تهران- ایرنا- بازدید خبرنگاران ایرنا در اواخر هفته گذشته از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی عسلویه شامل سایت مثلثی شركت عملیات غیر صنعتی پازارگاد، سایت پایانه مخازن پتروشیمی، مجتمع پتروشیمی جم، پتروشیمی آریا ساسول، طرح های پتروشیمی صدف و بوشهر و دهكده گردشگری در حال ساخت پازارگاد، حاكی از پیشرفت این صنایع و توان بالای متخصصان ایرانی در سایه اقتصاد مقاومتی است.

به گزارش ایرنا، در این بازدید، ضمن آشنایی با صنایع پیشرفته و مجهز پتروشیمی ایران، خبرنگاران با توان بسیار بالای متخصصان ایرانی آشنا شدند.
از دستاوردهای مهم این سفر این این بود كه بدانیم صنعت پتروشیمی كه طلایه دار ایجاد ارزش افزوده در منابع نفت و گاز است و دارنده مقام نخست صادرات غیرنفتی، برای شكوفایی اقتصادی كشور، توسعه پایدار، بومی كردن فناوری و توسعه صنایع پایین دستی ( تكمیلی) و اشتغالزایی نقش اساسی دارد.
اجرای پروژه های متعدد در برنامه های توسعه، باعت رشد قابل توجه تولید محصولات پتروشیمی شد به طوری كه ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی از 5.2 میلیون تن در سال 1376 به بیش از 60 میلیون تن در پایان سال گذشته افزایش یافت و هم اینك 55 طرح مصوب پتروشیمی در مراحل مختلف جذب سرمایه گذار و اجرا قرار دارد.
پیش بینی می شود با تكمیل و راه اندازی آنها ظرفیت تولید این صنعت به حدود 105 میلیون تن برسد.
شركت شیمیایی صدف با تولید سالانه 136 هزار تن كائوچوی مصنوعی و با چشم انداز تامین خوراك برای بازار داخلی و جهانی تاسیس شده است. شركت شیمیایی صدف از جدیدترین فناوری روز بهرمند است و محصول تولید شده طبق استانداردهای كیفی و زیست محیطی بین المللی است.
تولیدات این مجتمع شامل انواع لاستیك، قطعات لاستیكی خودرو و تجهیزات میكانیكی و كالاهای لاستیكی سخت و كاشی كف و زیره كفش است.
به گفته متولیان این بخش، هدف از طرح های پتروشیمی صدف، اشتغالزایی، ایجاد فرصت های شغلی و پاسخ به نیاز بازار و رقابت با تولیدكنندگان جهانی، افزایش درآمد ارزی كشور وخودكفایی است.
شركت پتروشیمی بوشهر نیز یكی از بزرگترین طرح های تولیدی پتروشیمی در كشور است كه تولیدات آن افزون بر پنج میلیون تن در سال شامل گوگرد، اتیلن، پلی اتیلن، متانول، اسید استیك، اتیلن كلایكول وینیل استات است كه 60 درصد سهام آن به شركت سرمایه گذاری ساتا و40 درصد آن به شركت پتروشیمی مارون تعلق دارد.
به گفته كارشناسان این شركت، سرمایه مورد نیاز طرح 1.9 میلیارد یورو در بخش ارزی و25 هزار میلیارد ریال در بخش ریالی است. استفاده حداكثری از توان داخلی و تامین بخشی از منابع مالی از چین، استراتژی پتروشیمی بوشهر برای تامین مالی پروژه هاست.
بازدید از شركت پلیمر« آریا ساسول» تولیدكننده پلی اتیلن در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی، از دیگر برنامه خبرنگاران در عسلویه بود. این شركت در زمینی به مساحت 72 هكتار در ساحل خلیج فارس ودر غربی ترین بخش فاز نخست طرح های پتروشیمی در كنار بندر صادراتی واقع شده است.
این شركت دارای مجتمع های تولیدی اتان، پلی اتیلن سبك، متوسط و سنگین است و یكی از شركت های سرآمد پتروشیمی كشور با داشتن بزرگترین واحد گازی در منطقه عسلویه و نخستین تولیدكننده پلی اتیلن سبك متوسط و سنگین به همراه فناوری گازی است.
آریاساسول تا سال 2020 به سازمانی سرآمد و یاد گیرنده و پیشتاز در كیفیت سودآوری پایدار در سطح خاورمیانه تبدیل خواهد شد. چندی پیش، كشورهای اروپایی در آخرین اجلاس پتروشیمی در مجارستان تمایل شدید خود به همكاری با ایران در زمینه های پتروشیمی را اعلام كرده اند.
جمهوری اسلامی ایران در حوزه پتروشیمی بهترین پتانسیل ها را دارد و به دلیل موقعیت آن در آبراه خلیج فارس و داشتن منابع گازی قیمت نهایی محصول برایش ارزان تمام می شود. نزدیكی به پنج قاره به ویژه آفریقا، اروپا و شرق آسیا موجب تسهیل در صادرات محصولات پتروشیمی به جهان است.
به گفته كارشناس شركت پتروشیمی جم، این واحد بزرگترین تولیدكننده اتیلن و پروپیلن است. كشورهای آسیایی به همراه بلژیك و تركیه از خریداران پلی اتیلن و گازها و میعانات آن هستند. شعبه دیگر شركت پتروشیمی جم در حال ساخت در چاه بهار است كه در آینده نزدیك افتتاح می شود.
بازدید از صنایع پتروشیمی پارس جنوبی در عسلویه و عظمت پیشرفت های متخصصان ایران نشان داد كه ایرانیان با اتكا به اقتصاد مقاومتی، توان تبدیل شدن به قطب اقتصادی منطقه را دارند و می توانند با رقبای خارجی خود رقابت كنند.
1453** 2023** گزارشگر: آمنه دهقان** انتشاردهنده: لطیف نكوئی