار شهرستان نقده، مراغه، شهرضا و بافت شروع گرديد.
وي اظهار كرد: اين برنامه در خانههاي بهداشت و پايگاههاي سلامت ميزان احتمال خطر 10 ساله بروز حوادث كشنده و غيركشنده قلبي عروقي (مانند سكتههاي قلبي و مغزي) جمعيت هدف برنامه ( افراد 30 سال به بالا) حتي در زماني كه علامتدار و بيمار نيستند تعيين ميگردد و متناسب با ميزان احتمال به دست آمده اقدام هايي براي پيشگيري از بروز بيماري يا عوارض آن صورت ميپذيرد.
وي ادامه داد: علاوه برآن در زمينه سرطان ها (روده بزرگ، پستان و دهانه رحم) و آسم نيز اقدام هايي در جهت تشخيص و مداخلات زودهنگام انجام ميگردد.
صنيعي در خصوص تفاوتي كه اين برنامهها با اقدام هاي قبل نظام بهداشتي دارد، افزود: اين بار افراد را قبل از بيمار شدن و با ارزيابي خطر در ابتداي بيماري تشخيص داده، اقدام هاي لازم را اعم از آموزشي و مشاورهاي و مراقبتي و دارويي به موقع در مورد وي به اجرا ميگذارد تا مانع از بروز يا پيشرفت بيماري شود و تمام خدمات ارزيابي خطر چهار بيماري ذكر شده از سطح يك بهورز / مراقب سلامت تا ارجاع به سطوح بالاتر و تخصصي صورت مي گيرد.
وي با اشاره به اينكه نتايج سنجش كلسترول و قند نيز در روستاها و خانههاي بهداشت قرار داده شده است، گفت: اقدام هاي تشخيصي سرطان هم براي زنان 30 تا 70 ساله توسط ماماهاي شبكه بهداشتي انجام ميشود و تشخيص زودهنگام سرطان روده بزرگ توسط بهورزان و پزشكان خانواده و همچنين اقدامات پيشگيرانه و كنترل آسم جزو برنامههاي وزارت بهداشت براي پيشگيري و كنترل بيماريهاي غيرواگير در نظام بهداشتي كشور است.
مديرگروه بيماري هاي غير واگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه در ادامه با اشاره به پديده شهرنشيني و صنعتي شدن جوامع كه با تغييرات وسيع در سبك زندگي همراه است، گفت: در كنار بهبود شاخصهاي بهداشتي كه سبب افزايش ميزان اميد به زندگي شده است، اكنون اين پديده ها از مهمترين عوامل افزايش بار بيماريهاي غيرواگير بودهاند.
صنيعي اظهار كرد: بيماريهاي غيرواگير، مسوول بيش از 53 درصد بار بيماريها در سراسر جهان هستند و بيش از 76درصد كل بار بيماريها در ايران به بيماريهاي غيرواگير اختصاص دارد.
او با بيان اينكه پايه پيشگيري از بيماريهاي غيرواگير، شناسايي عوامل خطر اوليه و پيشگيري و كنترل اين عوامل است، گفت: 10 درصد افزايش در مرگ و مير ناشي از بيماري هاي غيرواگير باعث كاهش رشد اقتصادي سالانه تا پنج درصد مي گردد.
او در ادامه افزود: لازم بود كه در راستاي تعهدات ملي و جهاني خود و با بوميسازي و اجراي پيشنهادهاي سازمان جهاني بهداشت اقدام هاي شايستهاي را در اين راستا انجام دهيم و به همين دليل در راستاي اجراي راهبردهاي هاي چهارگانه پيشنهادي اين سازمان، در حيطه حاكميتي از سال 1392 كار تدوين سند ملي پيشگيري و كنترل بيماريهاي غيرواگير و عوامل خطر آن در معاونت بهداشت وزارت بهداشت شروع شد.
وي در ادامه گفت: از تعهدات بين المللي جمهوري اسلامي ايران در قالب 'سند ملي پيشگيري و كنترل بيماريهاي غيرواگير و عوامل خطر مرتبط 'با آنها كاهش 25 درصد از خطر مرگ هاي زودرس ناشي از بيماري هاي غيرواگير، كاهش 20 درصد از ميزان تحرك بدني ناكافي، كاهش 10 درصد از مصرف الكل، كاهش 30 درصد از ميزان مصرف نمك سديم، كاهش 30 درصد از شيوع استعمال دخانيات، كاهش 25 درصد از شيوع پرفشاري خون، جلوگيري از افزايش بيشتر چاقي و ديابت جمعيت، دسترسي 100 درصد جمعيت به داروهاي مناسب و فناوري هاي پايه و ضروري براي درمان بيماري هاي غيرواگير و دسترسي حداقل 70 درصد به دارو و مشاوره لازم براي پيشگيري از بيماريهاي قلبي، عروقي و حملات عروق مغزي است.
صنيعي در ادامه افزود: كليديترين توصيه سازمان جهاني بهداشت اين بود كه براي پيشگيري و كنترل اين بيماريها ميبايد از نظام مراقبتهاي اوليه بهداشتي بهره برد و براي موفقيت در اين مسير توصيه نمود نظام مراقبتهاي اوليه بهداشتي به سمت اين بيماريها جهت داده شده و به نحو شايستهاي تقويت شود.
به گفته وي، طبق برنامه سازمان بهداشت جهاني تا سال 2025 بايد 25 درصد اين مرگ و ميرها كاهش يابد، به همين منظور برنامه پيشگيري و كنترل بيماريهاي غيرواگير در ايران تدوين و ابلاغ شد.
وي افزود: تصحيح زيرساختهاي اين برنامه كه همان بهبود وضعيت شبكه بهداشتي و درماني كشورو پرونده الكترونيك سلامت است در همين راستا انجام شد
3033/8066 خبرنگار:فرزاد نويدي ** انتشار دهنده:علي مولوي.
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۴
كرمانشاه- ايرنا- مديرگروه بيماري هاي غيرواگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه، بر همكاري مردم با طرح هاي سلامت وزارت بهداشت تاكيد كرد و گفت:موفقيت اين طرح ها منوط بر همكاري و مشاركت موثر مردم در اجراي آن است و تامين سلامت افراد و جامعه بدون مشاركت مردم امكان پذير نيست.