شیراز - ایرنا - رئیس دانشگاه علوم پزشكی شیراز با اشاره به سفر اخیر علی ربیعی وزیر رفاه به استان فارس گفت : وزیر رفاه تصمیم گیری در باره برگ ارجاع در پزشك خانواده را به بیمه ها واگذار كرد و مسوولان بیمه سلامت ایران و تامین اجتماعی و سازمان های بیمه گر دراین زمینه تصمیم گیری خواهند كرد .

دكتر محمد هادی ایمانیه یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از مدیریت ارشد استان فارس خواست تا پیگیری این موضوع را از مسئولان كشوری بیمه های سلامت ایرانیان و تامین اجتماعی مطالبه كند.
وی ادامه داد:باید با این پیگیری ها، نامه وزارت بهداشت به وزارت رفاه و موكول شدن موضوع به تصمیم گیری سازمان های بیمه گر به سرانجام مطلوب برسد و استان فارس نیز در موضوع اجرای پزشك خانواده مانند استان مازندران اجرای طرح پزشك خانواده و نظام ارجاع را دنبال كند .
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در نامه ای از وزارت تعاون، ‌كار و رفاه اجتماعی تعیین تكلیف استفاده از برگه ارجاع در طرح پزشك خانواده را خواستار شده بود .
پیش از این نیز در سال 93 چنین نامه ای به وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی ارسال شده بود و اكنون نیز بار دیگر این موضوع مطرح شده است.
در صورت موافقت سازمان های بیمه گر و وزارت تعاون،‌ كار و رفاه اجتماعی، مهمترین موضوع پزشك خانواده یعنی لزوم داشتن برگ ارجاع كه دراستان فارس موجب نارضایتی برخی از مردم شده است، تعیین تكلیف می شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی شیراز اظهار كرد: این پیگیری ها با هدف افزایش رضایتمندی مردم در طرح پزشك خانواده صورت می گیرد.
ایمانیه گفت:با تعیین تكلیف شدن برگ ارجاع ، فضا را برای رضایت طیفی از جامعه كه از ارائه برگ ارجاع نارضایتی دارند باز می كنیم، هر چند اعتقاد داریم كه همچنان طیف بزرگتری از جامعه از گرفتن برگ ارجاع غافل نخواهند شد و آن را دستاوردی برای حوزه سلامت در استان فارس و مردم شیراز می دانند.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی شیراز افزود:باتعیین تكلیف برگ ارجاع و تصمیم گیری سازمان های بیمه گر، طرح پزشك خانواده در این استان مشابه این طرح در استان مازندران اجرا می شود و در صورت عدم ارائه برگ ارجاع از سوی بیماران هزینه درمان و سلامت به صورت 30 درصد بیمه شده و 70 درصد سازمان بیمه گذار هزینه و پرداخت شود .
درروند اجرای برنامه پزشك خانواده و نظام ارجاع در مناطق شهری استان فارس،مسئولان اجرایی با تایید و تاكید ستاد اجرایی كشوری پزشك خانواده اقدام به اجباری كردن حركت مردم در مسیر ارجاع و اخذ برگه ارجاع برای دریافت خدمات تخصصی و فوق تخصصی كرده اند، این موضوع در نظر سنجی هایی كه به عمل آمده بیشترین عامل نارضایتی مردم از برنامه پزشك خانواده شناخته شده است.
این در حالی است كه در استان مازندران كه همزمان با استان فارس برنامه پزشك خانواده را اجرایی كرد، با وجود برقراری مسیر ارجاع و امكان برخورداری از مزایای حركت در این مسیر، مسئولان از اجباری كردن ارائه برگه ارجاع خودداری كردند و در صورت عدم ارائه برگ ارجاع خدمات تخصصی و فوق تخصصی با همان نسبت 30 به 70 كه قبلا سازمان های بیمه گر تعهد كرده بودند ارائه می شود .
رئیس دانشگاه علوم پزشكی شیراز اظهار داشت: بزودی طرح پزشك خانواده در سایر شهرهای كشور نیز اجرایی می شود و احتمالا وزارت بهداشت در این شهرها نیز با همین رویه اختیاری بودن برگ ارجاع طرح را شروع می كند از این رو ما معتقدیم كه اختیاری بودن طرح در استان فارس و شیراز نیز باید دنبال شود.
ایمانیه گفت: طرح پزشك خانواده مزایا و مواهب فراوانی دارد و با نگاه منصافانه این مواهب قابل رویت است ، این اقدام ما هر چند نوعی عقب نشینی تاكتیكی و برای اصلاح امور است اما در صورت موافقت و اجرا ارزش آن را دارد كه به خاطر اشكالات موجود در برگ ارجاع همه مواهب و امتیازات پزشك خانواده را فدا نكنیم.
