به گزارش ايرنا، استان البرز با 6 شهرستان كرج، ساوجبلاغ، نظرآباد، طالقان، فرديس و اشتهارد، تنوع اقليمي كم نظير در كشور را دارا است كه از آب و هواي كوهستاني تا گوهر كوير را يكجا در اختيار دارد.
تپه ازبكي تنها يكي از محوطه هاي باستاني ارزشمند تاريخي فلات ايران واقع در شهرستان نظرآباد از شهرستانهاي استان البرز قرار دارد. اين تپه تاريخي با قدمت 9 هزار ساله به عنوان قديمي ترين بناي خشتي جهان مطرح است.
بسياري از كشورها كه امروز توانسته اند جايگاهي در صنعت گردشگري جهان براي خود دست و پا كنند يا فاقد سابقه تمدني نظير ايران و به ويژه استان البرز هستند و يا اينكه سابقه آثار تمدني آنها به 500 سال هم نمي رسد.
با توجه به شرايط پيش آمده از سوي دولت تدبير و اميد و شكست خوردن پروژه ايران هراسي، ظرفيت هاي گردشگري موجود در ايران نمود بيشتري يافته است و ديگر اين وظيفه ما است بيش از هر زمان ديگري اين سابقه تمدني، تاريخي و فرهنگي را به جهان معرفي كنيم.
بر اساس پژوهش هاي انجام شده، صنعت گردشگري در برخي كشورها، به منبع كسب درآمد ملّي تبديل شده است، به طوري كه گروهي از پژوهشگران بر اين باورند كه صنعت گردشگري سومين پديده اقتصاد پويا، پررونق و روبه توسعه در جهان است اما كشور ما با وجود سابقه ذكر شده و ظرفيت هاي موجود جايگاه مناسبي در صنعت گردشگري جهان ندارد.
در استان البرز از مناطقي نظير شهرستانك، ديزين، عظيميه، آسارا، گرمدره، پارك طبيعت و حيات وحش ايران، باغستان، اشتهارد، كوهسار، چهارباغ، ايران توسعه، فرودگاه پيام، برغان و سنج، سيبان دره، طالقان، آسمان سو طالقان، ياس زيدشت طالقان، فرودگاه آزادي نظرآباد به عنوان مناطق خاص براي توسعه گردشگري استان نام برد.
حسين عسكري پژوهشگر البرزي در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: مناطق نمونه گردشگري براساس ماده 8 قانون تشكيل سازمان ميراث فرهنگي راه اندازي شده اند.
عسكري ادامه داد: اين مناطق در كنار جاذبه هاي تاريخي، فرهنگي، مذهبي، طبيعي و گردشگري به منظور ارايه خدمات به گردشگران توسط بخش غير دولتي تأسيس و اداره مي شوند.
وي مسيرهايي كه طي آن بتوان، آثار تاريخي، فرهنگي، طبيعي و مكان هاي زيارتي را در كوتاه ترين زمان مورد بازديد قرارداد را مسير گردشگري گويند.
مهم ترين اين مسيرها در استان البرز عبارتند از:الف) مسير جاده چالوس به عنوان چهارمين جاده زيباي گردشگري در جهان كه هر ساله پذيراي گردشگران داخلي و خارجي است. اين مسير پر از چشم اندازهاي زيبا همانند باغ لاله هاي گچسر، كاخ شهرستانك، ديزين، برج ميدانك و مناظر طبيعي متعدد است.
ب) مسير طالقان دره جذاب و ديدني است كه رودخانه زيباي طالقان رود را در ميانه خود جاي داده است. در اين مسير مي توان بقعه امامزادگان، قلعه ها، آبشارها، آثار تاريخي، خانه هاي قديمي، حيات وحش و روستاهاي سنّتي را مورد بازديد قرار داد و با فرهنگ محلّي آن منطقه آشنا شد.
ج) مسير كُردان ساوجبلاغ كه شامل بقعه امامزادگان، روستاهاي سنّتي و زيباي كوهستاني و كوهپايه اي، تپه هاي باستاني مربوط به هزاره دوم پيش از ميلاد مسيح همانند گنچ تپه و سياه تپه خوروين كه از شهرت جهاني برخوردارند.
د) مسير اشتهارد كه در دشت واقع شده است. در اين مسير مي توان با كوير و جاذبه هاي مختلف آن همانند زندگي عشايري و پرورش شتر و فرهنگ زندگي در روستاهاي كويري كنار رودخانه شور آشنا شد.
** روستاهاي هدف گردشگري
روستاهايي كه داراي آثار طبيعي، فرهنگي و تاريخي قابل توجهي هستند و مي توانند گردشگران را به سوي خود جذب نمايند. مهم ترين اين روستاها در استان البرز عبارتند از: برغان (خاستگاه خاندان علمي برغاني و قطب تعزيه)، سنج (داراي خانه هاي سنّتي و زيبا)، سيبان دره (داراي آبشاري زيبا)، فشند (داراي چشم انداز طبيعي و محصولات كشاورزي مشهور)، كركبود (داراي آبشاري زيبا و امامزاده)، گليرد (زادگاه آيت الله سيد محمود طالقاني)، وَرده (داراي چشم انداز رودخانه و امامزاده)، وليان (داراي باغ هاي فراوان و زيبا)، شهرستانك (ميزبان كاخ ناصرالدين شاه قاجار)، گچسر (داراي صنعت گچ پزي سنّتي و غار يخ مراد)، واريان (روستايي زيبا در مجاورت سدّ كرج)، ولايت رود (ميزبان مسابقات جهاني اسكي).
محراب رجبي رئيس انجمن البرز شناسي در ارتباط با بوم گردي و اكو توريسم گفت: اكو توريسم معادل طبيعت گردي ترجمه شده است.
وي ادامه داد: عنصر اصلي در طبيعت گردي ، ايجاد ارتباط متقابل با طبيعت و زيست بوم است.
به گفته وي، ارتباط يك عمل دو جانبه است كه يك داد و دهش متقابل هست بايد بياموزيم و بياموزانيم در اين بين هيچ گونه تخريب و آسيب رساني مورد قبول نيست و اين موضوع بوم گردي نيست بلكه بوم تخريبي نام خواهد داشت.
وي با بيان اينكه البرز از بهترين مناطق ايران براي اين منظور هست، گفت:دشت، كوهپايه و كوهستان ، سه عرصه مهم در بوم و سرزمين ، همه در البرز قرار دارندو از ارتفاعات پوشيده از برف - كلون بستك - در وارنگرود در شمال البرز تا طاق هاي نمكي رنگين در اشتهارد در جنوب استان.
1535/6156خبرنگار:نوشين طهماسبي**انتشار دهنده:داريوش غفاري
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۰
كرج - ايرنا - استان البرز به مركزيت كرج با توجه به تنوع اقليمي كوهستاني و دشت، زيستگاه ها و گونه هاي مختلف حيات وحش، آداب، رسوم و فرهنگ هاي متفاوت و ديرپاي محلّي، آثار متنوع و متعدد فرهنگي و تاريخي از هزاره هفتم پيش از ميلاد مسيح تا دوره هاي اخير، يكي از قطب هاي گردشگري در ايران است.