به گزارش روز يكشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، يك گروه تحقيقاتي با قرار دادن نانولولههاي كربني در يك نوع گياه، امكان تشخيص تركيبات خطرناك و انفجاري را فراهم كردند. اين گياه قادر است بدون نياز به سيم، اطلاعات مربوط به تركيبات انفجاري را به ادوات الكترونيكي منتقل كند.
محققان دانشگاه كاليفرنيا نانولولههاي كربني را در برگهاي اسفناج قرار داده و اين گياه را به يك حسگر تبديل كردند. اين حسگر قادر است، مواد انفجاري را شناسايي و اطلاعات مربوط به آن را به يك تلفن همراه منتقل كند.
اين فناوري ميتواند كاربردهاي زيادي در بخش كشاورزي داشته باشد، به طوري كه اين نوع حسگرها ميتواند توسط كشاورزان براي رصد گياهان سالم مورد استفاده قرار گرفته و همچنين از آنها براي بهبود محصولات استفاده كرد. همچنين وزارت دفاع نيز ميتواند از اين فناوري براي توليد حسگرهايي استفاده كند كه امكان شناسايي مواد انفجاري را فراهم ميكند.
اين پروژه يكي از نخستين مثالهايي است كه در آن فناوري نانو با استفاده از مهندسي وارد گياه ميشود. به اين فناوري، نانوبيونيك گياهي گفته ميشود؛ در اين روش محققان نانومواد را به گياه منتقل ميكنند. اين نانومواد موجب بروز خواص الكترونيكي، نوري و شيميايي ويژهاي ميشوند.
در مقالهاي كه اين گروه منتشر كردند، نشان داده شده است كه با وارد كردن نانولوله كربني به گياه اسفناج، اين گياه ميتواند تركيبات شيميايي موسوم به نيتروآروماتيك را شناسايي كند؛ مادهاي كه معمولاً در مواد منفجره مورد استفاده قرار ميگيرد.
زماني كه اين تركيب در محيط وجود داشته باشد، نانولوله كربني شروع به تابش فلورسانس ميكند كه اين تابش توسط دوربين مادون قرمز شناسايي ميشود. اين دوربين را ميتوان روي تلفن همراه قرار داد تا اطلاعات از طريق ايميل به كاربر ارسال شود.
نتايج يافتههاي اين محققان در نشريه Nature Materials به چاپ رسيده است.
علمي**1023**1834
دريافت كننده: ابوالقاسم تيموري ** انتشار: ناهيد شفيعي
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۴
تهران- ايرنا- محققان با وارد كردن نانولوله كربني به اسفناج، اين گياه را به نانوحسگري تبديل كردند كه قادر است تركيبات منفجره را شناسايي كند.