وی با بیان اینكه ممكن است لازم باشد سازمان های بیمه گر در این میان فشار بیشتری تحمل كنند گفت:در هر حال اجرایی شدن این پیشنهاد بستگی به موافقت وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی و سازمان های بیمه گر دارد و مسئولان ارشد استان فارس و مسئولان وزارت بهداشت همه تلا ش خود را خواهند كرد كه مردم استان فارس از این مزیت در طرح پزشك خانواده بهره مند شوند.
بررسی های میدانی انجام شده در استان های فارس و مازندران حاكی است كه میزان مقبولیت برنامه پزشك خانواده در بین مردم دو استان و میزان رضایت آنان تا حد زیادی وابسته به اجباری بودن یا اجباری نبودن ارائه برگه ارجاع برای استفاده از خدمات تخصصی است.
تجربه كشورهای دیگر از جمله كشور تركیه نیز كه از نظر ارائه خدمات سلامت شباهت بسیاری به كشور ما دارد نیز حاكی از این است كه در سال های نخست اجرای برنامه پزشك خانواده ، بیشتر از سازو كارهای تشویقی و ترغیبی برای حركت در مسیر ارجاع استفاده شده است بر این اساس اجباری بودن ارائه برگه ارجاع در نظام پزشك خانواده نیاز به تجدید نظر دارد.
در نامه وزیر بهداشت و درمان به وزیر رفاه كه در سال 93 نگاشته شد و اكنون نیز بر آن تاكید شده آمده است: به نظر می رسد چنانچه فرایند اجباری بودن ارائه برگه ارجاع برای دریافت خدمات تخصصی تا اجرایی شدن كامل برنامه پزشك خانواده شهری در تمام كشور ملغی و به افزایش سیاست های تشویقی و انگیزشی تبدیل شود، نه تنها فشاری های ناشی از نارضایتی مردم كاهش خواهد یافت بلكه به دست اندركاران اجرایی برنامه پزشك خانواده نیز كمك می كند در فضایی آرام به استقرار گام به گام این برنامه در چارچوب مورد قبول مردم اهتمام ورزند.
به استناد این نامه، سازمان های بیمه گر كه مدیریت كلان آن با وزارت رفاه است،ضمن همراهی با پیشنهاد وزارت بهداشت موضوع اجباردر ارائه برگه ارجاع را دراستان فارس فعلنا كان لم یكن تلقی كنند و ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی دراستان فارس هم مانند استان مازندران با ارائه برگه ارجاع با پرداخت 10 درصد هزینه و بدون ارائه برگه ارجاع با پرداخت 30 درصد هزینه عملی شود.
نارضایتی برخی ازشهروندان شیرازواستان فارس ازاجباری بودن ارائه برگه ارجاع به خاطرآن است كه شهروندانی كه به دلایل مختلف قادر نبوده اند برگه ارجاع را اخذ كنند اكنون می بایست همه هزینه های مراجعه به پزشك متخصص و فوق تخصص را بپردازند و سازمان های بیمه گر در مقابل این افراد تعهدی ندارند.
هدف از اجرای برنامه پزشك خانواده شهری چیدمان خاص واحدهای تامین كننده خدمات سلامت می باشد به نحوی بهره مندی یكسان كلیه افراد جامعه از سرانه سلامت و اجراء اصل عدالت در سلامت ، حذف پرداخت هزینه های اضافی توسط مردم به نظام سلامت، انجام معاینات دوره ای و پیگیری وضعیت سلامت افراد جامعه توسط پزشكان خانواده و ثبت سوابق بیماری ، دسترسی سریع وآسان و شبانه روزی مردم به خدمات سطح اول نظام سلامت، بهبود و ارتقای نظام ارائه خدمات بهداشتی درمانی و پاسخگویی به نیازهای جدید مردم محقق شود.
با نگاهی به این اهداف كه برای برنامه پزشك خانواده ترسیم شده است،‌انتظار می رود با بررسی كارشناسی و آینده نگر نامه وزیر بهداشت به وزیر رفاه و تقاضای رئیس دانشگاه علوم پزشكی شیراز و تلاش مسئولان استان فارس برای اجرایی شدن این پیشنهاد زمینه رضایت بیشتر شهروندان شیراز و مردم استان از برنامه پزشك خانواده فراهم شود.
خبرنگار : نیكنام خشنودی ** انتشاردهنده:‌ غلامرضا مالك زاده
6113 / 1876