تهران- ایرنا- دبیركل انجمن سنگ ایران می گوید، امروز شرایط ركود اقتصادی به گونه ای است كه بخش های مختلف تولید با مشكلات زیادی روبرو شده اند و چشم انتظار سیاست های حمایتی دولت هستند. اما اقدام هایی چون وضع عوارض بر صادرات سنگ تزئینی و ساختمانی نقطه مقابل پشتیبانی است و به رونق نمی انجامد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، احمد شریفی روز دوشنبه در جمع خبرنگاران در محل این تشكل اظهار داشت: بررسی ها نشان می دهد در مدت 15 تا 20 سال گذشته وزارت صنعت، معدن وتجارت ( صنایع ومعادن سابق ) هیچگونه برنامه حمایتی از بخش معدن به عمل نیاورده و اكنون در شرایط دشوار اقتصادی، فعالان این عرصه چشم انتظار حمایت دولت هستند.
وی پیشنهاد داد، صندوق توسعه ملی حداقل یك میلیارد دلار به معادن سنگ تزئینی اختصاص دهد تا واحدهای فرسوده این بخش امكان بازسازی پیدا كنند .
شریفی افزود: امروز حدود 6 هزار واحد فرآوری سنگ در سطح كشور فعالیت دارند كه بالغ بر یكصد واحد به فناوری های نوین تجهیز شده اند و توان بالقوه صادرات استاندارد دارند. چنانچه هر یك از این واحدهای به روز شده توان تولید 500 متر مربع سنگ صادراتی داشته باشند، در مجموع امكان صادرات پنج میلیون متر مربع سنگ تزئینی و ساختمانی خواهند داشت.
به گفته وی، اكنون سالیانه 140 هزار تن ( سه میلیون مترمربع) سنگ فرآوری شده كشور صادر می شود كه ارزش آن به 70 میلیون دلار می رسد. بررسی ها نشان می دهد 80 درصد این صادرات به عراق و دیگر كشورهای همسایه است.
دبیركل انجمن سنگ ایران معتقد است، دستیابی به اهداف پیش بینی شده افق 1404 نیازمند بازسازی واحدهای فرآوری سنگ است و اكنون شرایط بگونه ای است كه اغلب واحدها با كمتر از 50 درصد فعالیت می كنند.
وی یادآور شد: كاهش تولید واحدهای فرآوری سنگ، موجب افزایش قیمت تمام شده سنگ تولیدی می شود، بنابراین شرایط بگونه ای خواهد شد كه واردات ارزان تر از واحدهای داخلی می شود.
شریفی ضمن نقد نرخ سود تسهیلات بانكی اعطایی به فعالان اقتصادی گفت: نرخ سود پول و سرمایه در نظام بانكی جهان دو تا سه درصد است، اما در ایران نرخ تسهیلات بالای 20 درصد است و این امر یكی از دلایل افزایش قیمت تمام شده است .
وی اضافه كرد: واحدهای فرآوری سنگ در ایران با شرایط نرخ سود تسهیلات، عوارض صادراتی و ... چگونه می توانند با رقبای تركیه ای و چینی در بازار مصاف داشته باشند و سنگ استاندارد با قیمت متعارف به بازار عرضه كنند.
براساس آمارهای وزارت صنعت، معدن وتجارت حدود پنج هزار و 400 معدن فعال در سطح كشور وجود دارد كه سالیانه نزدیك به 400 میلیون تن مواد معدنی استخراج می كنند. شمار پروانه های بهره برداری از معادن سنگ به یكهزار و 900 فقره می رسد كه ظرفیت 27 میلیون تنی دارند .
معادن سنگ كشور اكنون قابلیت اشتغالزایی 380 هزار نفری دارند كه به صورت مستقیم و غیر مستقیم فعالیت می كنند .
شریفی می گوید، اكنون حدود 50 درصد معادن سنگ تعطیل و یا فعالیت آنها متوقف شده است و با توجه به وقوع این معادن در مناطق محروم ، بنابراین افراد زیادی از نیروی كار این بخش بیكار شده اند.
به گزارش ایرنا، اطلاعات ثبت شده نشان می دهد میزان صادرات سنگ در سال 1389 از رقم 118 هزار تن به 114 هزار تن در سال 1390 رسید كه علت آن وضع عوارض صادراتی بود كه افت صادرات را بدنبال داشت.
اقتصام**1559 **1561** خبرنگار: حسین عضدی فسا ** انتشاردهنده:مژگان توانا